x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Perla romaneasca a turismului maghiar

Perla romaneasca a turismului maghiar

13 Aug 2004   •   00:00

Acum trei ani, statiunea balneoclimaterica a fost cumparata de un investitor din Ungaria. Sovata a intrat in circuitul agentiilor de turism maghiare si mii de turisti din strainatate au venit la bai. Romanii ajung la tratament pe bilete de sindicat. Insa la Sovata, zilele turismului pentru saraci sunt numarate.

RADU TUTUIANU

Pana acum doi ani, Sovata a fost o statiune paralizata de procesele de privatizare si reimproprietarire. Administratorii care au luat vile sau pensiuni cu chirie de la stat n-au investit in proprietatea altora, iar privatizarea celor patru hoteluri, disputata si in Parlament, s-a jucat mai degraba in plan politic decat economic. De vreo doi ani insa, statiunea da semne de revigorare, restaurantele si terasele nu mai fac fata la ora mesei, iar vilele se umplu, ce-i drept, mai ales in week-end. Din cele 1.142 locuri de cazare hoteliera in Sovata, peste 90% sunt ocupate in acest sezon estival. La oricare dintre cele patru hoteluri din statiune, tariful declarat de receptioneri este negociabil.

PROFIT FARA INVESTITII. Statiunea balneoclimaterica Sovata a fost cumparata in 2001 de catre o firma mixta romano-maghiara. Prin contract de vanzare-cumparare, FPS a vandut unui grup de investitori din Ungaria cele 76 de vile nationalizate si cele patru hoteluri din statiune. Ani in sir au durat procesele de restituire a proprietatii, timp in care administratorii care au tinut in locatie de gestiune majoritatea vilelor nu au investit mai nimic in renovarea imobilelor, dar au ridicat preturile de cazare. Tinerii, veniti in numar mare la Sovata, prefera aceste imobile darapanate. "Am luat doua camere cu cate 500.000 de lei si stam zece in camera" - spun niste studenti din Cluj, cazati la Ciuperca, vila ultracentrala, in paragina. Administratorul spune ca anul trecut a obtinut profit de 350 de milioane de lei si i-ar conveni sa tina vila inca mult timp in locatie de gestiune. Din toamna, firma Danubius vrea sa repare imobilul, iar administratorul se pregateste de transfer, perfectionandu-se pentru meseria de administrator hotelier.

PROPRIETARI PREA SARACI. Deocamdata au fost restituite vechilor proprietari 39 de vile, insa doar o mica parte dintre acestia le-au putut pastra. Familia Stavarache din Bucuresti s-a trezit dupa Revolutie cu o pacoste. Bunica si-a amintit de proprietatea mamei ei de la Sovata, a sters de praf actele de proprietate, iar familia s-a judecat pana a obtinut vila cu 13 camere, veche de un secol, situata la 100 m de lacul Ursu. "Acum vrem s-o vindem cu 120.000 de euro, din cauza ca nu avem bani s-o reparam. Dobanda la banca e de 30% si nici de investit in renovarea unei camere nu ne-am incumetat", spune sotia mostenitorului. Barbatul ei mai spera ca Guvernul roman va pune la dispozitia fostilor proprietari cu vile in statiuni un fond din care sa-si poata lua bani pentru investitii. "Firmele maghiare care au investit in statiune beneficiaza de fonduri cu dobanzi de 2%, cum sa nu-si permita sa cumpere intreaga statiune?!", mentioneaza domnul Stavarache.

