x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă 12 alimente care îţi întăresc sistemul imunitar

12 alimente care îţi întăresc sistemul imunitar

15 Mar 2018   •   17:04
12 alimente care îţi întăresc sistemul imunitar

Este nevoie de mai mult de un măr pe zi pentru a ţine doctorul departe. Astfel, există mai multe alimente care te vor ajuta să-ţi întăreşti sistemul imunitar, potrivit Prevention.

1. Iaurtul

Probioticele sau culturile active care se găsesc în iaurt sunt bacterii sănătoase, care menţin tractul intestinal sănătos. Cu toate acestea, fii sigur că nu optezi pentru iaurtul bogat în zahăr.

2. Ovăz şi orz

Aceste cereale conţin betaglucan, un tip de fibre cu capacităţi antimicrobiale şi antioxidante. Consumate cu regulalitatea, aceste cereale întăresc sistemul imunitar, accelerează vindecarea rănilor, iar antibioticele vor funcţiona mai eficient asupra ta.

3. Usturoiul

Usturoiul conţine alicină, care luptă împotriva infecţiilor şi bacteriilor. Cercetătorii britanici au oferit unui număr de 146 de subiecţi fie un placebo, fie un extract din usturoi timp de 12 săptămâni. Cei care consumau usturoi erau cu două treimi mai puţin predispuşi la răceală.

4. Crustacee

Seleniumul, găsit din plin în crustacee, ajută celulele albe să producă citokine – proteinele responsabile pentru curăţarea viruşilor din corp.

5. Supa de pui

Supa de pui opreşte migrarea celulelor albe inflamatorii, pentru că simptomele răcelii sunt un răspuns al acumulării de celule în tuburile bronşice.

6. Ceaiul

Oamenii care au consumat cinci ceşti de ceai negru pe zi, pentru două săptămâni, au avut mai mulţi interferoni în sânge decât cei care au consumat o băutură placebo, potrivit unui studiu efectuat la Harvard.

7. Vita

Vita, carne bogată în zinc, este o sursă principală a mineralelor din sistemul imunitar. Chiar şi cea mai mică lipsă de zinc afectează sistemul imunitar.

8. Cereale fortificate

Dacă nu eşti o persoană care preferă carnea, cerealele fortificate sunt, de asmenea, o sursă importantă de zinc.

9. Fructe şi legume portocalii

Poate nu te gândeşti la piele ca fiind o parte a sistemului tău imunitar, însă acest organ crucial este în prima linie împotriva bacteriilor şi viruşilor. Pentru a fi sănătoasă şi puternică, pielea ta are nevoie de vitamina A, pe care o poţi lua din alimentele care conţin betacaroten, precum cartofii dulci, morcovii, dovleacul.

10. Ciuperci

“Studiile au descoperit că ciupercile cresc producţia şi activitatea celulelor albe, ceea ce le face mai agresive. Acesta este un lucru bun când ai o infecţie.”, a spus directorul Institutului de Plante Medicinale din Washington, Douglas Schar.

11. Kefir

Într-un studiu care a durat 80 de zile, au fost studiaţi 181 de angajaţi dintr-o fabrică, iar cei care consumau zilnic supliment care conţinea kefir aveau cu 33% mai puţine şanse de a se îmbolnăvi, comparativ cu cei care consumau un placebo.

12. Peşte gras

Somonul, macroul şi heringul sunt peşti bogaţi în grăsimi omega-3, care reduc inflamaţiile, cresc fluxul de aer şi protejează plămânii în faţa răcelilor şi ale infecţiilor respiratorii.

×