x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Schi extrem pe Valea Dorului

Schi extrem pe Valea Dorului

10 Apr 2005   •   00:00

In Carpati se poate inca schia. Pe platoul Bucegilor zapada este pe multe portiuni de aproape un metru, desi la poale au inflorit pomii.

  • de ALEXANDRU NASTASE
  • SCHI&SNOWBOARD
  • Balea Lac - Jibbing si distractie pe cinste
    La Balea Lac, in muntii Fagaras, cei care practica snowboardul cunosc clipe de incantare datorita zapezii tocmai bune pentru a atinge viteze ametitoare.
  • de IONUT PADURARU
  • SCHI&SNOWBOARD

  • Click pe imagine pentru a urmari fotoreportajul
    SURPRIZA. Sezonul s-a prelungit neasteptat de mult pe partiile din Valea Dorului. S-ar putea schia chiar si pana la Pasti
    La Balea Lac, in muntii Fagaras, cei care practica snowboardul cunosc clipe de incantare datorita zapezii tocmai bune pentru a atinge viteze ametitoare.

    Un grup numeros si foarte zgomotos astepta telecabina de Cota 1.400 sa-i duca la 2.000. Toti tineri, bine echipati, unii cu snowboardurile, cei mai multi cu schiurile. Venisera de dimineata, iar acum, intre o tigara si un suc cumparat de la coada, discutau aprins despre concursurile de jump din strainatate si despre calitatea echipamentului pentru sporturile de iarna care se poate achizitiona din Romania. Telecabina a venit, aducand cu sine primele vesti proaste: pe Valea lui Carp, zapada nu este atat de buna si sunt prea multe petice de iarba. Pe versantul dinspre Sinaia, primavara si-a intrat mai mult in drepturi. Dincolo de varf insa, vesti bune! Zapada bogata, neafanata, telescaun functional. O multime de turisti veniti sa se dea ultima data anul acesta cu schiurile si sa faca prima data plaja pe acest an. Tinerii se echipeaza rapid si dispar in toate directiile, unii pe sub telescaun, altii mai departe in zonele mai periculoase. Se vor regasi abia pe seara, la ultimul telescaun sau la ultima cabina spre Sinaia. S-a intamplat week-end-ul acesta, pe partiile din Valea Dorului, la Sinaia, acolo unde peisajul hibernal nu se da plecat.

    PETRECERE. A fost foarte frumos sambata si duminica pe la Sinaia. Distractia a fost la ea acasa, aproape la fel ca in mijlocul sezonului. Sute de turisti au mers sa schieze in Valea Dorului. Nu au venit chiar de la prima ora, cum se intampla in sezon, dar deja la ora 10:00 trebuia sa stai la coada la telecabina. Sus, pe platou, un vant bland acompania marea de schiori. Era plin pana si de incepatori care aflasera de conditiile bune si venisera sa mai ia cateva lectii, desi, teoretic, sezonul s-a incheiat in urma cu aproape o luna si jumatate. Jos, la popasul Valea Dorului, micii si berea aveau clientii lor: schiori, companioni ai lor sau novici in ale schiului, veniti sa-si traga putin sufletul si sa se racoreasca dupa coborari la intensitate maxima. Isi petreceau timpul punand note pentru fiecare coborare mai spectaculoasa pe care o observau si isi povesteau, galagios, precum pescarii, impresionantele aventuri traite pe diferite partii in acest sezon.

    Cativa metri mai incolo, in echipament de schi, in tricou sau la bustul gol, cativa temerari faceau prima baie de ultraviolete pe 2005. Foloseau prilejul si pentru a-si reveni putin dupa coborarile in forta abia incheiate.

    SE SCHIAZA PANA IN MAI
    Vremea frumoasa, dar buna pentru schi nu este o intamplare pe platoul Bucegilor. Cei care se ocupa de instalatiile de transport pe cablu din zona spun ca, pe multe portiuni, zapada masoara inca 90 de centimetri, in ciuda faptului ca, in restul tarii, primavara si-a intrat de mult timp in drepturi. Media este de 40-50 de centimetri, iar de atat de multa zapada nu au beneficiat alte partii din tara nici macar in plin sezon, in lunile decembrie, ianuarie si februarie. Oamenii spun ca pana acum au inghetat in fiecare noapte, astfel incat zapada a rezistat si se poate schia in conditii foarte bune. Mai mult, sunt toate sansele ca zapada sa reziste si sa se schieze pana la Pasti in Valea Dorului.
    ×
    Subiecte în articol: valea valea dorului