x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Mesaje de la cititori

Mesaje de la cititori

13 Mai 2005   •   00:00

Trasatura nationala, care ne caracterizeaza cel mai bine pe noi romanii, este nemultumirea. Suntem vesnici nemultumiti. Mai lipseste sa ne scrie asta pe frunte. Prin urmare, noi, romanii, suntem foarte nemultumiti inclusiv de propria noastra tara si cu siguranta, nu meritam sa traim in ea (meritam mai bine, la fel cum isi imagineaza si guvernantii, parlamentarii, oficialii.. nostri care tot dintre randurile noastre s-au itit).

Parerea mea se bazeaza pe autocritica pe care ne-o facem singuri, cui vrea sa ne auda. Daca deschide vreunul gura sa spuna ca ceva merge mai bine, imediat sar ceilalti sa-l injure si sa -l contrazica. Asa facem de la revolutie incoace... Noi avem cei mai multi copiii strazii, cei mai multi bolnavi de sida, cei mai multi hoti si cele mai multe prostituate (la ultimele 2 categorii suntem si pe locul unu la exporturi spre UE). Noi avem cea mai mare coruptie! Noi suntem cei mai rasisti si mai nationalisti din Europa! La noi presa are cea mai putina libertate de exprimare in comparatie cu alte democratii...

Tara noastra e intr-un fel, drobul nostru de sare, pe atat de mare pe cat ne tine gura sa-l descriem! Asa ca nu putem decat sa ne plangem toata ziua de tara noastra, sa o denuntam, si sa nu meritam sa traim in ea.

@Olga
Sigur ca traim in tara in care meritam. Una din primele fraze pe care copiii americani invata sa le scrie este: I can do it!. De asemenea invata sa respecte proprietatea chiar daca nu o au, pentru ca spera ca o vor avea. Si mai mult, invata sa respecte si legea. In contrast, primul lucru pe care-l invatam noi romanii e sa ne descurcam. Ii respectam pe aia care se descurca, pentru ca speram sa ne descurcam si noi. Respectam spaga, pentru ca speram s-o primim si noi la randul nostru cand vom fi suficienti de descurcareti. Nu ne deranjeaza cand se fura, atunci cand nu se fura de la noi (sau ceea ce credem noi ca nu e al nostru). Toata clasa politica e produsul societatii. Daca e rea, inseamna ca societatea e rea. Dar mai presus de toate, noi romanii suntem mioritici. Avem sentimentul fals ca suntem niste oameni buni chinuiti de fortele raului, dar de fapt avem parte de ceea ce meritam si nu exista nici un destin tragic mai presus de vointa noastra care ne impiedica sa fim fericiti (sau cel putin normali).

Probabil si rezultatul sondajului o sa indice punctul asta de vedere. In cazul in care mai mult de 50% din oameni considera ca nu traiesc in tara in care merita, avem de a face cu o anomalie. Adica mai mult de 50% din oameni considera ca nu traiesc cum merita, dar nu pot sa faca nimic sa schimbe situatia, desi reprezinta majoritatea. Prin urmare traiesc cum merita, daca reprezinta majoritatea. In cazul in care mai mult de 50% din oameni considera ca traiesc unde (sau cum) merita atunci e OK (raspunsul e chiar in statistica). In ambele cazuri, traim unde (sau cum) meritam. Mai exista si aspectul ca participantii la sondaj reprezinta numai un segment al societatii, dar probabil rezultatele pot fi extrapolate la intreaga societate.

@Mircea Grecu
Meritam sa traim in Romania?

DA.

Noi toti cei care punem caramida peste caramida pentru a face un viitor mai bun copiilor nostri.Noi toti cei care facem ca Romania sa fie respectata in lume prin munca noastra,prin zambetul nostru,prin profesionalismul de care dam dovada si pentru care nu cerem onoruri si decoratii.Noi toti cei care nu ne enervam atunci cand ni se spune ca am gresit.Noi toti cei care avem cei sapte ai de acasa.Noi toti cei care consideram familia, bunul cel mai de pret.

