x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old In statiune nu mai sunt locuri

In statiune nu mai sunt locuri

05 Dec 2004   •   00:00

Cazare de la 200.000 de lei pentru o noapte si pana la aproape 1.600.000 de lei. Acestea sunt preturile pe care le plateste un turist pentru o noapte petrecuta intr-o vila sau intr-un hotel din Paltinis si din imprejurimi. Locurile pentru Revelion au fost aproape toate ocupate.

CRISTIAN PETRU, ALEXANDRU NASTASE

ATU. Vilele sunt cautate de tineri, deoarece pretul unei camere este mai ieftin decat la hotel
Aproape 35 de kilometri despart Sibiul de Paltinis. Dar, odata ajuns la Paltinis, esti parca intr-o alta lume. Galagia si aglomeratia din Sibiu sunt inlocuite de liniste si o semisinguratate. Totul pare desprins dintr-o alta lume. Statiunea Paltinis este asezata de-a lungul unui drum care serpuieste, incercand parca sa ocoleasca pe cat se poate padurea, sa nu o tulbure. Vilele aflate in constructie vor adaposti in cativa ani turistii care vor sa se bucure de tot ce le poate oferi zona: aer curat, liniste, partii de schi si trasee pentru plimbari. Acum nu sunt foarte multe hoteluri in Paltinis. Exista unele cu circuit inchis si care apartin, spun oamenii de aici, BNR si RomTelecom. Aici se pot caza doar angajatii firmelor proprietare. Prima oferta de locuri de cazare o poti observa de la intrarea in statiune, pe poarta Schitului din Paltinis.

DOUA STELE. Cei care vor sa se bucure de conditii mai bune pot alege unul dintre hotelurile din apropiere. La Hotelul Cindrelul sunt 84 de locuri de cazare, camere de cate doua sau trei locuri si doua garsoniere. La hotelul aflat in proprietatea Regiei Autonome - Administratia Protocolului si Patrimoniului de Stat, pachetul de Revelion, care cuprinde cinci nopti de cazare, masa de Revelion, pranzul si cina in prima zi a noului an si bonuri valorice de 1,9 milioane, costa 9.300.000 de lei pentru o persoana.

In momentul acesta nu mai este nici un loc liber, toate fiind vandute de cateva luni. In sezon, o garsoniera costa 1.600.000 de lei pentru o noapte, o camera cu doua locuri 900.000 de lei, iar una pentru trei persoane 1.050.000 lei. Exista o oferta speciala pentru grupurile mai mari de 20 de persoane. Acestea platesc 350.000 de lei fiecare. Mai avem o sala de conferinta de 50-60 de locuri, bar si restaurant, sustine unul dintre receptionerii hotelului de doua stele Cindrel. La Hotelul Casa turistilor, tot de doua stele, sunt 57 de camere, sala de conferinta de 100 de locuri, sala de fitness si sauna. Turistii pot inchiria de aici schiuri, clapari si biciclete. Nici aici nu mai este nici un loc pentru Revelion.

Un pachet care cuprinde cinci zile de cazare, cina festiva si bonuri valorice costa intre 225 si 240 de euro. Din 15 decembrie si pana la 15 februarie, o camera dubla va costa aici 900.000 de lei, una single 700.000 de lei, iar una cu trei paturi 1.250.000 de lei pentru o noapte.

RASINARI. Chiar daca in Paltinis sunt putine locuri de cazare, cei care vor sa se bucure de partia de aici sau de peisajele si de aerul curat pot locui in Sibiu sau la una dintre pensiunile aflate pe drumul spre statiune. Cazare mai ofera si localnicii din Rasinari, localitate aflata intre Sibiu si Paltinis. Preturile pentru cazarea in una dintre pensiunile aflate in drum sunt cu putin mai mici decat cele practicate in statiune, iar conditiile sunt cam aceleasi. Nu este insa asa peste tot. Pensiunea Mai ofera conditii de cinci margarete, iar pretul unei camere pentru doua persoane este de 43 de euro. Aici mai sunt locuri pentru Revelion, iar pachetul costa 280 de euro pentru patru zile si 260 de euro pentru trei zile.