PRET MAI MIC PRIN AGENTIE. In parcarea ecologica a Hotelului Sovata, de trei stele, masinile au in majoritate numar de inmatriculare unguresc. Pe holurile hotelului, turistii vorbesc fluent maghiara. Iar directorul general al SC Salina Invest, societate care a cumparat Statiunea Balneoclimaterica Sovata - mostenitoare a fostei intreprinderi balneoclimaterice din comunism - subliniaza ca "aceasta zona a Ardealului e foarte bine vazuta de turistii din Ungaria". Investitiile in valoare de 5 milioane de dolari au facut din Hotelul Sovata o destinatie pentru turistii straini. Receptia hotelului cere pe o camera 85 de euro, insa prin rezervari facute cu agentiile de turism din Ungaria biletul de cazare si tratament scade din pret. 100.000 de euro s-au investit in realizarea unei statii de epurare la popasul din apropiere, cele patru restaurante au fost dotate cu separatoare de grasime. Iar investitorii maghiari doresc sa ofere conditii de cazare moderne si la Hotelul Bradet, urmarind sa aduca si aici turisti care isi pot permite o noapte de cazare la 85 de euro. Faget, al treilea hotel aflat in proprietatea societatii Salina Invest, va deservi in continuare patura sociala cu venituri modeste, beneficiara a programelor sustinute de Ministerul Muncii.

ROMANUL DINTRE UNGURI. Langa cele trei hoteluri peste care patroneaza Danubius se afla Hotelul Alunis, al carui proprietar e Ioan Pirosca. Alunis are 272 de locuri, ocupate in majoritate de beneficiari ai Casei de Pensii. Turistii din afara listelor sindicale sau de pensii pot ramane la hotel platind 30 de euro/noapte. Pirosca este singurul dintre cei trei administratori care detineau hotelurile in locatie de gestiune. Pirosca incearca sa-si modernizeze hotelul, sa-l aduca la standarde comparabile cu Hotelul Sovata: a cumparat doua lifturi din aluminiu, a refacut bucataria, are de gand sa-si faca baza de tratament proprie - va investim in total 5 miliarde de lei. "Dar nu ne incumetam sa investim mai mult in hotel, din cauza ca deocamdata n-avem clientela corespunzatoare", spune Pirosca.

BANII FAC SELECTIA. Pe aleile din statiune, turisti de toate natiile mananca vata de zahar, porumb fiert si colac secuiesc. Cuvinte maghiare amestecate cu vorbe romanesti si accent moldovenesc se aud pe malul lacului Ursu. Relaxarea unui concediu in apa sarata aduce uitarea peste istoria unei privatizari controversate. Atata timp cat puterea banilor face selectia turistilor, pe romani pare sa nu-i intereseze cine stapaneste la Sovata.

UNGURII CARE AU CUMPARAT STATIUNEA. In mai 2001, statiunea balneoclimaterica a fost cumparata de catre Salina Invest. Lista asociatilor de la Salina Invest cuprinde doi cetateni din Targu-Mures, ambii cu cate o actiune din totalul de 820, si o suita de firme din Ungaria si Harghita, intre care cele mai importante sunt Danubius si Corvinus Nemzetkozi Befektetesi.

STAREA DRUMURILOR SABOTEAZA SOVATA

Drumurile nationale catre Sovata sunt intr-o stare dezastruoasa. Peter Ferenc, primarul din Sovata - oras-statiune cu 10.000 de locuitori -, considera ca indiferenta Ministerului Transporturilor a subminat o parte din economia nationala. Primaria a avut fonduri sa asfalteze doar drumul spre Reghin, insa cand a fost vorba de reparatia celor 2 km dintre oras si statiune, banii s-au terminat. A mai aparut o piedica in calea asfaltului: reteaua de conducte de apa si gaz metan trebuia inlocuita din cauza ca muntele de sare pe care se ridica statiunea macina fierul si otelul. Pana se vor gasi bani pentru montarea conductelor de polietilena, anticorozive, nici drumul nu va fi reparat. Speranta primariei sta in atragerea de fonduri europene si de investitori straini. De asemenea, primarul pledeaza pentru anularea hipercentralizarii actuale, astfel incat fiecare regiune sa-si administreze banii cum stie mai bine. Primaria Sovata are nevoie de bani pentru repararea terenurilor de tenis, de fotbal, pentru construirea unor spatii de joaca pentru copii, pentru amenajarea unei sali de popice, bazine de inot cu apa dulce. "Sera cu flori pentru decorarea parcurilor din statiunea Sovata ne mananca o gramada de bani", adauga primarul Peter Ferenc.
×
Subiecte în articol: staţiunea sovata statiune