x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Scrisoare catre Thomas Delare

Scrisoare catre Thomas Delare

13 Mai 2005   •   00:00
Stimate domn Thomas Delare, insarcinat cu Afaceri al Ambasadei SUA.

Am apreciat intotdeauna abnegatia cu care ati luptat pentru a impune preferintele dumneavoastra politice in Romania si sinceritatea cu care v-ati exprimat simpatiile si antipatiile. Abnegatia si sinceritatea sunt intotdeauna demne de admiratie, chiar daca ele pot intra in conflict cu uzantele diplomatice sau cu suveranitatea nationala. Si chiar daca, uneori, pot fi puse in slujba unor cauze false.

Recent, am urmarit cu interes modul in care ati incercat -- in calitate de insarcinat cu afaceri - sa aratati care partide sunt dezirabile si care nu in viata politica din Romania. Deoarece Statele Unite ale Americii neaga, in principiu, orice interventie in politica interna a unor state suverane, am gasit curajos - desi nepotrivit - gestul dumneavoastra de a recunoaste ca lucrurile nu stau intotdeauna asa.

Totusi, incercarea dumneavoastra de a cere in mod explicit Senatului Romaniei sa voteze o anume lege, intr-un anume fel tinde deja sa aduca deservicii de imagine tarii pe care o reprezentati. Uneori, interventii atat de originale in functionarea unui sistem politic autonom - chiar daca infaptuite in numele unor preferinte politice oneste - pot afecta in mod inutil starea de spirit a populatiei. De aceea, dati-mi voie sa va transmit, in numele membrilor PPRM, ca suntem profund dezamagiti de actiunile insarcinatului cu afaceri al Ambasadei SUA in aceasta problema, dupa cum si dumneavoastra va declarati profund dezamagiti de actiunile Senatului in aceasta problema.

Ne mai putem exprima dezamagirea deoarece, in ciuda preocuparii pe care o aratati pentru capitolul Justitie si Afaceri Interne din acquis, ati permis unui prezumtiv criminal - asasinul artistului Teo Peter - sa se sustraga tocmai acestei Justitii, oferindu-l unor instante asupra carora poporul roman nu are nici un control.

In cazul in care gasiti ca pozitia PPRM in aceasta problema este deplasata si reprezinta rodul unui patriotism obtuz, nu ma indoiesc ca veti continua sa remiteti pe adresa Camerei Deputatilor scrisori prin care sa indicati legislatia care va aranjeaza in cea mai mare masura. Va rugam doar sa o faceti din timp, pentru ca partidele moderne, deschise, care nu dau dovada de prejudecati patriotarde, sa-si poata instrui oportun deputatii si senatorii.

In ciuda erorilor de comunicare care ne-au stat uneori in cale - pe care, nu ma indoiesc, le regretati -, PPRM isi exprima simpatia pentru principiile constitutive ale civilizatiei americane - pe care, uneori, din neatentie, riscati sa le incalcati -, precum si fata de lupta presedintelui Bush pentru democratie si pace.

Contand pe un dialog fecund, cu consideratie, Corneliu Ciontu, presedintele PPRM
×