x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Wikileaks România WikiLeaks: Băsescu se temea în 2008 de un conflict militar între România şi Rusia. Cotroceni: "Şeful statului nu a vorbit despre implicarea directă a României într-un conflict cu Federaţia Rusă"

WikiLeaks: Băsescu se temea în 2008 de un conflict militar între România şi Rusia. Cotroceni: "Şeful statului nu a vorbit despre implicarea directă a României într-un conflict cu Federaţia Rusă"

20 Sep 2011   •   16:58
WikiLeaks: Băsescu se temea în 2008 de un conflict militar între România şi Rusia. Cotroceni: "Şeful statului nu a vorbit despre implicarea directă a României într-un conflict cu Federaţia Rusă"

O telegrama WikiLeaks, publicata pe 5 septembrie, ofera o ipoteza exploziva: intr-o intalnire cu senatorul american Richard Lugar, care a avut loc la Bucuresti cu trei ani in urma, mai exact pe 27 august 2008, presedintele Traian Basescu si-a exprimat temerea profunda ca Romania ar putea fi atrasa intr-un conflict militar cu Rusia, in Transnistria, dupa un scenariu similar conflictului dintre Rusia si Georgia, care avusese loc la inceputul lunii august 2008.

Daca Rusia ar fi lansat provocarea in Transnistria, Traian Basescu se confesa congresmannului american ca Romania ar fi fost pusa in fata unor “optiuni foarte dure'. Ambasadorul SUA la acel moment, Nicholas Taubman, afirma, conform telegramei WikiLeaks, ca Traian Basescu “este in mod clar ingrijorat' de aceasta posibilitate si ca un prim pas al Rusiei “ar necesita un raspuns militar al Romaniei'.

Cititi cablograma publicata de WikiLeaks

Cotroceniul neaga discutia dintre Basescu si senatorul Lugar pe tema implicarii Romaniei intr-un confilc cu Federatia Rusa

Purtatorul de cuvant al Presedintiei, Valeriu Turcan, a declarat marti ca presedintele Traian Basescu s-a intalnit pe 27 august 2008 cu senatorul american Richard Lugar, dar ca 'in niciun caz seful statului nu a vorbit despre implicarea directa a Romaniei intr-un conflict cu Federatia Rusa.

'Eu cred ca in fata unor stiri exagerate este nevoie de prudenta si de calm. Presedintele face apel la mass-media sa trateze subiectul cu responsabilitate, fara exagerari care, in opinia Administratiei Prezidentiale, nu ajuta absolut deloc. Telegrama este o perceptie subiectiva a unui diplomat american. Nici nu stim daca telegrama este reala. Cert este ca presedintele Romaniei a avut, intr-adevar, miercuri, 27 august 2008, o intalnire la Palatul Cotroceni cu domnul Richard Lugar, la fel de cert este ca in niciun caz presedintele nu a vorbit despre implicarea directa a Romaniei intr-un conflict cu Federatia Rusa', a afirmat Turcan, intr-o precizare transmisa, marti, AGERPRES.

El a adaugat ca, in momentul de fata, relatia bilaterala cu Rusia este in etapa consolidarii increderii reciproce si a cooperarii, sustinand ca este vorba despre o telegrama despre care s-a mai pomenit, dar care acum este 'impachetata' cu titluri agresive, menite sa faca audienta.

Potrivit comunicatului transmis de Administratia Prezidentiala la finalul intrevederii din 28 august 2008 dintre presedintele Basescu si senatorul american, cei doi au abordat subiecte precum 'implicatiile conflictului din Georgia atat prin prisma consecintelor umanitare ale operatiunilor militare, cat si in ceea ce priveste impactul asupra principalelor proiecte alternative de transport a resurselor energetice din zona Caspica spre Europa'.

×
Subiecte în articol: Rusia Transnistria conflict traian basescu