x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Mitul Dracula si raiul pe pamant

Mitul Dracula si raiul pe pamant

17 Sep 2004   •   00:00

Branul este locul strajuit de-o parte de Masivul Piatra Craiului, iar de cealalta de Masivul Bucegi, cu peisaje culese din rai, incrustate in salbaticia uimitoare a reliefului si unde legenda Contelui Dracula se odihneste la umbra marilor ziduri ale Castelului Bran. Mirificul loc iti poate oferi ingredintele ideale pentru o vacanta de vis la nici 200 de kilometri de Bucuresti.

CATALIN BUDESCU

Se spune ca in acest loc exista ceva in aer care te face sa revii mereu, incercand de fiecare data sa descoperi mai multe carari ascunse prin padure, sa surprinzi cat mai multe instantanee cu animale salbatice sau stanci plesuve, sa asculti murmurul apelor repezi sau sa te afunzi in adancimea pesterilor, tot timpul cautand mai multe intelesuri sau raspunsuri....

OBIECTIVE TURISTICE. Cel mai important dintre toate obiectivele turistice din aceasta zona unica este fara doar si poate Castelul Bran. Locul in care, conform legendelor, Contele Dracula obisnuia adesea sa vina. Odata ajuns in zona, numeroase alte trasee turistice se deschid spre Muntii Bucegi sau Muntii Piatra Craiului, Cheile Rasnoavei sau Pestera Dambovicioara. Zona ofera o multitudine de posibilitati dintre cele mai deosebite pentru petrecerea unei adevarate vacante de vis. De la vizitarea vestitului Castel Bran, care adaposteste mitul Contelui Dracula, la excursii pe Cheile Moeciului, Muntii Bucegi, Piatra Craiului, Pestera Dambovicioara, Cetatea Rasnovului, pana la zona Brasovului, cu cetatile sasesti de la Prejmer si Harman. De asemenea, in apropierea castelului se afla si Muzeul etnografic al satului Bran, se poate pescui, iar iarna schia.

CASTELUL BRAN. Denumirea cetatii vine de la numele unui sat construit de-a lungul drumului comercial ce lega odinioara Valahia de Transilvania, drum situat in interiorul unei trecatori flancate de o parte si alta de Muntii Bucegi si Piatra Craiului. Edificiul a fost construit in 1382 de catre locuitorii Brasovului, fiind amplasat pe o stanca inalta, pentru a permite supravegherea intregii regiuni. In 1395, Mircea cel Batran a incheiat un tratat de alianta cu Sigismund de Luxemburg, luand in posesie Castelul Bran. In secolul al XVII -lea, castelul a fost preluat de austrieci si a revenit Romaniei abia in 1918. Castelul Bran a fost si unul dintre locurile favorite ale Reginei Maria, a carei inima, aflata intr-o caseta de argint, a fost gasita intr-o nisa a edificiului. Citadela are patru turnuri amplasate in cele patru puncte cardinale. Ca si zidurile castelului, turnurile sunt construite din piatra masiva. Camerele si coridoarele din incinta Branului formeaza un labirint misterios, iar in curtea interioara se afla o fantana care face legatura cu ascunzatorile subterane ale castelului.

CAZARE. Zona ofera o gama diversa pentru cazare in toate perioadele anului, in vile sau pensiuni agroturistice. Totul este la indemana oricui, oferta fiind foarte variata in toate localitatile din zona, atat in Bran, cat si in Moeciu de Sus, Moeciu de Jos, Pestera etc. Turismul rural se practica aici de zeci de ani, dovada si numeroasele vile cochete ridicate de-a lungul timpului, care adapostesc pensiuni agroturistice de buna calitate cu servicii complete. Preturile pe camera/zi variaza intre 8 si 20 de euro de persoana, iar conditiile oferite sunt cu mult peste majoritatea hotelurilor din Romania. Masa (dejun, pranz, cina) este la cerere, oferind de obicei produse traditionale ale zonei si variaza intre 10 si 15 euro. De asemenea, toate pensiunile ofera posibilitatea de gratar, precum si drumetii in zona.

TRASEUL

In primul rand, in zona Branului se poate ajunge fie cu trenul pana la Brasov si de aici cu un autobuz sau cu autoturismul direct la destinatie. Localitatea este amplasata pe ruta: Bucuresti - Pitesti - Campulung - Rucar - Bran - Brasov. La doar 25 km de Brasov, pe DN 73, zona cuprinde comunele: Bran, cu satele Poarta, Simon, Predelut si Sohodol; Moeciu, cu satele Moeciu de Jos si Moeciu de Sus, Cheia, Pestera; Fundata, cu satele Fundalica, Drumul Carului si Siruca. Din Bucuresti se poate ajunge fie prin Ploiesti - Predeal - Paraul Rece - Rasnov - Bran, distanta fiind de 180 km, sau prin Pitesti - Campulung Muscel - Rucar - Fundata - Moeciu - Bran (205 km).

NEPASARE

Curatenia este la ea acasa cand este vorba despre pensiunile agroturistice, nu acelasi lucru putandu-se spune insa si despre zona din interiorul Castelului Bran. Unde, din pacate, atat pentru turistii straini, cat si pentru cei romani, lipsa de curatenie deranjeaza. Fara a culpabiliza pe cineva anume, ci doar pentru a trage un semnal de alarma trebuie spus ca in curtea castelui, alaturi de istorie, gasesti din abudenta sticle de plastic, cutii de bere, pachete goale de tigari si hartii, toate fara a deranja prea mult angajatii incintei.
×
Subiecte în articol: zonă bran