x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Numai cinci cladiri de clasa mondiala

Numai cinci cladiri de clasa mondiala

19 Noi 2004   •   00:00

Bucurestiul are numai cinci cladiri de birouri care corespund standardelor de clasa A, europene. Restul imobilelor sunt construite fie pe terenuri prea mici, fie au prea putine locuri de parcare, fie materialele si finisajele nu sunt de cea mai buna calitate.

DANIELA IVAN

AGLOMERATIE. In Piata Charles de Gaulles, pe numai 100 mp vor fi trei cladiri de birouri
Din multitudinea de cladiri care rasar in toate colturile Capitalei, numai cinci indeplinesc standardele de calitate internationala, apreciaza unii analisti imobiliari. Acestea sunt: World Trade Center (primul bloc de birouri care s-a ridicat in Bucuresti), Opera Center, Europa House, Bucharest Financiar Plaza si cladirea BDR din Piata Victoriei. Ele au atat suprafata, cat si locatia si calitatea materialelor si a finisajelor corespunzatoare incadrarii in clasa A, de la nivelul regiunii. Romania a fost si inca este fata de standardele internationale si fata de tarile din regiune cu un pas in urma in ceea ce priveste calitatea, recunoaste Bogdan Georgescu, managing partner.

INVESTITORI MICI. Putini investitori mari cu experienta regionala au venit in tara, si de aceea ce s-a construit au fost fie dezvoltari facute de investitorii locali, fie de speculatorii care cauta un moment bun al pietei, dar nu raman pe termen indelung. Sunt cladiri care sunt facute pentru standardele economiei romanesti sau de investitori oportunisti care speculeaza piata intr-un moment bun al dezvoltarii, dar nu au experienta si viziune pe termen lung, a precizat Bogdan Georgescu, managing partner la firma multinationala Colliers. Este vorba despre investitorii din Israel, Grecia, Turcia, care au venit foarte multi, au dezvoltat proiecte bune pentru Romania, dar care nu s-au ridicat la standarde internationale.

TERENURI. O alta problema care impiedica constructia unor cladiri bune este lipsa unor terenuri mari, bine plasate. Pentru un astfel de proiect ai nevoie de o suprafata de teren de minimum 3-4-5 mii de mp, daca nu mai mult, intr-o locatie buna. Ceea ce este liber pe piata in locatii bune sunt terenuri mici, 800- 1.000 de mp, spune directorul Colliers. El adauga ca investitorii regionali nu se complica sa faca cladiri cu acces dificil, fara locuri de parcare, care aglomereaza locatia. Insa investitorii mai mici construiesc chiar si in aceste conditii, insa ies cladiri de clasa B.

EVOLUTIE. Reprezentantii imobiliari caracterizeaza piata imobiliara de birouri drept ciclica, avand perioade de varf in anii 1994 si 1997, cand au fost finalizate World Trade Center si respectiv Bucharest Financiar Plaza, urmata de Opera Center si Europe House, in 2001, 2002. In intervalul dintre aceste date au fost construite numai cladiri de dimensiuni mici, iar aceasta situatie s-a intamplat si in anul 2004. Cladiri mari sunt asteptate in viitorii doi ani. In prezent, stocul total existent de cladiri clasa A este de 150.000 mp, iar cel de clasa B depaseste cu putin 250.000 mp, a declarat reprezentantul Colliers. El a adaugat ca pentru urmatoarele luni a fost anuntata livrarea a aproximativ 116.000 mp de spatii clasa A.

×
Subiecte în articol: clasa clădiri