x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă 81,1% dintre români sunt de părere că vaccinarea copiilor este necesară

81,1% dintre români sunt de părere că vaccinarea copiilor este necesară

10 Mar 2019   •   15:42
81,1% dintre români sunt de părere că vaccinarea copiilor este necesară

Puţin peste jumătate dintre români sunt de părere că beneficiile vaccinării sunt mai mari decât riscurile, 62,7% din populaţie este de acord cu ideea vaccinării obligatorii în cazul copiilor, iar 81,1% dintre cei chestionaţi sunt de părere că vaccinarea copiilor este necesară, potrivit unui studiu al INSCOP pentru Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF).
Atitudinea întregii populaţii faţă de vaccinare şi vaccinuri a fost transpusă într-o cercetare sociologică profesionistă, prima de acest fel realizată în România, de către INSCOP, pentru Societatea Naţională de Medicina Familiei, potrivit sursei citate.
"Studiul arată că 62,7% din populaţie este de acord cu ideea vaccinării obligatorii în cazul copiilor, iar 81,1% dintre cei chestionaţi sunt de părere că vaccinarea copiilor este necesară. Puţin peste jumătate dintre români sunt de părere că beneficiile vaccinării sunt mai mari decât riscurile", concluzionează studiul.
Un alt aspect important al studiului vizează sursele de informare în domeniul vaccinării. "Aproximativ două treimi dintre respondenţi sunt de părere că părinţii trebuie să discute cu medicul de familie despre îngrijorările legate de vaccinarea copiilor lor", se arată într-un comunicat al SNMF.
"În ce priveşte ordonarea surselor de informare, medicul de familie este pe primul loc cu o pondere de 66,4%, dar canalele de comunicare online şi offline sunt de asemenea o sursă importantă pentru a afla beneficiile, riscurile, calendarele sau schemele de vaccinare", mai spune sursa citată.
INSCOP Research notează în analiza sa, potrivit SNMF, că "cercetarea sociologică relevă o atitudine ambivalentă a unei părţi a populaţiei faţă de vaccinuri şi vaccinare, ceea ce reflectă faptul că percepţiile raţionale asupra acestui subiect sunt viciate semnificativ de o serie de mituri care alimentează neîncrederea şi impun necesitatea unor campanii solide de informare şi educare, mai ales a tinerilor, cu privire la rolul pozitiv al vaccinării asupra sănătăţii publice".
"Majoritatea românilor sunt de acord cu vaccinarea, procentul concetăţenilor noştri care refuză vaccinul şi vaccinarea fiind foarte mic. Există însă un segment de populaţie semnificativ care nu este pe deplin convins de principiile vaccinării, ezitant, acest segment fiind probabil cel mai vulnerabil la eventuale mesaje antivaccinare", a mai arătat studiul INSCOP.
Datele relevate de acest studiu vor fi folosite de Grupul de Vaccinologie al SNMF pentru a realiza o serie de recomandări şi propuneri de strategie de comunicare medicilor de familie şi va fi pus la dispoziţia Ministerului Sănătăţii şi Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate pentru ca, împreună, specialiştii să folosească toate instrumentele ştiinţifice pentru crearea de politici coerente şi eficiente în domeniul vaccinării, în concordanţă cu dorinţele şi aşteptările populaţiei.
Sondajul de opinie la nivel naţional a fost realizat de INSCOP Research în perioada 21 ianuarie-11 februarie 2019 pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenţilor. Studiul a fost comandat de către Societatea Naţională de Medicina Familiei şi proiectat cu sprijinul Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială din cadrul Universităţii din Bucureşti şi al Societăţii Române de Microbiologie.
Volumul eşantionului de tip multi-stratificat, probabilistic a fost de 2.115 persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României, neinstituţionalizată, cu vârsta de 18 ani şi peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de plus/minus 2,1%, la un grad de încredere de 95. 

AGERPRES

×
Subiecte în articol: vaccinare