x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Soarele nu apune niciodata la Mallorca

Soarele nu apune niciodata la Mallorca

11 Iun 2004   •   00:00

TURISM

Mallorca, cea mai mare dintre Insulele Baleare, Paradisul - satelit al Spaniei, este un fel de Arca a lui Noe. Aici vin turisti din toate colturile lumii pentru a se bucura de minunatiile cu care Dumnezeu nu s-a zgarcit sa daruiasca acest loc.
CARMEN ANGHEL

Marea de turcoaz, nisipul fin, soarele fierbinte dar prietenos, munti cu paduri racoroase, sate pescaresti, orase monumentale, golfulete cu ape linistite, strajuite de palmieri, porturi impresionante. Aceasta ar fi, pe scurt, caracterizarea uneia dintre cele mai solicitate destinatii turistice din aceasta vara: Mallorca.

La Mallorca nu iti este ingaduit sa te plictisesti. Daca plaja nu iti este de ajuns, pentru a te simti bine, sau esti o persoana nelinistita care nici in concediu nu poate sta locului, atunci ai la dispozitie tot ce iti trebuie pentru sporturile nautice. Daca nici sportul nu este pentru tine, treci repede la parcurile de distractii. Ziua trece repede, dar noaptea este de-a dreptul nebuna. La lasarea serii incepe fiesta!

Cum sa poti dormi, chiar daca hotelurile iti ofera toate facilitatile, cand afara atmosfera se incinge mai tare ca in timpul zilei !? Muzica, dans, petreceri, rauri de sangria, de cava, de bere, fructele de mare care iti fac cu ochiul de pe firma oricarui restaurant, bar sau terasa...

AMALGAM. Lumea pestrita - 11 milioane de turisti anual - iese la promenada. Aici auzi o vorba in spaniola, ceva mai incolo un grup de nemti sau de englezi zgomotosi, francezi, romani, rusi. Tineri si varstnici se simt bine impreuna. Imbracati la patru ace sau in tinute lejere, turistii formeaza o mare familie; nemtii se amesteca cu englezii, cu romanii, cu spaniolii si isi traiesc vacanta la maxim. Marea este totdeauna dispusa sa primeasca vizitatori. Iar seara exista un moment unic: soarele care, in loc sa moara in mare, se duce si se ascunde in spatele muntilor Transmuntana, crescuti din apele Mediteranei. Ce poate fi mai frumos sa privesti un apus de soare la munte, marea sa iti sarute picioarele, iar palmierii sa-ti trimita soapte fosnite?

Cum sa dormi la Mallorca?! Dar, daca vrei sa dormi, e bine ca, atunci cand iti alegi hotelul, acesta sa nu fie prea aproape de plaja. Acolo e viata, e sarbatoare, e veselie, e zgomot, e fiesta! Asta nu inseamna ca ai terminat cu distractia sau cu relaxarea. Nu exista hotel in Mallorca in care sa nu fie piscina, jacuzzi, un bar cu oferta bogata si o trupa de tineri care are ca scop antrenarea turistilor in tot felul de activitati distractive. Sau, pur si simplu, iti refaci fortele topite de soare in fata unei cupe de sangria si cu picioarele inmuiate in piscina. Toate acestea daca nu esti, cumva, plecat in vreo croaziera.

OFERTELE. Ce facem cu copiii? Pentru familiile cu copii exista numeroase hoteluri cu facilitati speciale: locuri de joaca, piscine pentru copii, cluburi pentru micuti, animatori.

Apropo! Nu va speriati ca nu veti putea face fata preturilor. Exista o politica buna: produse pentru toate buzunarele, de la hoteluri si mancare pana la distractie si bautura.

In general, hotelurile din Mallorca ofera toate mesele stil bufet. Si toate gusturile, dar mai ales cele exotice, vor fi satisfacute. Nu poti rata, bineinteles, fructele de mare, salatele, paella, tortilla.

Nu poti pleca din Mallorca fara suveniruri. Si aici oferta este bogata: articole de pielarie, vinuri, branzeturi, faimoasele perle de Mallorca, "ensaimada" dulciuri specifice, produse de sticlarie. Cele mai cautate articole sunt cele realizate de artizani, la capitolul imbracaminte, de exemplu, este o oferta ametitoare de produse din panza de in.

Statiunile cele mai cautate cu plaje foarte frumos amenajate sunt Playa de Palma, El Arenal, Can Pastilla, iar de cealalta parte a Golfului Parma sunt Magalluf, Palma Nova, Santa Ponsa.

Cum ajungi la Mallorca? Agentia de turism J""info Tours din Bucuresti are pentru acest sezon una dintre cele mai interesante oferte: zbor charter de pe 10 iunie pana pe 2 octombrie. Pachetele de servicii complete, create de J""info Tours, au preturi incepand de la 198 de euro pe persoana, aceasta insemnand zbor charter, de la Bucuresti sau Timisoara, sapte nopti cazare, apoi 299 de euro pe persoana pentru 7 nopti de cazare cu demipensiune, zbor charter, transferuri aeroport-hoteluri si asistenta turistica. Cazarea poate fi aleasa, in functie de buget, la vile sau la hoteluri de tineret, de la doua la cinci stele de lux.

Surprize din Mallorca

Fiesta si plaja, palmierii si distractia te pot epuiza. Dar cand crezi ca ai vazut tot ce se putea vedea la Mallorca, atunci apar surprizele: spectacolul de flamenco e una dintre ele. Nimic nu se compara cu pasiunea aceea care se dezlantuie pe scena.

Cine este curios din fire isi poate satisface aici acest neajuns. Poate vedea resedinta de vara a regilor Spaniei, care se afla chiar in capitala, in Palma de Mallorca. Regii Spaniei petrec in fiecare an zile de vacanta in Mallorca, in august patronand Cupa Regelui la Navigatie. Iar cine are noroc se poate intalni cu Claudia Schiffer, Boris Becker sau Michael Douglas, unii dintre vizitatorii cei mai indragostiti de insula Mallorca. Nu poti rata monumente de arhitectura : Castelul Bellver, Catedrala din Palma de Mallorca. Nu poti sa nu traiesti macar cateva secunde intr-un loc special: Valldemossa, statiunea de munte in care, pentru un sezon, in iarna lui 1838-1839, si-au trait iubirea George Sand si Frederic Chopin.

Peisajul te fura cu totul. Traditionalele mori de vant, folosite in vechime la irigatii, devenite un simbol al insulei; livezi de maslini, portocali si lamai , migdali, superbe fenomene ale naturii cum ar fi Torrente, Muntii Transmuntana, pesterile "del Drach" sau "Ham" sau spectaculoasele golfulete Calas. Ca roman, vei fi surprins sa descoperi in apropiere de centrul capitalei Mallorcai un bust al lui Emil Racovita, omul de stiinta roman care a descoperit in acest minunat loc una dintre comorile mallorquinilor: Cava de Ham - Pestera lui Ham. Si, la sfarsit, ca desert, poti vizita la Magalluf culturile de perle, iar la Valldemossa fabrica de sticla, de unde poti pleca si cu niste suveniruri de bun gust.

La finalul unui sejur la Mallorca pleci cu sufletul imbogatit si cu credinta ca Paradisul s-a mutat aici.
×
Subiecte în articol: poţi mallorca