x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Sejururi pe partiile din Semenic

Sejururi pe partiile din Semenic

11 Dec 2004   •   00:00

VACANTA DE IARNA
Iubitorii muntelui si cei care sunt pasionati de sportul alb sunt asteptati in statiunea Semenic. Aici sunt peste 400 de locuri de cazare, iar zapada tine aproape jumatate de an.
IOHANNA ONACA PURDEA

Click
LA INALTIME. Vilele si cabanele din statiune pot gazdui peste 400 de turisti
Pasionatii de schi, dar si turistii care iubesc muntele si vor sa petreaca vacanta de iarna intr-un loc deosebit au la dispozitie peste 400 de locuri de cazare in statiunea Semenic. Oferta este diversa - hoteluri, cabane si vile - iar pentru Revelion mai sunt inca locuri. Unii turisti indragostiti de sportul alb au venit deja pe partiile din Semenic o data cu prima zapada, dar hotelierii se asteapta la mai multi turisti inaintea Sarbatorilor, precum si in perioada Craciunului si Revelionului.

OFERTE. Cei care doresc sa fie cat mai aproape de partii pot petrece Craciunul la Cabana Andra, situata la altitudinea de 1.422 de metri, pe Muntele Semenic. Un loc intr-o camera cu doua paturi costa 6,7 milioane de lei de persoana, pentru 6 nopti de cazare, cu toate cele trei mese si cina festiva de Craciun.

Gazdele vor pregati turistilor cadouri si surprize, iar dintre posibilitatile de divertisment puteti opta pentru concursuri de sah sau table, intreceri de saniute sau schi. Cabana se poate inchiria si pentru tot sejurul, in perioada 23-29 decembrie, tariful fiind de 3.360 de euro pentru un grup de 20 de persoane. Pe perioada Revelionului cabana a fost deja rezervata.

INTRE ANI. Pentru Anul Nou puteti alege dintre sejururile puse la bataie de hotelurile din statiune. La Hotelul Gozna, clasificat la doua stele, situat in imediata apropiere a varfului Piatra Goznei, un sejur de cinci zile in perioada 28 decembrie - 2 ianuarie, oferit de Bega Turism, costa 231 de euro de persoana, in camera dubla. Cei care doresc sa stea doar trei zile la Semenic pot alege un pachet la acelasi hotel, cu 173 de euro/persoana (in camera cu doua paturi).

La Hotelul Semenic, pachetul de Revelion pentru trei zile, oferit de agentia TravelBiz, costa 230 de euro de persoana, loc in camera dubla. Pentru un sejur de 4 zile la acelasi hotel, turistul va plati 288 de euro, iar pentru 5 zile va scoate din buzunar 345 de euro. Pachetele turistice includ cazarea cu pensiune completa, masa de Revelion si cina festiva din 1 ianuarie.

VILE. Oferte de Revelion gasiti si la Vilele Birta, de trei stele, unde un sejur de 7 zile, cu pensiune completa, costa 450 de euro de persoana. Operatorii de turism au observat ca romanii tind sa isi rezerve din timp locurile pentru Sarbatori. Remarcam o schimbare de atitudine a clientilor nostri, acestia devenind mai preocupati de calitatea serviciilor si de organizarea vacantelor inca de la inceperea sezonului, ne-a declarat Diana Nitulescu, PR manager la TravelBiz.

PARCUL CHEILE CARASULUI
In centrul judetului Caras-Severin se afla Parcul National Semenic - Cheile Carasului, care se intinde pe o suprafata de 36.364 de hectare. Parcul include 10 rezervatii naturale, printre care rezervatia Izvoarele Carasului, langa orasul Anina, rezervatia Izvoarele Nerei (zona comunei Prigor), pesterile Comarnic, Popovat si Buhui sau Cheile Garlistei. Aici se afla si ruinele cetatii Carasova, constructie impunatoare ridicata in 1333.

Pe teritoriul parcului se afla mai multe specii de plante protejate, cum ar fi Floarea Semenicului sau Brandusa Galbena. Rezervatiile naturale adapostesc si specii de animale si pasari ocrotite: rasul, ursul, serparul, lastunul, striga, randunica roscata, caneparul si cinteza. Cele mai importante ape curgatoare din Banat isi au obarsia in Muntii Semenicului.