Nu merita sa traiasca in Romania,

CEI CARE,

nu au cei sapte ani de acasa,cei care au puterea si se cred mai presus de Dumnezeu,cei care uita de unde au plecat,cei care care jignesc atunci cand nu mai au solutii,cei care nu au valori morale de familie,cei care ar putea foarte usor sa fie dictatori si criminali daca nu am traii intr-o democratie

@Ninel Peia
E un adevar crud.De ce ?Platim ca dobitocii taxe si impozite sa aiba unii din ce-si trage salarii grase pentru a ne spune asa ceva.Paradoxal e ca i-am votat si de aceea sint acolo.E alegerea noastra.Pe cine am putea pune acolo sus sa se uite si la noi tot timpul nu numai inainte de alegeri cind sint nevoiti sa-si aminteasca ca au nevoie de noi sa fie acolo? Au nevoie de noi sa se suie pe scaunul de pe care sa ne spuna nonsalant ca in 4 luni de guvernare s-a imbogatit cu 20 milioane euro sau sa aiba un moment ca acesta si sa mai scape un adevar crud .Intrebarea ar fi:Pe cine am vota sa ne fie si noua bine nu numai lor? Poate ar fi mai bine sa mergem intr-o tara care sa ne merite si atunci cine i-ar mai vota?

@Dima Mircea
Da meritam sa traim in Romania, daca suntem in stare sa ne cumparam un management performant.

Daca ne gindim la cit au furat managerii ce ne-au condus 15 ani, cu banii respectivi (taxe si impozite) se putea achizitiona o echipa, adica un parlament, guvern si o justitie performante, cu personal CALIFICAT, LA CHEIE, din afara, de la cei care sunt obisnuiti sa mai si RASPUNDA atunci cind conduc, care isi fixeaza OBIECTIVE pe care sa le atinga, si care platesc cu functia neatingerea lor.

Poporul nu este NICIODATA vinovat, are DREPTUL la o conducere de calitate atit timp cit plateste impozitele si taxele cu care sa angajeze conducatori performanti. Nici un cetatean nu doreste o conducere proasta, mai ales la banii pe care ii plateste.

Dovada ca ceea ce spun eu este foarte evident rezida in faptul ca UE ne aloca fonduri importante si know-how pentru calificarea personalului in scopul de a deveni la fel de performant ca la ei, si asta pentru ca ei au acest interes.

Noi, o tara plina de smecheri care traiesc prost stim care este interesul nostru? Oare ceilalti care sunt fraieri de ce traiesc mai bine? De ce i-a dus mintea sa-si cumpere conducatori mai buni care sa-i organizeze in asa fel ca sa traiasca mai bine?

Un raspuns logic cred ca este urmatorul: daca un smecher este mai destept, descurcaret decit un fraier, mai multi smecheri sunt infinit mai prosti decit mai multi fraieri. S-a gindit cineva ca un fraier isi permite luxul (platit generos de el insusi) de a fi fraier?

Un batrin unchi al meu, acum raposat, avea o vorba ca replica la orice discurs politicianist: Eu sunt satul de smecheria mea...

@Doru Contu
Trebuie sa recunosc ca doamna purtator de cuvant este intr-adevar purtatoare de idei a celor care acum ne conduc....de fapt a dispretului si mojiciei cu care suntem noi romanii intampinati de mai marii nostrii liberalo-democrati. Acum in ceea ce priveste provocarea lansata de domnita cu pricina am putea spune multe legandu-ne de istorie, de politica romaneasca din 150 de ani de Romanie moderna, de cultura pe care ne-o cream superficiala si lipsita de si substanta reala uitand putin cate putin, in incercarile noastre de a acumula cultura occidentala, ca acest popor a avut propriile somitati in domenii diverse. Sunt student si am avut aspiratii si vise numeroase privind studiile la care am ravnit in urma cu ceva timp, dar mai ales privind profesiunea mea pe care cu siguranta o voi capata in urma lor...in sistemul de invatamant romanesc...un esec. Am devenit diletant ca toti cei care cred ca fac carte, cultura sau creaza profesionisti. Astfel cred ca multi tineri nu ar mertita sa traiasca intr-un stat care nu ii apreciaza. Pacat, sau poate din fericire, ca acestia incep sa realizeze acest lucru si isi fac bagajele pentru a-si lua zborul, aducand astfel multumire ministrului de externe: Mihai Razvan Ungureanu...Poate ca, totusi, nu Romania este cea care nu ne ofera pacea de a alege Romania ci noi cei care alegem destinul pe care ea trebuie sa-l aiba. Si ajungem astfel la o celebra zicere: avem conducatorii pe care-i mertitam! Incarcatura pozitiva a intrebarii ma umileste la gandul ca noi romanii ne distrugem tara; partea negativa imi sporeste dezgustul fata de politicieni si fata de un popor care nu stie sa aleaga.

