x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Ochiul - Big Brother, la un liceu din Iasi

Ochiul - Big Brother, la un liceu din Iasi

21 Oct 2004   •   00:00

SCOALA

Elevii Colegiului National "Emil Racovita" din Iasi sunt supravegheati de zece camere video. Aparatura a devenit motiv de stres pentru scolari si de distractie pentru profesori. Elevii si profesorii de la Colegiul National "Emil Racovita" sunt atent supravegheati de zece camere video. Nici persoanele straine care intra in institutia de invatamant nu trec neobservate. Aparatura a costat 60 de milioane de lei si a fost montata din motive de securitate. Liceul "Racovita" este singurul din Iasi monitorizat cu ajutorul camerelor video.
MIRELA CIMPOI - Iasi

OCHIUL. Profesorii de la Liceul "Racovita" se supervizeaza intre ei din cancelarie
Mai sunt 5 minute pana la recreatie. Linistea domneste pe holurile Liceului Racovita. La 9:40 se suna de pauza. Aproape instantaneu, izbucneste zarva. Daca inchizi ochii, ai impresia ca te afli langa un stup de albine. Elevii au iesit din clasa. Fiecare isi vede de treaba lui. Doi baieti alearga spre curtea liceului si nu par deloc stresati de faptul ca in coltul holului o camera video urmareste fiecare miscare. La inceput situatia a fost putin diferita. "In primele zile de la montarea camerelor, elevii erau cam speriati. Dupa ce au vazut ca nu le ia nimeni capul, si-au revenit si nu mai sunt stresati", spune Seryl Talpalaru, directorul Colegiului National "Emil Racovita".

OCHIUL DIN CANCELARIE. Camerele video aduc un plus de siguranta pentru copiii care invata la "Racovita", dar si pentru personalul didactic si auxiliar. Majoritatea profesorilor sustine ca nu exista nici o schimbare spectaculoasa in atitudinea elevilor. "Nu am observat nici o schimbare majora in comportamentul lor. Camerele video sporesc autocontrolul si in plus, este mai usoara si munca profesorului de serviciu pentru ca din cancelarie vede ce se intampla in toata scoala", afirma profesorul Marcu, care preda Stiintele sociale. Camerele video nu scapa nimic. "Este amuzant ca vedem in cancelarie ce fac si colegii nostri", spune zambind profesoara de engleza.

SPERIATI. Daca elevii din clasele IX-XII se autocenzureaza in ceea ce priveste comportamentul, scolarii de gimnaziu nu se sinchisesc prea mult: "Noi, cei mai mari ne-am mai linistit, dar cei mici alearga pe holuri, isi mai pun piedica sau fac glumite inofensive", spune cu regret un baiat de clasa a

TIGARA DIN TOALETA. "Personal nu ma afecteaza cu nimic, numai ca strainii nu mai pot intra atat de usor si noi ne simtim mai in siguranta", intervine in discutie o adolescenta, in clasa a X-a. Tanara tine sa precizeze ca nici macar nu se mai fumeaza ca anii trecuti. "Eu nu am mai vazut fumatori prin liceu". O colega de clasa vine sa o contrazica: "Este un colt langa sala de sport unde nu bat camerele video. Acolo se mai aduna unii si trag pe fuga cate o tigara", explica tanara. In Liceul "Emil Racovita" se asterne din nou linistea dupa ce clopotelul anunta sfarsitul pauzei.

PRETUL. Pentru achizitionarea si montarea celor 10 camere de supraveghere video s-au cheltuit aproape 60 de milioane de lei. Banii provin din sponsorizari. La fiecare etaj sunt montate cate doua astfel de camere. Nici intrarile si iesirile elevilor nu au scapat de supraveghere. Si curtea liceului este atent monitorizata. Scopul camerelor video este descurajarea agresiunii din exterior. Conducerea unitatii de invatamant crede ca sistemul este util si binevenit. "In ultimii trei ani am avut doua cazuri in care niste persoane straine au maltratat elevii. Un copil a stat chiar si in spital dupa ce a fost batut de niste huligani, care l-au confundat cu un elev pe care voiau sa se razbune", explica Seryl Talpalaru, directorul Colegiului Racovita necesitatea unui astfel de sistem.

ORIGINEA. Ideea monitorizarii liceului are radacini europene. Consiliul profesoral s-a inspirat din mondelul britanic de supraveghere stradala. "Am auzit intamplator ca la Londra a scazut foarte mult infractionalitatea dupa ce s-au montat astfel de camere. E imposibil sa nu fii filmat de cel putin patru ori si asa se descopera imediat raufacatorii", povesteste Seryl Talpalaru. Imaginile captate de camerele video sunt arhivate. In cazul in care se intampla vreun eveniment neplacut, autorul este imediat identificat. Elevii si personalul colegiului Racovita din Iasi s-au obisnuit cu sistemul de supraveghere si se simt mult mai in siguranta.

×
Subiecte în articol: video racovita