PENSIUNILE SI VILELE AU FOST CELE MAI CAUTATE
URME. Zapada nu a ocolit in acest an statiunea dar vremea calduroasa din ultimul timp, a topit-o
In Paltinis exista o singura pensiune, Ana Turism, iar aici mai sunt inca locuri libere pentru Revelion. Nu se stie insa pana cand. Pachetul de Revelion care cuprinde cazare pentru cinci zile, bonuri valorice si masa festiva din noaptea dintre ani costa 7 milioane pentru o persoana. Noi avem trei camere de cate sase locuri, trei cu cate trei paturi, doua de doua si o incapere cu patru paturi. Un pat la noi costa aproximativ 300.000 de lei pentru o noapte. Cei care vin in grupuri organizate platesc 200.000 de lei pentru o noapte fiecare. In camere nu sunt decat chiuvete, grupurile sanitare fiind cate unul la fiecare etaj, sustine Adraian Taban, patronul pensiunii. Turistii se pot caza si la vile, unde pretul variaza intre 400.000 de lei pentru o camera fara baie si 700.000 la una cu grup sanitar propriu.

INFO PALTINIS
LOCALIZARE. Statiunea Paltinis este situata in centrul Romaniei (judetul Sibiu), pe coasta de nord-est a Muntilor Cindrel, in mijlocul unor paduri de conifere, sub varful Oncesti, la 90 km de Medias si la 32 kilometri S-V de municipiul Sibiu. Are un climat montan cu o temperatura medie anuala de 4 grade, cu precipitatii abundente, iar stratul de zapada este prezent 120 zile pe an. Statiunea se afla la cea mai mare altitudine - 1.450 metri - fiind cea mai veche din tara. A fost intemeiata de Societatea Carpatina Transilvana in 1894. Statiunea conserva Casa turistilor (1894), Casa medicilor (1895), Sala Monaco (1898) si inca o vila, declarate monumente istorice. Aici se gasesc casa in care Constantin Noica si-a trait ultimii ani de viata si mormantul acestuia.

CAZARE. In statiune exista mai multe hoteluri moderne, multe vile si cabane, restaurante, un club cu teatru si cinema, discoteca, biblioteca, terenuri de volei si tenis.

SCHI. In timpul iernii, Paltinis ofera mai multe partii de schi de dificultati variate. Schiorii au la dispozitie un telescaun (pe o distanta de 1.025 metri si o diferenta de nivel de 241 m), teleschi (pe o distanta de 410 m si o diferenta de nivel de 138 m) si baby-lift.

CURA. Sejururile la Paltinis sunt recomandate in tratamentul asteniilor, organismului slabit, suprasolicitarii fizice si intelectuale, anemiilor secundare si dereglarilor de crestere la copii, dereglarilor pleuropulmonare si bolilor endocrine etc. Principalul factor terapeutic e climatul alpin cu aer pur, fara praf sau particule alergice, ozonizat, bogat in aerosoli ionizati si radiatii ultraviolete.

TRANSPORT. Puteti ajunge la Paltinis cu masina personala. Mergeti pana la Sibiu si de acolo urmati drumul judetean 106 A pana in statiune. Daca nu aveti masina, luati trenul pana la Sibiu si, din spatele garii de aici, microbuzele Liniei 22 pe ruta Gara - Coposu - Calea Dumbravii - Rasinari - Paltinis si retur. Traseul 22 circula dupa urmatorul program: plecari Sibiu la orele 7:00, 11:00, 15:30 si 19:30; plecari Paltinis la orele 9:00, 13:30 si 17:30.
×
Subiecte în articol: sibiu cazare costă locuri paltinis statiune