x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Umor negru, tara trista

Umor negru, tara trista

13 Mar 2004   •   00:00

Scriu aceste randuri sub influenta imaginilor transmise de la oribilul atentat din Madrid. Socant! Oribil! Dementa curata! As fi vrut sa scriu in aceasta saptamana ceva despre schimbarea Guvernului, despre rotirea de cadre, despre aparitia si disparitia Ministerului Turismului, despre demiterea Rodicai Stanoiu, despre avantul luptei anticoruptie, ma rog, ceva de ras, vesel, tonic, hazliu.

Nu-mi mai arde! Poate saptamana viitoare. Sigurul lucru care imi sta in minte, ca o obsesie, este trenul explodat la Madrid. M-am uitat toate zilele astea la televizor incercand sa inteleg ceva. N-am reusit. Ce se intampla cu lumea? Unde ne indreptam?

Nu pot uita secventa pe care-am vazut-o la un buletin de stiri in care o femeie vorbea dintr-un spital din Madrid cu nepotul ei din tara, incurajandu-si ruda, spunandu-i ca tatal lui este bine, ca i-au amputat doar piciorul drept, dar este in afara oricarui pericol. M-a cutremurat! Un om isi pierde un picior in urma unui act criminal, dar este bine, si-o sa fie si mai bine. Femeia aceea, in disperarea ei, ca sa-si protejeze familia ramasa acasa, le anunta o nenorocire, spunandu-le nu cat este de rau, ci ca este destul de bine: un picior amputat, iar celalalt un pic ars. Ingrozitor! "Sa nu va imbolnaviti, ca si asa sunteti destul de saraci! Nu va faceti griji si sa nu cereti sa-l aduca inapoi in tara, ca e ingrijit bine aici. Rugati-va la Dumnezeu! Noi suntem cu el." E cutremurator. Ce necajiti, tristi si disperati au ajuns romanii nostri siliti sa-si ia lumea-n cap ca sa aiba ce da copiilor de mancare, ca nici raniti nu vor sa se intoarca in tara de spaima saraciei. Indemnul "Nu va imbolnaviti, ca si asa sunteti destul de saraci!" ar putea deveni moto la o carte cu titlul: Romania in anul 2004.

Un om este mutilat, dar vestea care anunta nenorocirea este incurajatoare. Fara sa vreau mi-a venit in minte gluma cu schiorul care, dupa un accident pe partie, si-a pierdut ambele picioare. Cand s-a trezit, doctorul aflat la capataiul sau, pentru a-l proteja, i-a spus: am doua vesti, una buna si una proasta; pe care vrei sa ti-o dau mai intai? Pe cea proasta, zice schiorul. Ti-am amputat ambele picioare, zice doctorul. Si vestea buna care-i?, intreba distrus omul. La care doctorul, aplecandu-se la urechea lui, ii spuse pe un ton incurajator: tiam gasit cumparator la clapari. Umor negru intr-o tara trista.

700 de oameni sunt plecati la munca in Spania numai dintro singura comuna teleormaneana. Asta am aflat din acelasi nefericit reportaj tv. Daca cifra-i adevarata ma intreb in cat timp populatia tarii va trece granita si se va amesteca printre neamurile Europei in cautarea unui trai mai bun? In ritmul asta, mult nu mai este. Dar ce-o sa se intample la toamna, la alegeri, daca romanul nostru cu drept de vot este raspandit in patru zari? Caci de plecat pleaca doar cei in stare sa munceasca, deci electori in toata firea. Ce partid pierde mai multe voturi prin aceasta migratie masiva de cetateni cu drept de vot? Asta-i o situatie noua, la care nu m-am gandit, dar care s-ar putea sa aiba ceva urmari pe tabela de marcaj a alegerilor. Din cate stiu, cei mai multi plecati sunt din mediul rural. Sate si comune intregi. Pana acum plecau inginerii si doctorii, acum, in sfarsit, pleaca muncitorii si taraniii. In aceste conditii nu ar trebui data o ordonanta de urgenta prin care sa se permita mersul cu urna mobila de vot prin toata Europa? Nu de alta, dar noi, cei de acasa, nu cred c-o sa mai facem de-o majoritate pana la toamna. Trebuie infiintata asadar Euro-urna mobila, iar votarea sa inceapa de pe-acum, ca Europa-i mare si romani sunt peste tot. Astfel, dupa modelul referendumului pentru Constitutie, cu Euro-urna mobila s-ar rezolva mai multe probleme: s-ar garanta exercitarea dreptului fundamental al democratiei, respectiv dreptul la vot al cetateanului, oriunde ar fi el prin lume, simultan cu garantarea unui alt drept stramosesc, la care romanii tin ca la ochii din cap, si anume dreptul la libera circulatie. Dar cel mai important este faptul ca prin folosirea Euro-urnei mobile s-ar cunoaste rezultatul alegerilor inainte ca ele sa inceapa siam scapa de un stres inutil.

Cu exodul asta nu-i exclus ca pana in noiembrie sa ramana pe plaiul mioritic vreo 2 la suta din romani, atat cat sa poata castiga alegerile Victor Ciorbea sau Gigi Becali, daca n-or pleca si ei intre timp pe plaiuri mai insorite si-o sa-l lase aici doar pe domnul Ion Iliescu, care, din lipsa de candidati, va fi nevoit sa se aleaga singur pentru inca un mandat. Oricum, cineva trebuie sa mai ramana in tara, macar sa stinga lumina. V-am spus: umor negru, tara trista!

×
Subiecte în articol: tara