Eu merit sa traiesc in Romania pentru ca nu ii pot oferi ceva mai mult decat imi ofera ea! Dar oare Romania merita sa ii ofer doar atat? Poate e ceva cam confuza asertiunea, dar cred ca intrebarea ar trebui sa fie: merita Romania atat de putin de la cei care o populeaza? Am reusi sa ajungem la constatarea pe care doamna cu pricina o facuse deja, intr-un mod mai simplu si poate mai direct decat utilizand avantajele unui retorism care justifica situatia Romaniei de azi. Nu suntem facuti decat pentru retorism, mojicie, hotie si prostie! Cat timp vom mai fi atat de idioti incat sa alegem ca orbii....pentru Romania? Ajuns aici, cu sinceritate ma intreb, suntem demni de a ne intreba meritam sau nu, Romania?

@Daniel Michael
E vorba aia: cum iti asterni, asa dormi. Locuiesc in Germania. Nu mai e necesar sa spun ce diferenta!!! Oamenii de aici au invatat singuri sa-si faca viata mai usoara punandu-si mintea la contributie si osul la treaba, au preferat sa-si faca din rahat bici si sa si pocneasca tocmai pentru ca nu au suportat mizeria. Asa vezi acum ordinea si curatenia care dainuie, respectul dintre oameni (fiindca ei inca tin la valorile umanitatii, si nu stiu daca neaparat de ochii lumii, ci pentru ca asa sunt construiti), onestitatea pe care se bazeaza si altele. Ca tot s-a scris de pompele de evacuare a apei... De ce nu se investeste in geniile care se nasc in Romania PENTRU Romania? De ce nu li se ofera locuri de munca in acest sens: sa conceapa altele mai performante cu propriile resurse? Acesta e desigur un exemplu. Bineinteles ca tanti Frosa de la bloc care leaga borcane cu muraturi prefera sa arunce stiuletii de porumb pe geam in gradina (ca n-are nimic), decat sa-si miste fundul ala gras pana la ghena pentru ca pufaie de oboseala si de angina (cerc vicios, sic!) si tot ea face scandal in fata unui microfon pus in gura de catre un pardid ca face campanie electorala unui ratat de candidat la primarie ca uite in ce mizerie traieste... etc etc etc... Merita sa traiasca in Romania? Eu cred ca da...

@Cristina Hasse
Salutare draga Marius,

referitor la intrebarea pe care ai pus-o in editorial, eu in mod cert traiesc in tara pe care o merit. Am emigrat acuma 5 ani in Canada si nu imi pare rau deloc. Din pacate am ales aceasta varianta din cauza faptului ca simteam ca ma sufoc in Romania din cauza oamenilor care ma inconjurau (a calitatii lor). Nu am plecat nicidecum din motive economice, aveam un salar mult peste medie.

Daca fiecare traieste in tara pe care o merita? Eu cred ca da, pentru ca din fericire traim intr-o lume libera si avem multiple posibilitati sa ne alegem tara care ne merita.

P.S. Desi am plecat din Romania, sunt la curent cu tot ce se intampla acolo, citesc ziarele pe web si urmaresc si posturile TV prin satelit. Din pacate ,fiecare jurnal de stiri pe care-l vad ma face si mai fericit ca am plecat.

@Cristian Lita
×
Subiecte în articol: romania tara cred traim traiesc merita meritam