Din acesti munti izvorasc Nera si toti afluentii sai, Timisul, Poganisul, Barzava, Carasul. Teritoriul parcului reprezinta un nod din care apele siroiesc in toate directiile. Pe alocuri, cursurile acestor ape au intalnit depozite calcaroase, formand chei si defilee deosebit de frumoase. Pe teritoriul parcului sunt amplasate cateva lacuri artificiale de baraj (Trei Ape, Gozna, Secu), creand peisaje care uimesc prin frumusete.

.

.

CAT COSTA CAZAREA
HOTEL/PENSIUNE
STELE
PERIOADA
PRET
Semenic HH

30 dec. – 2 ian

28 dec. – 2 ian

230 euro/pers./dbl**

345 euro/pers./dbl**

Gozna HH

Revelion, 3 zile

Revelion, 4 zile

173 euro/pers./dbl**

207 euro/pers.dbl**

Vilele Birta HHH

in sezon

Revelion, 7 zile

600.000 lei – 1.200.000 lei/pers.*

450 euro/pers. **

Cabana Andra HH Revelion, 6 nopti 6,7 milioane lei/pers./dbl**

Legenda: dbl- camera dubla; * pret/zi; ** pachet turistic

.

.

.

Invitatie la schi

Click
SCOALA. Copiii pot fi initiati in tainele schiului pe partiile din Semenic
Zona Semenicului are avantajul unei lungi perioade albe - este printre putinele locuri din tara in care omatul persista 6 luni pe an. Ninsorile sunt foarte abundente, iar grosimea stratului de zapada depaseste, de obicei, un metru, spre deliciul iubitorilor sporturilor albe.

BOTEZUL PARTIILOR. Chiar daca sezonul de schi nu s-a deschis inca oficial, partiile de aici au fost inaugurate deja de turistii de week-end, a declarat Ioan Birta, presedintele Birta Group, societatea care administreaza teleschiul din statiunea Semenic. Zapada a avut aproape un metru, dar acum s-a mai topit putin. Vin turisti in fiecare sfarsit de saptamana, din zona Banatului si Aradului, a spus Birta, adaugand ca se asteapta la un numar mai mare de vizitatori si pasionati ai sportului alb de Sarbatori.

20.000 DE LEI URCAREA. Instalatia pe cablu a fost pornita si ea. Tariful pentru o urcare cu schi-liftul este de 20.000 de lei, iar pentru un schi-pass valabil o jumatate de zi turistii trebuie sa plateasca 250.000 de lei. Un abonament de schi pentru o zi intreaga costa 400.000 de lei, afirma Ioan Birta. Schi-liftul functioneaza intre orele 9-17 si deserveste mai multe partii, dupa cum spune acesta. In plus, pentru cei care vin la vanatoare fara arme, exista un centru de inchirieri schiuri. Un echipament complet - clapari, bete, schiuri - poate fi imprumutat contra sumei de 150.000 de lei pe zi.

DERDELUSURI PENTRU TOTI. Oficial, in statiunea Semenic sunt 5 partii: doua pentru schiorii avansati, doua cu nivel de dificultate mediu si una pentru incepatori. Aceasta din urma este partia Semenic, cunoscuta de toti sub numele de partia Idioti, dupa cum spune Valentin Balaban de la Serviciul Salvamont Semenic. Ea are 350 metri lungime si 42 metri diferenta de nivel. Partia Crucea de Brazi are 700 de metri lungime, 180 metri diferenta de nivel si grad de dificultate mediu. Tot de dificultate medie este si partia Goznuta, de 500 metri lungime si 110 metri diferenta de nivel. Imaginati-va o panta de munte. Undeva pe ea este o cruce de brazi. Daca de aici faci dreapta, schiezi pe partia Crucea de Brazi, daca mergi in stanga, esti pe Goznuta, explica Balaban. Pentru schiorii experimentati existau doua derdelusuri : Slalom - 520 metri lungime si 180 metri diferenta de nivel - si Slalom Urias - 1.200 metri lungime si 220 metri diferenta de nivel.

Din pacate, partia Slalom Urias trebuie reamenajata, spune Valentin Balaban. Lucrarile la ea sunt in stadiu de proiect. Nu exista loc de urcare si sunt portiuni in care copacii au crescut pe partie, ingustand-o, a declarat acesta. Partia Slalom este o fosta partie de concurs, aflata acum in administrarea Asociatiei Prietenii Muntilor, din Timisoara. Te inscrii la ei, platesti o cotizatie, iar iarna vii aici la schi, cu programare, cred. Au si instructor de schi, fac si cursuri de orientare turistica, povesteste Balaban. (Florina Zainescu)

.

