x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Sufletele mari cat Asia

Sufletele mari cat Asia

28 Ian 2005   •   00:00

SCOALA
GEST - Prichindei de 4 ani au donat bani copiilor din Asia care au ramas fara jucarii Copii de 4 ani de la o gradinita bucuresteana au donat pentru Asia. Au topait in jurul parintilor sa le dea bani pentru asiaticii carora apa le-a luat jucariile si casa.
ALEX NEDEA

INIMA DE COPIL. Elevii de la Gradinita nr. 38 si-au presat parintii sa le dea bani pentru copiii din Asia
Adi, un piticot de 4 ani, inmoaie aratatorul in pasta de culoare albastra. Isi trece degetelul murdar pe foia de hatie, desenand apa: curbe inalte de pasta albastra sub forma de valuri ce se inalta pana aproape de marginea hartiei si, in dreapta, o pata mare albastra ce aduce a vartej. Colega baietelului, Beti, face apa neagra. E tulbure si urata. Asa arata doua dintre desenele copiilor de la grupa mijlocie B de la Gradinita nr. 38, dupa ce educatoarea le-a vorbit despre napastuitii din Asia, carora apa le-a fost dusman.

INIMA DE COPIL. A venit apa si le-a luat jucariile, explica cu gravitate Victor, care a ajuns la varsta de 4 ani. Nu tine minte cifra patru, dar l-au invatat parintii sa ridice palma dreapta cu degetul mare incovoiat. Educatoarea Daniela Tudor Vasilescu a tinut o saptamana intreaga lectii despre apa. Asa se face ca a ajuns sa le vorbeasca despre Asia. La un moment dat a pornit televizorul din clasa si piticii i-au vazut pe copilasii din Indonezia plantand palmieri. Dupa aceea a urmat o stire cu oameni multi. Educatoarea le-a zis ca sunt oameni mari, care s-au adunat din toate tarile pentru a-i ajuta pe cei loviti de apa. Daniela Vasilescu a pus un borcan pe catedra si le-a spus ca cine vrea poate sa puna acolo bani din pusculita lor ajutandu-i astfel pe copiii din Asia. Asa s-au strans 480.000 de lei.

CU COPIII LA POSTA. N-am facut cheta la parinti, ca, daca faceam, strangeam mult mai multi bani. Asa s-au dus la economiile lor sau au cerut parintilor, ne spune Vasilescu. Din 23 de copii, cati sunt in grupa mijlocie B, au adus bani 15 din ei. Fiecare dupa cum si-a induplecat printii, unul a adus 10.000, altul 50.000. La sfarsitul saptamanii, educatoarea a strans banii si, cu cardul de copilasi dupa ea, s-a dus la posta. A virat suma in contul deschis de UNICEF.

In Asia a venit apa si le-a luat tot. A fost cutremur sub mare, explica o fetita cu doua codite ridicate ca doua urechi de iepuras. Mereu e apa rea?, se baga in vorba educatoarea. Nu e mereu, raspunde tot ea. Putem sa traim fara apa? Nuuu!, spun in cor toti piticii adunati in jurul unei masute pe care sunt intinse desene. Dar de ce nu putem trai? Pentu ca murim, raspunde un bosumflat. Ana Maria, de 4 ani si jumatate, spune ca nu a vrut sa-si ia ciocolata din banii pe care i-au dat parintii. Mi-a fost mila de ei!

CONVINGATORI. A venit acasa si a inceput sa-mi topaie: Ă«Mami, mami, da-mi bani pentru copiii din Asia, care nu mai au parinti, povesteste mama lui Ana Maria, venita sa-si ia fiica de la gradinita. Educatoarei i s-a parut minunat gestul copiilor, drept pentru care le-a dat diplome pe care scrie Se acorda elevului pentru rezultate deosebite la actiunea Ă«Zambet pentru AsiaĂ».

Tragedia din tarile asiatice are un nume pe care multi dintre acesti elevi nici nu-l pot pronunta: tsunami. In sufletul copiilor de 4 ani, sentimentul de omenie s-a nascut inaintea indiferentei.

AJUTATI!
Cei care nu au donat inca bani pentru sinistratii din Asia pot sa o faca virand in urmatoarele conturi ale UNICEF, deschise la Citibank: RO86 CITI0000000120024019, cont in lei, si RO64CITI00 00000120024027, cont in USD. Puteti ajuta si de acasa: folosind serviciul RomTelecom, oferiti napastuitilor din Asia 2 euro pe apel, daca sunati la 0 900 90 00 03, si, formand o singura data la 0 900 90 00 04, donati 4 euro.

Daca vreti sa urmati exemplul celor de la Gradinita nr.38, mai puteti oferi un ajutor si prin serviciile de telefonie mobila Connex si Orange, apeland la 1415 (tarif 1,785 USD/SMS) sau trimitand mesajul ASIA la 1415 (tarif 1,785 USD/SMS).
×
Subiecte în articol: bani le-a asia