x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Profesorul roman de limba rromani

Profesorul roman de limba rromani

15 Dec 2004   •   00:00

SUPORT - Invatamantul pentru rromi are specialisti si o baza materiala bogata

Gheorghe Sarau este autorul primului manual si al primului dictionar de limba rromani. Desi roman de etnie, lupta pentru ca studiul limbii si literaturii rromilor sa fie introdus in scoli si sprijina proiecte de scolarizare si alfabetizare a elevilor.
OANA ANTONESCU

DELOC GREU. Gherghe Sarau preda limba rromani care se poate invata chiar si in 6 luni
In 1983, pe cand era student in ultimul an la Facultatea de Limbi Straine, a constatat ca nu exista studii suficiente pe limba si cultura rromani, motiv pentru care, din curiozitate, a inceput un studiu avand ca bibliografie doar cateva carti care se gaseau la Biblioteca Academiei. A incercat sa publice un articol pe aceasta tema, dar pentru ca nu era de interes la acea vreme, a fost refuzat. A continuat insa studiile: o carte bilingva a lui Barbu Stefanescu l-a ajutat sa ghiceasca structura limbii si sa ordoneze cateva reguli gramaticale. In paralel profesor de limba rusa la Satu-Mare, Sarau colectiona reviste frantuzesti si englezesti, pe care le fisa si le clasa, astfel ca anul 1990 il gasea bine informat in privinta a tot ceea ce inseamna cultura rromani si a tot ceea ce s-a facut in acest domeniu. Doi ani mai tarziu a publicat primul dictionar rrom-roman si roman-rrom. La inceput imi doream foarte tare sa invat limba, dar daca s-ar fi putut sa nu am de-a face cu comunitatile de rromi. Am intrat in contact cu ei foarte tarziu, in 1991, la o scoala in care predam rusa. Aveam nevoie ca cineva sa ma ajute cu aspecte legate de limba si ii intrebam pe elevii de acolo, povesteste Gheorghe Sarau.

IMPLICARE. In mai 1990 vine in Ministerul Educatiei, unde lucreaza ca inspector metodist in cadrul Directiei Invatamant pentru Minoritati Nationale. Aprobat anterior la al IV-lea Congres al Uniunii Internationale Rrome, si Ministerul Educatiei recunoaste alfabetul oficial international al limbii rromani si accepta introducerea sa in scolile in care se studia limba si literatura rromani. Raspandirea studiului limbii incepe dupa 1990 cu infiintarea de clase de studiu la liceele pedagogice, crearea unor clase I-XII, la care se studia limba si literatura rromani, numirea de metodisti pentru scolarizarea rromilor si, nu in ultimul rand, elaborarea instrumentelor de lucru scolare, la care Gheorghe Sarau a avut o contributie majora prin redactarea primului manual de limba rromani dedicat claselor de invatatori rromi ale scolilor normale. Aici preda limba rromani vreme de cativa ani. Scrie, de asemenea, o culegere de texte in limba tiganeasca pentru clasele a II-a pana la a IV-a. Zilnic scriu si vorbesc in limba rromani; pentru mine acesta e un mod de viata. Incet-incet mi-am insusit din obiceiurile lor, ba chiar din gandire: am dobandit un voluntarism specific etniei de rromi. Am asistat la o discutie in urma cu cativa ani la o scoala de soferi: un instructor povestea cum colegul lui, implicat intr-un accident de masina, a scapat de inchisoare pentru ca dintre toti martorii la accident numai doi rromi s-au prezentat la proces si i-au luat apararea soferului.

AJUTOR. In Lugoj exista singura scoala in care toate disciplinele se studiaza in limba rromani. La scolile in care exista elevi de aceasta etnie, profesorii predau la clase 3 sau 4 ore de limba rromani, iar pentru clasele a VI-a si a VII-a mai este prevazuta o ora pe saptamana despre istoria si traditia minoritatii rromani. Nu toti elevii care isi declara etnia sunt obligati sa urmeze aceste cursuri. Le oferim acum manuale, locuri in licee si facultati, profesori de-ai lor, dar totusi cred ca ar fi benefica si o interventie materiala care sa le permita sa ramana in scoala, crede Sarau. El crede, de asemenea, ca au de luptat si cu mentalitatea romanilor, cea mai mare piedica fiind chiar directorii de scoli si ceilalti profesori romani care nu ii primesc bine nici pe elevii rromi, dar nici pe cei care le predau si sunt de aceeasi etnie. Schimbarea se produce in timp; ea deja se vede: daca in 1994 aveam 780 de absolventi, acum avem peste 2.000. Vad de ceva ani ca rromi sunt si in actorie, si in ministere, ceea ce nu demonstreaza decat ca sunt competenti. Eu cred ca in Romania sunt cel putin 2.500.000 de rromi, avand in vedere ca numai noi avem 160.000 de copii scolarizati. Numarul este prea mare pentru a fi ignorat si a cunoaste limba si cultura rromani poate fi un mare avantaj, cu atat mai mult in comunitatile de rromi. In prezent exista aproximativ 360 de profesori care predau limba si literatura rromani, dintre care 20 nu sunt de etnie rroma. Exista si copii romani care vin la cursuri de limba rromani, cu acordul scris al parintilor.

INTERES TOT MAI MARE
Incepand cu 1990, interesul pentru limba si cultura rromani creste si modul de predare se modernizeaza: apar cursuri on-line la care elevii si studentii au acces gratuit, organizatiile nonguvernamentale investesc atat in ridicarea cifrei de scolarizare, cat si in instruirea profesorilor, iar Ministerul Educatiei si Cercetarii aloca un numar din ce in ce mai mare de locuri in licee si facultati. In prezent exista aproximativ 2.000 de locuri pentru invatamantul liceal, iar la facultati si colegii pot accede la 400 de locuri, de unde in 1992 s-a inceput cu numai 10 studenti la CREDIS. In 1992 a fost introdus pentru prima oara un curs facultativ de limba rromani la Facultatea de Limbi Straine a Universitatii Bucuresti. Pentru ca s-a dovedit a fi de succes, in 1997, cursul se extinde la nivel de limba B, ca a doua specializare. Din septembrie 2005 va exista o sectie de sine statatoare de limba rromani la Facultatea de Limbi Straine.
×
Subiecte în articol: limba rromi rromani