x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Vacanta de iarna

Vacanta de iarna

21 Noi 2004   •   00:00

VACANTA
TURISM - De azi aflati unde va puteti petrece concediul in conditii optime

Veniti cu noi in vacanta de iarna! In ultimii ani, romanii isi redescopera tara si in timpul iernii. Asta o spun statisticile care arata ca sezonul alb e din ce in ce mai atragator pentru petrecerea concediului. Noi va usuram alegerea: zilnic veti gasi in paginile Jurnalului National toate informatiile de care aveti nevoie pentru planificarea unei vacante de vis.
CONTINUARE

Sinaia este pregatita pentru sezonul alb

Ce gaseste turistul cand vine la Sinaia? Obiective turistice, partii, cabane, refugii, trasee gramada, serviciu de Salvamont dotat cu echipament de ultima ora, pensiuni, vile si hoteluri cu preturi pentru toate buzunarele. Ce are de facut? S-aleaga.
EUGENIA MIHALCEA, MIRUNA MIHALCEA

COTA 1400. Localnicii si turistii s-au bucurat duminica de prima zapada de la Sinaia
La primul semnal de-nceput de iarna, cu toate ca stratul zapezii de pe partie nu reusea sa acopere prea bine firele de iarba, centrele de-nchiriat echipament sportiv s-au pus pe treaba. Daca ninge cel putin 50 de centimetri, dam drumul la treaba, indiferent ca sunt sau nu turisti, spune patronul unui astfel de centru.

CENTRE DE-NCHIRIAT. Daca nu exista schiuri noi la dispozitia clientului, atunci patronul e obligat sa le reconditioneze pe cele din anii trecuti. Se umple talpa schiului zgariat cu un material numit cofix, se rascheteaza, se ascute cantul si se ceruieste. Intreg sirul de operatii nu dureaza mai mult de cateva ore, in functie de gradul de uzura. Astfel de centre pun la dispozitia turistului nu numai echipamente de schi, dar si saniute, boburi si snowboard-uri care, de vreun an de zile, sunt la mare cautare. Incet, incet, placile-astea o sa-nlocuiasa schiurile, dupa cum se-ntrevad lucrurile, declara seful Serviciului Salvamont Sinaia.

COSTURI. Cat despre preturi, la centrele de inchirieri inca sunt afisate cele de anul trecut. In principiu, se preconizeaza ca se va ajunge de la 300.000 de lei echipamentul complet, cu schiuri, clapari si bete, la aproximativ 500.000 de lei, echipamentul nou. Inchiriatul placilor de snowboard, impreuna cu bocancii, costa anul trecut 250.000 de lei, iar saniuta 30.000 pe ora. Echipamentele de schi si de snowboarding se imprumuta pe durata unei zile intregi, dar exista posibilitatea aplicarii unor reduceri, la mica-ntelegere, pentru persoanele care inchiriaza pe o perioada mai lunga de timp. Patronii mai intelegatori permit clientului care inchiriaza echipament din Sinaia sa-l utilizeze pe partiile din alte statiuni si sa-l inapoieze a doua zi de dimineata, fara sa-l taxeze in plus. In plus, copiii beneficiaza peste tot de tarife reduse, cuprinse intre 150.000 si 200.000 de lei pentru echipament complet.

TELECABINA. Pe partiile din Sinaia nu se poate schia pe timp de noapte pentru ca nu sunt luminate, iar accesul la acestea depinde strict de telecabina, care functioneaza numai de la ora 8:30 la 17:00. De asemenea, daca temperaturile ajung la -12 sau -13 grade Celsius sau daca vantul bate cu putere, singura varianta a turistilor amatori de schi ramane sa-si ia echipamentul la spinare. Sambata, telecabina nu functiona de la cota 1400 la cota 2000 tocmai din cauza conditiilor meteorologice: vantul batea cu o viteza de 140 de kilometri pe ora iar termometrele inregistrau -14 grade Celsius la cota 2000.

DERDELUS. Cu toate ca la cota 1400 zapada se asternuse, turistii erau in numar mic si doar cateva grupuri de scolari au incercat sa se dea cu saniutele, in timp ce altii s-au bagat cu totul in saci de plastic, pentru senzatii mai tari. Daca cei mici se multumesc cu un sac de plastic, adultii impatimiti ai sporturilor de iarna aleg traseele cele mai dificile. Anul trecut, la Sinaia s-a schiat mai mult pe langa partie decat pe ea. Acolo-i adrenalina! Schiorii cauta saritori, copaci, canioane... spune Nicolae Cojan, seful Serviciului Salvamont Sinaia.

PARTII. Cu toate ca Sinaia este recunoscuta ca zona de schiat pentru schiorii adevarati, partiile nu sunt omologate. Au fost la un moment dat, insa din cauza lipsei de fonduri pentru intretinerea lor, parametrii nu s-au pastrat la standarde, spune Nicolae Cojan.

TRASEE. Singurul traseu interzis in zona Sinaia pe perioada de iarna este Poiana Stanii - Piatra Arsa. In rest, se poate merge pe drum de iarna de la 1400 catre cota 2000 sau Cabana Valea Dorului, de la cota 2000 spre Piatra Arsa, Babele si Omu. Cu toate acestea, nici unul nu este recomandat turistilor neechipati corespunzator sau celor care nu cunosc regulile de baza care trebuie respectate pe traseele montane. Daca totusi se pierd sau se accidenteaza pe munte, de anul acesta Serviciul Salvamont Sinaia ofera o linie telefonica speciala: 0-SALVAMONT. Singurul lucru pe care trebuie sa-l faca turistul este sa tasteze pe telefonul mobil cifra 0 urmata imediat de cifrele corespunzatoare tastelor ce contin literele cuvantului salvamont, in ordinea din cuvant. La scurta vreme, apelul va fi localizat de echipa de salvamontisti si operatiunea de salvare va fi declansata.

CABANE SI REFUGII. In privinta cabanelor si a refugiilor, multe dintre ele sunt in stare perfecta de functionare si pot gazdui oricand turistii rataciti sau blocati pe varf de munte din cauza vremii nefavorabile. Pe de alta parte, alte cabane au trecut in proprietate privata si au fost inchise complet publicului. Un exemplu este Cabana Piscul Cainelui care a fost cumparata de un particular. La scurta vreme, individul a inchis drumul cu bariera.

OBIECTIVE TURISTICE
Complexul Peles, fosta resedinta regala, ramane una dintre pricipalele atractii turistice ale statiunii Sinaia. Pana la 30 noiembrie nu se poate vizita decat Pelisorul, contra sumei de 80.000 de lei biletul intreg si 30.000 de lei biletul redus, pentru pensionari, elevi, studenti si militari in termen. Turul dureaza aproximativ jumatate de ora.
×
Subiecte în articol: cota sinaia