x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Hoata de vise

Hoata de vise

30 Ian 2005   •   00:00

BOLILE COPILARIEI
Samca, Borza, Muma Padurii, Frasul si Deochiul sunt spiritele care pot face rau copiilor.
ADRIANA OPREA-POPESCU

La copil nu trebuie sa priveasca nimeni cu prea multa atentie, ca-l apuca lesinurile. Iar daca totusi un profan a comis imprudenta, trebuia sa scuipe spre el si sa spuna: Sa nu se deoache...

DEOCHIUL SI FRASUL. Conform traditiilor populare, cele mai grave boli ale copilariei sunt deochiul de pamant (cand cel care deoache priveste in acelasi timp si victima, si pamantul) si frasul copiilor (boala mare, bantuiala, epilepsia). Copilul nu trebuie lasat sa doarma cand pe ulita trece o cireada ori un cortegiu funerar. Se zice ca deochiul mananca matele deocheatului, de aceea trece prin el si-i provoaca diaree. Cel deocheat are dureri de cap, casca, ii tiuie urechile, varsa si are fierbinteli.

Daca pruncul capata frasul copiilor, mama il descanta astfel: ia giurgiuveaua de la fereastra, o pune, peste leagan, deasupra pruncului bantuit si bate puternic in geam de noua ori. Frasul se sperie si pleaca.

Impotriva deochiului exista tot felul de antidoturi: copilul trebuie sa poarte ceva rosu sau un zbenghi pe frunte, facut cu saliva sau cenusa. Persoana suspecta ca poate provoca raul e pusa sa spuna cu voce tare ptiu, ptiu, sa nu te deochi si sa scuipe in directia copilului. Daca metodele mai sus enumerate dau gres si inevitabilul se produce, se apeleaza la descantece. Iar deochiul fuge dintre ochi, prin sat, ca un caine turbat. In conformitate cu textele acestor descantece, deochiul poate fi localizat in zgarciul nasului, crierii capului, in splina si-n inima.

SAMCA SI BORZA. Samca, spiritul necurat care poate influenta in rau nasterea femeii, are influente malefice si asupra nou-nascutului. I se mai spune si Avestita - Aripa Satanei sau Spurcata. Are, dupa unii, 19, iar dupa altii, 24 de numiri si tot pe atatea rautati, spune Simeon Florea in lucrarea sa, Nasterea la romani, si este cel mai viclean si mai periculos dintre spiritele necurate. Copilul nu are voie sa doarma langa geam, fiindca Samca il stimoseste. In descantecele populare, Samca e descrisa ca o vietate cu patru picioare, cu par de urs, imbracata pana in pamant. Descantecul de Samca se face in trei luni, de cate trei ori, in rachiu si cu un pai de matura, un ac si o biciusca de gasit.

Un alt duh rau care imbolnaveste copilul de spaima este Borza. Are dintii ranjiti, ochii beliti, urechile dabalate, gura cascata, mani crapacioase si flotocoase. In descantece, ea este personificata si poate sa inspaimanteze, sa infierbanteze, sa infioreze si are puteri malefice uriase, poate sa sfarme trupul omului si sa-i bea sangele, sa-i manance carnea si sa-i stinga viata...

MUMA PADURII SI PEAZA. Muma Padurii este responsabila de somnul agitat al nou-nascutilor. In unele descantece, ea ajunge in sat o data cu vacile, in altele vine ca o iapa nechezand, ca o scroafa gafaind. E grozav de urata si are dintii ca secerile si i se mai zice si Coltata, Buzata, Strigoaica, Moroaica, Leoaica, Zambata si Despletita. Copiii carora li se fura somnul sunt descantati la usa, cu toporul in apa neinceputa, cu lumanare si lemn de alun.

In credinta populara mai exista un spirit malefic numit Peaza (Paza), o insecta neagra si mare care vine sa-i poceasca pe copii si pe mamele lor. Descantecul de Peaza se face intotdeauna in ziua de marti.
×