x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Nauceala cu surprize

Nauceala cu surprize

08 Mai 2004   •   00:00

Lovitura de teatru de pe scena campaniei electorale ma urmareste de la inceputul saptamanii.

Impactul pe care l-a avut asupra mea schimbarea subita a lui Bogdan Niculescu-Duvaz cu Mircea Geoana este identic cu impactul pe care-l are dentistul asupra pacientului pe care-l lasa cu gura cascata. Sunt nauc ca dupa extractia a trei masele de minte, simultan, fara anestezie. Nici inainte nu eram eu prea limpede dintr-o mie de motive, dar acum, o data cu inceperea campaniei, vad ca in loc sa fiu mai lamurit sunt si mai abulic.

L-am vazut in cateva secvente pe Mircea Geoana la spectacolul de lansare de la Sala Polivalenta si a fost pentru prima data cand l-am surprins iesit din formatul cu care ma obisnuise. Saltul de la salonul diplomatic la sala de sport este comparabil cu cel de la BMW la autogreder. Nu pot spune eu daca-i bine sau nu, dar pot sa-mi exprim o simpla parere: e straniu.

Mircea Geoana citind pe un ton ridicat un discurs electoral, cu broboane de sudoare pe fata, aclamat de o multime infocata, nu se stie cat de motivata de discursul in sine si cat de indicatiile de regie din spate, a fost pentru mine o surpriza. ĂÂşi daca tot a fost o surpriza, nu inteleg de ce anuntul schimbarii lui Bogdan Niculescu-Duvaz cu Mircea Geoana nu a fost facut la emisiunea Andreei Marin. Mult mai mare ar fi fost impactul daca, in loc de Sala Polivalenta, lansarea ministrului de Externe in cursa electorala s-ar fi facut la 〞Surprize surprize", cu balerine, cu plansete si imbratisari.

Sa ne imaginam: platoul emisiunii 〞Surprize surprize"; domnul Adrian Nastase, impietrit de durere, face anuntul inlocuirii lui Duvaz, inecat de lacrimi, printre sughituri, spunand cat de greu ii este sa se desparta de un om atat de capabil si devotat, dar care mai mult de 6 procente din electoratul bucurestean n-ar fi obtinut nici cu militia. Andreea, emotionata si ea, il mangaie pe crestet pe premier impacandu-l cu gandul ca asa e viata, grea, ca avem multe necazuri, ca tara-i la pamant, dar ca emisiunea 〞Surprize, surprize" stie tot si are rezolvare pentru orice, inclusiv pentru criza de candidati PSD potriviti la primariile Bucurestiului si Clujului. Ea il priveste fix in ochi pe el. El, la randul sau, cautand parca un punct de sprijin si de alinare, o priveste fix in decolteul generos pe ea. Premierul este inmarmurit de tristetea despartirii de Duvaz, pe care nu are cu cine sa-l inlocuiasca. Cu glasul stins, afectat, Andreea anunta surpriza anului: Geoana la Bucuresti, Rus la Cluj. Poarta se deschide si cei doi ministri-candidati pasesc timid in platou, luati ca din oala, complet nepregatiti. Unul se barbiereste din mers, celalalt inca in pijamale, trage pe el un sacou aruncat de un coleg de partid aflat in public. A fost luat direct din pat, fara sa stie ce se intampla. Amandoi sunt uluiti, dar impacati cu ideea ca asa-i la emisiune, trebuie sa respecti regula formatului pana la capat ca altfel te da afara Lazarov cat ai zice peste. Lacrimile curg in valuri. La Geoana si Duvaz de plans, la Nastase de ras. Cei trei se imbratiseaza, ca trei barbati de la acelasi partid, cu functii diferite, adica Nastase se face ca-i imbratiseaza pe ceilalti doi, care se fac la randul lor ca se imbratiseaza intre ei. Publicul este cutremurat de ceea ce vede. Batranii isi scot palariile de pe cap, babele isi fac cruce si se sterg la ochi cu marginea baticului strans cu nod sub barbie, copii plang si ei pentru ca asa fac cei mari, ce sa mai vorbim, toata tara plange. Andreea, intr-un colt face cativa pasi de dans, cu piruete, cu ondulari din solduri, cu rochia despicata la maximum, doar, doar va mai salva ceva din emisiune; la camere operatorii Octav Cosmanca, Viorel Hrebenciuc si Dan Matei- Agathon sunt cu obiectivul atintit pe primarii, cu orice pret, cu orice sacrificiu. Singur, in fata televizorului, la Cotroceni, Lazarov este multumit ca a mai iesit o emisiune asa cum a vrut el.

Deci PSD-ul a inceput campania in forta cu emisiunea 〞Surprize, surprize", propunandu-i lui Traian Basescu prin vocea lui Adrian Nastase 〞sa ne lase", adica 〞Ciao Darwin!". Apropo de 〞Ciao Darwin!", ar fi interesant sa-i vedem la proba finala pe Geoana si Basescu in cilindrii cu apa. Astfel s-ar implini si visul de aur al PSD-ului: sa-l bage pe Basescu la apa, iar pe Geoana sa-l puna pe val.

×
Subiecte în articol: geoană