x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Salarii marite pentru profesori

Salarii marite pentru profesori

04 Sep 2004   •   00:00

Profesorii din invatamantul preuniversitar ar putea avea salarii marite cu sume intre 500.000 si 2.000.000 de lei brut. Executivul a facut o ultima oferta, iar sindicatele trebuie sa aleaga intre greva sau cat li s-a dat.

EUGENIA MIHALCEA

Guvernul a facut o ultima oferta de majorare a salariilor din invatamantul preuniversitar, dar numai pentru personalul didactic si auxiliar, nu si pentru cel nedidactic, dupa cum spune Marius Nistor, presedintele Federatiei "Spiru Haret". Ultima runda de negocieri intre reprezentantii Guvernului si liderii cadrelor didactice a avut loc miercuri seara. Sindicatele sustin ca nu a fost discutat un procent anume de crestere salariala, ci o modificare a grilei de salarii astfel incat veniturile anumitor categorii de personal din educatie sa creasca.

CRESTERI MICI. Marius Nistor, presedintele Federatiei "Spiru Haret", a declarat ca modificarile propuse de echipa guvenamentala ar duce la cresteri de salariu cuprinse intre 500.000 si 2.000.000 de lei brut. "Este greu de precizat exact procentul, dar cel rezultat acum ar fi sensibil mai mare, poate chiar dublu fata de ultima propunere de majorare a salariilor, de aproximativ 5%", a precizat Aurel Cornea, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant. "Am inteles ca aceasta este a 14-a varianta de crestere a salariilor discutata in structurile guvernamentale. Problema este ca aceasta majorare, care ar trebui aplicata de la 1 octombrie, ar urma sa nu se acorde personalului nedidactic, ci doar celui didactic si auxiliar", a adaugat Marius Nistor. Presedintele Federatiei "Spiru Haret" a spus ca personalul nedidactic, desi reprezinta in jur de 20% dintre angajatii din educatie, va primi doar indexarea de 6%, in conditiile in care salariile lor sunt apropiate de salariul minim pe economie.

ALEGEREA. Sindicatele din invatamant nu au luat inca o decizie referitoare la propunerea guvernamentala, aceasta urmand sa fie discutata in zilele urmatoare, in reuniuni ale reprezentantilor sindicatelor din tara. Deputatii din Comisia de invatamant au aprobat miercuri majorarea cu 25% a salariilor din invatamant, inclusiv ale personalului nedidactic, incepand cu 1 octombrie, aceste amendamente fiind introduse in ordonanta de urgenta prin care a fost acordata deja o crestere in medie de 5% a salariilor.

Sindicatele din invatamant au avertizat ca ar putea bloca inceperea anului scolar in cazul in care nu vor obtine majorarea salariilor si introducerea unor prevederi noi in Legea salarizarii cadrelor didactice.

MAJORARI

  • Invatator debutant - crestere de 538.000 lei
  • Institutor - crestere de 513.000 lei
  • Profesor debutant - crestere de 538.000 lei
  • Profesor cu vechime maxima - crestere de 1.948.040 lei

    Pentru informaticianul scolii s-a obtinut un salariu minim brut de 4.143.000 lei si unul maxim de 7.897.371 lei.

    De asemenea, secretarul scolii va fi platit ca un analist programator, cu o crestere salariala de 1.200.000 de lei.
  • ×
    Subiecte în articol: crestere