x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Scolile nu sunt gata dupa vacanta

Scolile nu sunt gata dupa vacanta

09 Sep 2004   •   00:00

SCOALA

Multe dintre cladirile in care cei mici vor intra pe 15 septembrie arata ca dupa razboi. Pe 15 septembrie, la inceperea scolii, daca aceasta va incepe totusi, multi copii, mai ales din mediul rural, isi vor aduce de acasa nu numai caiete, creioane sau acuarele, ci si detergenti, caramizi, ciment si var pentru a repara salile de clasa din scolile in care nu se pot tine cursuri.
CATALIN PRUTEANU

In Bucuresti, situatia este mai roza, doar 8% din unitatile scolare neintrunind conditiile de igiena impuse de normale sanitare, a anuntat marti prefectul Capitalei, Dan Darabont, citat de Mediafax. Prefectul precizeaza ca situatia unitatilor scolare este mai buna ca in anii anteriori. Pana in prezent au fost autorizate sanitar 262 de scoli si licee, din cele 287, precum si 175 de gradinite din cele 196 existente. Majoritatea scolilor cu probleme se afla in Sectoarele 1, 2, 5 si 6. O alta problema este cea a centralelor termice, doar 15 dintre cele peste 200 instalate primind autorizatie de functionare. Ministerul Sanatatii a avertizat ca multe scoli ar putea ramane inchise pe 15 septembrie. Aproape 40% din scolile din mediul rural nu au surse proprii de apa potabila.

GALATI. Municipalitatea a cheltuit anul acesta aproximativ 38 de miliarde de lei pentru lucrarile de investitii, reparatii si igienizari din scoli, dar, cu toate acestea, mai este nevoie de finantare pentru terminarea lucrarilor. In bugetul de venituri si cheltuieli al Primariei Galati au fost prevazute pentru capitolul "Reparatii si Igienizari Scoli" 34 de miliarde de lei, iar pentru investitii, 4,5 miliarde de lei. La Scoala nr. 2, acoperisul a cedat in urma ploilor, desi constructorul de-abia incheiase lucrarea.

"In mediul rural au fost controlate 267 de unitati scolare. Controlul nostru a vizat in principal scolile neautorizate. Astfel, 160 de scoli sunt fara autorizatie, iar un numar de 105 unitati nu au apa. La restul s-a constatat ca instalatia de apa este nefunctionala, mobila este deteriorata sau circuitele sunt necorespunzatoare", a declarat seful Directiei de Medicina Preventiva Galati, dr. Mihaela Debita.

La Braila, inspectorii DMP au constatat un paradox in mediul rural: scoli cu termopane si calculatoare moderne, dar fara apa curenta si WC-uri igienizate.

MURES. Aproximativ 15% din cele 897 de unitati de invatamant cu statut juridic din judetul Mures nu au primit inca autorizatii de functionare din partea Directiei de Sanatate Publica Mures. "Am avut si surprize la unele scoli, care au fost autorizate anul trecut si care acum au fost gasite cu probleme. La alte scoli, directorii au preferat sa vopseasca exteriorul, dar au uitat sa curete latrina sau sa puna usi la toalete", declara directorul DSP Mures, Lazar Vasile. Intr-un sat din Corbesti, in apropierea municipiului Targu-Mures, scoala este neelectrificata. Conform sefului Inspectoratului Scolar Judetean Mures, Stefan Somesan, la scoala din Corbesti invata doar opt copii, iar procesul de invatamant se desfasoara doar in cursul zilei, astfel ca lipsa curentului nu pune foarte mari probleme.

SUCEAVA. "Unitatile din invatamantul preuniversitar din judetul Suceava sunt pregatite pentru inceperea noului an scolar, chiar daca nu toate detin autorizatia sanitara de functionare", a declarat marti, pentru Rompres, inspectorul general al Inspectoratului Scolar Judetean, Mihai Vitcu.

La Scoala cu clasele I-VIII din Straja, corpul vechi al cladirii nu mai prezinta siguranta in exploatare, necesitand lucrari de consolidare, iar la Scoala din Volovat, un corp de cladire cu etaj prezinta probleme de stabilitate, avand un perete fisurat pe toata inaltimea cladirii din cauza tasarii locale si a ruperii fundatiei cladirii. In comuna Siminicea, corpul principal al scolii are acoperisul in stare avansata de degradare, de aceea sunt necesare fonduri pentru inlocuirea urgenta si in totalitate a acestuia.

MARAMURES. In urma controalelor efectuate saptamana trecuta la 145 de scoli din judet, inspectorii scolari si cei sanitari au constat ca acestea nu corespund normelor de igienizare si modernizare, a declarat luni pentru Rompres purtatorul de cuvant al Inspectoratul Scolar Judetean Maramures, Pavel Filip. "Cel putin 35% dintre unitatile de invatamant verificate de la sate nu detin autorizatie de functionare, lipseste apa potabila, curentul electric si grupurile sanitare", mai spune Filip.

Grupaj realizat cu sprijinul retelei de corespondenti a Jurnalului National

HARGHITA

Doar 29% dintre cele aproximativ 600 de unitati scolare din judet sunt autorizate sanitar. Principalele probleme cu care se confrunta scolile neautorizate sunt lipsa apei curente, a canalizarii si a grupurilor sanitare interioare, informeaza Rompres. Exista scoli in care abia acum s-au inceput actiunile de zugravit si igienizare, nu s-a facut inca stocul cu lemne pentru cele care au sobe, reparatiile la grupurile sanitare nu sunt finalizate si in unele cazuri nu este asigurata iluminarea din jurul scolilor.

CIUPERCARII IN SCOLILE DIN JUDETUL GORJ

Din totalul de 785 de unitati de invatamant din Gorj, reprezentatii Directiei de Sanatate Publica spun ca nici jumatate nu au primit autorizare de functionare. In schimb, potrivit celor declarate de inspectorul scolar general, Nicolae Mergea, peste 60% dintre unitati pot sa-si deschida portile. 15% din scoli nu au avut niciodata autorizatie de functionare. La Silivilesti, una dintre scoli are pe pereti mucegai. Pe tavan, din cauza infiltratiilor apei, au crescut ciupercile. In alta scoala, una dintre clase nu are tavan, copiii putand vedea in timpul orelor cerul albastru. Ciuperci sunt si in scolile din satele Sura si Stramtu, unde invata peste 100 de copii. Se pare ca la orele de botanica va fi material didactic din belsug.
×
Subiecte în articol: şcoli scolile