x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Schi & Snowboard - Timpul si trenurile au gonit schiorii

Schi & Snowboard - Timpul si trenurile au gonit schiorii

21 Mar 2005   •   00:00

Putini turisti s-au incumetat sa mearga in week-end pe partiile de pe Valea Prahovei.

  • de ALEXANDRU NASTASE
  • PARTIEEE!
  • Vremea si trenurile i-au tinut acasa pe schiori

    Putini schiori s-au dat in week-end pe partiile de pe Valea Prahovei. Informatiile contradictorii despre stratul de zapada de pe partii, trenurile care n-au circulat intre Bucuresti si Brasov si vremea rea de la munte i-au tinut acasa pe schiori si pe snowboarderi.
    FURTUNA. Vantul taios si ninsoarea puternica au impiedicat desfasurarea unei competitii de schi in Valea Dorului
    Sute de schiori au facut cale intoarsa, sambata dimineata, in Gara de Nord din Bucuresti, dupa ce au aflat ca nici un tren nu va trece pe Valea Prahovei din cauza unui pod peste calea ferata ce urmeaza sa fie construit. Au realizat ca nu e loc in microbuze pentru schiuri, placi, clapari, casti sau legaturi, si au preferat sa mearga acasa. Nici vestile de la munte nu aratau foarte clar daca se mai putea schia pe undeva, dupa caldura de saptamana trecuta. Cei care au ajuns totusi la munte n-au avut prea multe optiuni.

    AZUGA. Schiorii au fost nemultumiti ca pe partia Cazacu au fost zapada putina si multe pietre

    VISCOLUL DE LA SINAIA. Prima telecabina cu turisti a plecat la Sinaia abia spre ora 9. Pana atunci au urcat pe platou doar organizatorii unei competitii de schi, Cupa Ipa. Oamenii erau suparati pentru ca intrecerea trebuia sa se desfasoare vineri, dar vantul de la Cota 2000 facuse imposibil concursul. Sambata s-a amanat din nou. Si asta pentru ca pe platou a fost viscol. Cum te dadeai jos din telecabina, vizibilitatea era zero, vantul te biciuia cu putere, era ceata peste tot si ningea des si marunt. Cativa snow-boarderi mai nonconformisti si foarte bine echipati au incercat sa se puna cu natura, dar s-au lasat repede pagubasi. Nu vezi nimic in fata. Trebuie sa fii nebun sa te dai pe o asemenea vreme. Mai bine mergem in Predeal, se vaitau baietii. Daca la 2000 nu s-a dat mai nimeni pana spre dupa-amiaza, la Cota 1400 a plouat puternic, iar zapada nu era in cele mai bune conditii.

    ABSENTEISM LA SORICA. Schiori foarte putini si la Azuga. Pe partia Sorica nu au functionat instalatiile de transport pe cablu, asa ca toata lumea s-a dus pe Cazacu. Zapada putina si ninsoarea necontenita au facut ca aglomeratia specifica partiei sa nu se mai regaseasca in acest week-end. Monitorii de schi erau si ei prezenti la datorie, gasind chiar si cativa clienti. Nu sunt conditii prea bune. Dimineata a plouat mult, stratul de zapada este destul de mic si sunt pietre pe partie. Poti sa cobori numai in slalom, daca te dai sa iei viteza, risti sa te trezesti cu gauri in schiuri, au spus turistii. Schiorii au preferat sa fuga de furtuna in barurile de la baza partiei, la un pahar cu vin fiert sau cu ceai cald.

    PREDEAL
    Vremea rea de la Predeal nu i-a alungat pe schiori, insa nu a avut efect nici asupra celor care se dau cu saniutele si cu pungile de plastic. Zeci de persoane au nesocotit din nou avertismentele panourilor de pe partii si au coborat in voie cu saniutele. Dupa ploaia de dimineata, turistii s-au bucurat de cateva ore in care s-au putut da in conditii bune, dar dupa pranz vremea s-a stricat din nou, incepand sa ninga foarte puternic. Sus, la cabana Clabucet Plecare, vizibilitatea era redusa, iar vantul foarte puternic, astfel ca tot mai putin schiori s-au dat pe Cocosul sau Subteleferic, optand pentru Clabucet Sosire si celelalte variante de la baza. Conditiile meteo au fost identice si la Poiana Brasov. Daca samba ta dimineata a plouat, dupa-amiaza a inceput sa ninga taios. Pe partiile la Ruia a fost ceata foarte deasa si s-au inregistrat -13 grade Celsius! Putinii turisti care s-au mai aventurat la schi au preferat partia Bradul, care se prezenta in conditii foarte bune. Singurul impediment a fost stratul de gheata de pe ultimii 50 de metri ai partiei.

    CONDITII. Desi dimineata a plouat, la Predeal s-a putut schia cateva ore in conditii bune
    ×
    Subiecte în articol: s-au schiori