x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Romanul pe care se bat americanii

Romanul pe care se bat americanii

30 Iun 2004   •   00:00

SCOALA

Alexandru Radu a absolvit Colegiul National "Tudor Vianu" in clasa olimpicilor, a avut media 9,70 la Bacalaureat, pe care l-a sustinut intr-o sesiune speciala. In urma cu cateva luni a fost admis la 12 universitati americane. El a ales Harvard, unde va studia Fizica si Stiintele Politice. Absolvent al Colegiului National "Tudor Vianu", Alexandru Radu a fost admis la 12 universitati din Statele Unite. El a ales Harvard, unde va studia din aceasta toamna Fizica si Stiintele Politice.
EUGENIA MIHALCEA

S-a apucat de fizica din generala, mai exact din clasa a VII-a. Dar la prima olimpiada nationala de fizica a mers abia in clasa a VIII-a, pe care a termina- t-o la Scoala nr. 154 din Capitala. Si a continuat cu olimpiadele nationale si apoi internationale pana la ultima clasa de liceu. "In vremea aia - clasele V-VIII - mergeam la cate 5 olimpiade, la romana, la matematica, la fizica, la chimie si la istorie. Nu mi-am omorat timpul foarte mult, dar in general chestiile care mi-au placut le-am facut foarte usor si in consecinta au iesit bine", povesteste Alexandru despre primele lui concursuri.

Colegiul "Tudor Vianu". Dupa ce a terminat clasa a VIII-a a ales "Tudor Vianu", cel care i s-a parut lui cel mai bun liceu. "E locul in care poti sa faci o groaza de chestii si am gasit profesori care m-au ajutat in fiecare an la nationala, m-au ajutat sa intru in lotul national de fizica." A intrat in lot din clasa a XI-a, dar practic, dupa cum spune, s-a pregatit cu profesoara de fizica de la liceu de foarte multa vreme pentru asta. "Noi oricum avem un plan mai mare de pregatire la "Tudor Vianu". Avem un centru de performanta special care pregateste olimpici, doamna directoare Silvia Moraru are grija de noi, avem o groaza de sustinere pentru a putea invata si a face performanta", isi aminteste cu placere de liceu proaspatul admis la Harvard.

STIINTE POLITICE. S-a orientat spre fizica pentru ca ii place. "Imi place sa vad lumea din jur si sa o pot analiza. Eu asa fac in mod normal, analizez lucrurile care se intampla si fizica este o posibilitate sa analizezi rational fenomenele care se intampla in jurul tau." Iar viitorul e destul de cert pentru Alexandru. Vrea sa faca cercetare, pe fizica, dar tinand cont ca a fost admis la Facultatea de Fizica si Stiinte Politice, va avea de unde sa aleaga.

HARVARD. Asa cum a fost nevoit sa aleaga si intre cele 12 universitati americane care l-au admis, majoritatea dintre ele cu felicitari speciale din partea rectorilor. "Am inceput aplicatiile cu un an inainte. Pentru aplicatii ai nevoie de teste, de scrisori de recomandare, de mai multe. Pentru teste m-am pregatit cu profesoara Florina Maracine", ne lamureste absolventul din clasa olimpicilor de la "Tudor Vianu". Nici el nu se astepta la un record de universitati care sa il vrea studentul lor, pentru ca, dupa cum spune, de obicei esti admis la doua sau trei universitati. "Am aplicat la 30 de universitati. Pentru a trimite testele la o universitate te costa cam 20 de dolari. Prima care m-a admis a fost Duke". Confirmarea de la Harvard a venit chiar cu o noapte inainte sa plece la olimpiada internationala de fizica. "Era doua sau trei noaptea, stateam cu niste prieteni de vorba pe net. La mail-ul primit de la Harvard scria ca sunt informatii despre admitere, am crezut ca daca nu scrie felicitari... Si cand l-am deschis "Congratulations!"". Este cea mai buna universitate din lume spre care va pleca pe 4 septembrie.

CV - ALEXANDRU RADU

S-a nascut la 26.01.1986 in Capitala. A studiat la Scoala Generala nr. 154 si apoi la Colegiul National "Tudor Vianu". A fost reprezentantul general al elevilor din "Vianu" timp de trei ani. In clasa a X-a a fost cuprins in Asociatia Generatia Viitoare, unde a fost ales ca presedinte al elevilor din Bucuresti. "Au fost alegeri pe bune la Palatul Copiilor, unde au venit cateva mii de copii", spune Alexandru. Au fost o multime de proiecte pe care am putut sa le fac, de exemplu campanii antidrog, baluri pentru tineri, campanii de informare. A inceput sa se pregateasca pentru fizica in generala, pentru ca i-a placut. "Niciodata nu m-am gandit ca o sa ajung aici", adauga baiatul. Tatal sau este economist, iar mama lucreaza in domeniul medical. "Am avut tot sprijinul din partea lor, dar ei mi-au spus mereu sa fac ceea ce vreau."

ANALIZA

"Imi place sa vad lumea din jur si sa o pot analiza. Eu asa fac in mod normal, analizez lucrurile care se intampla, si fizica este o posibilitate sa analizezi rational fenomenele care se intampla in jurul tau" - Alexandru Radu

USURINTA

"Nu mi-am omorat timpul foarte mult, dar in general chestiile care mi-au placut le-am facut foarte usor si in consecinta au iesit bine" - Alexandru Radu
×
Subiecte în articol: clasa fizica vianu