x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Portret de profesionista

Portret de profesionista

12 Iun 2005   •   00:00

Florence Aubenas este o profesionista extrem de meticuloasa, a carei rapire a suscitat dezaprobarea francezilor si o mobilizare fara precedent in Franta. Cetatean francez, dar nascuta in Belgia, la Ixelles, este fiica unui diplomat al Comunitatii Europene, Benoit Aubenas, si a lui Jacqueline, critic si profesor de istoria cinematografiei.

A debutat la cotidianul Le Matin, a lucrat ca editor la Nouvel Economiste si s-a alaturat echipei Liberation in 1986, unde a fost editor, redactor la departamentul Societate si apoi la Externe, dupa care a devenit reporter principal. A relatat despre evenimente din Rwanda, Kosovo, Algeria, Afghanistan si Irak, precum si despre mai multe procese importante din Franta. Este autoarea mai multor carti referitoare la redactarea articolelor si la tehnicile de investigatie jurnalistica, pe care le-a scris in colaborare cu filozoful si psihanalistul Miguel Benasayag.

Impreuna cu tunisiana Sihem Bensedrine, a publicat, in 2003, Scrisoare catre o prietena irakiana (disparuta), care relateaza despre situata societatii irakiene dupa declansarea razboiului, iar in 1995 a publicat o carte despre experienta sa din Rwanda.

Ca ziarist, ea este laudata in mod unanim pentru calitatile sale profesionale si umane. Colegii si prietenii sai folosesc cam aceleasi adjective cand vorbesc despre ea - simpatica, sarguincioasa, vesela, superprofesionista. Foarte aspra, cand este cazul, la baza reportajelor sale stau mereu problemele oamenilor. Este o mare profesionista, obisnuita cu zonele de risc, a declarat Antoine de Gaudemar, directorul redactional de la Liberation. Are un talent urias, ii place sa plece ca sa faca reportaje, nu-i este teama, dar nici nu este iresponsabila, adauga una dintre colegele sale. Cand pleaca in concediu, isi ia 10 kilograme de carti dupa ea si sta la umbra citind cate opt ore pe zi, a declarat unul dintre apropiatii sai.

In viata particulara, este necasatorita si o adepta a celibatului, foarte independenta, face sport (gimnastica si inot), ii place sa ia masa cu prietenii, dar in aceeasi masura ii place solitudinea si lectura.

×