x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Irak - Saddam Hussein aniversat la Awja

Irak - Saddam Hussein aniversat la Awja

de Ovidiu Ciutescu    |    29 Apr 2007   •   00:00
Irak - Saddam Hussein aniversat la Awja

Condamnat la moarte prin spanzurare pentru crime aduse impotriva umanitatii, dar considerat martir de catre multi irakieni, Saddam Hussein a fost sarbatorit sambata de circa 200 de nostalgici. Hussein ar fi implinit sambata 70 de ani.

"A fost un martir care s-a opus ocupatiei". Asa l-au caracterizat simpatizantii, stransi sambata la mormantul lui Saddam, pe cel care a fost considerat un adevarat terorist de catre instantele din Irak si executat prin spanzurare, relateaza AP. Saddam a fost gasit vinovat de crime impotriva umanitatii dupa ce a fost alungat de la putere in 2003 de catre trupele americane si executat la 30 decembrie 2006.

ANIVERSAT. Nascut pe 28 aprilie 1937, fostul dictator a fost sarbatorit sambata de barbati, femei si copii din tribul din care provenea Saddam. Acestia s-au adunat la mormantul de la Awja, in apropiere de Tikrit. Mormantul a fost imbracat cu steagul irakian rosu-alb-negru si inconjurat cu flori. "Copiii au adus lumanari, dar nu le-au aprins pentru ca Saddam e mort", a spus Faten Abdulkader, unul dintre participanti. "Astazi, 28 aprilie, este ziua de nastere a presedintelui martir Saddam Hussein, este prima zi de nastere dupa martiriul sau. Saddam este un martir pentru ca s-a opus ocupatiei. Americanii trebuie sa plece, daca nu astazi, atunci maine", a adaugat simpatizantul. Daca barbatii si femeile au sarutat mormantul si au spus rugaciuni, in schimb copiii au citit poezii in memoria lui Saddam si au cantat fostul imn de stat al Irakului. "Tatucule Saddam, vei ramane intotdeauna viu in inimile noastre", statea scris pe un banner purtat de patru baieti.

×
Subiecte în articol: saddam