ATRACTII TURISTICE SI CULTURALE
aIn Resita, oras aflat la circa 40 kilometri distanta, se pot vizita Muzeul si Rezervatia arheologica Tibiscum-Jupa cu monumente de arhitectura romana (ruinele castrului roman, edificii militare si civile) si ruinele Cetatii feudale si cele ale unei biserici din secolele XIII-XIV, aflate in centrul vechi al orasului. Merita vazuta Biserica Sf. Gheorghe, unde pot fi admirate picturi murale interioare valoroase, realizate in anii 1862-1863, si un iconostas din lemn sculptat si aurit, datand din 1862. Construit in 1444, locasul a fost refacut in 1739 si 1759, dupa ce a fost distrus si jefuit de turci. Alte puncte de atractie sunt Biserica Sfantul Ioan Botezatorul (1780-1781), biserica franciscana (1725), Sinagoga (1893), fosta cazarma a granicerilor (1753) - gazduieste acum Muzeul judetean - colectia Protopopiatului Ortodox Roman care cuprinde carti vechi, icoane pe lemn si obiecte de cult din secolele XVII-XX si Muzeul Locomotivelor cu Abur. Merita vizitate si satele Garana (Wolfsberg) si Brebu Nou (Weidental). Ele se remarca prin arhitectura specifica satelor de munte din Germania, fiind locuite odinioara de o populatie germana originara din Muntii Sudeti ai Cehiei.

.

PARTII
PARTIE NIVEL DIFICULTATE LUNGIME
DIFERENTA DE NIVEL
SEMENIC usor 350 metri 42 metri
CRUCEA DE BRAZI mediu 700 metri 180 metri
GOZNUTA mediu 500 metri 110 metri
SLALOM* greu 520 metri 180 metri
SLALOM URIAS** greu 1.200 metri 220 metri

Legenda: * partia se afla in administrarea Asociatiei Prietenii Naturii; ** trebuie reamenajata

.

SEMENIC - INFO
LOCATIE. Statiunea turistica Semenic este situata in muntii cu acelasi nume. Muntii Semenicului reprezinta cea mai importanta subunitate a Muntilor Banatului. Fac parte din grupa sudica a Carpatilor Occidentali, culminand cu varful Piatra Goznei (1.447 metri) si varful Semenic (1.445 metri). Climatul tonic, lipsit de praf si alergeni, aerul curat, presiunea atmosferica joasa sunt principalii factori care pot contribui la refacerea rapida a sanatatii in urma starilor de surmenaj fizic si intelectual. Clima este blanda si usor suportabila, chiar si pentru copiii mici. In timpul iernii, temperaturile se situeaza intre -25sC si +6sC.

TRANSPORT. Accesul este usurat de existenta unui numar de sosele modernizate, avand ca puncte principale de pornire Resita si Caransebes. Pentru a ajunge in statiune, turistul poate alege intre doua cai de acces. Prima prin Resita - Cuptoare - Valiug (Franzdorf) - Pasul Prislop - Semenic, iar a doua prin Caransebes - Slatina Timis - Brebu Nou (Weidental) - Trei Ape - Pasul Prislop - Semenic. In timpul iernii este de preferat sa fie folosita varianta prin Resita. Cu trenul se ajunge din Caransebes (43 km) si Timisoara (98 km). In timpul sezonului de iarna, turistii au la dispozitie partii de schi amenajate, cu diferite grade de dificultate, unele deservite de teleschi. Iubitorii de sanius se pot da pe numeroase partii.

CAZARE. Statiunea dispune de o baza de cazare diversa (hoteluri, cabane, vile, casute). In total, numarul locurilor de cazare depaseste 400. SALVAMONT. In caz de pericol formati de pe telefonul mobil 0 SALVAMONT sau direct la 0745-26.66.29 sau 0726-68.66.74.

.

.

CONCURS
Jurnalul National va invita la un concurs de iarna. Din orice loc al tarii va aflati ne puteti trimite fotografii cu cel mai frumos moment din concediul dumneavoastra prin intermediul telefonului mobil sau al camerei digitale, la adresa de e-mail vacante@jurnalul.ro. Cele mai bune fotografii vor fi publicate.
×
Subiecte în articol: metri nivel schi revelion partia semenic