x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Afecțiuni semnalate pe pleoape

Afecțiuni semnalate pe pleoape

de Magda Bucur    |    11 Apr 2018   •   20:10
Afecțiuni semnalate pe pleoape

Grăsimile naturale din organism, printre care și colesterolul, pot forma depuneri ca niște mici excrescențe la nivelul pleoapelor, care se numesc xantoame. Atunci când pe o pleoapă apar mai multe xantoame, pacientul suferă de xantelasmă. Această afecțiune nu are neapărat urmări asupra sănătății pacientului, însă este un indiciu al altor afecțiuni precum colesterolul mărit, hipotiroidismul sau anumite boli ale ficatului.

Depozitele de colesterol de pe pleoape sunt umflături moi și gălbui. Tind să apară pe pleoapele superioare, în apropierea colțului intern al ochiului și să se dezvolte simetric, la ambii ochi. Aceste mici leziuni pot să rămână la aceleași dimensiuni sau pot crește ușor, în timp. Uneori, mai multe xantoame se unesc formând un xantom mai mare. În general, aceste umflături nu sunt dureroase și nu crează disconfort, nici la nivelul pielii, nici al vederii. Ele pot apărea la orice vârstă, dar sunt mai comune la persoanele trecute de prima tinerețe și mai degrabă la femei decât la bărbați.

Xantelasma este adesea asociată cu niveluri anormale de lipide în sânge. Aceasta înseamnă că nivelul colesterolului ”rău” LDL este crescut și cel al colesterolului ”bun” HDL este scăzut, în timp ce valorile colesterolului total și ale trigliceridelor din sânge sunt crescute. Dislipidemia poate crește riscul depunerilor de colesterol pe artelele de sânge, restricționând astfel accesul sângelui la inimă, creier și alte organe ale corpului. Crește riscul de angină pectorală, infarct și atac vascular.

Alimente recomandate

Dacă suferiți de xantelasmă și vreți să urmați o dietă care să regleze nivelul lipidelor din corp, este bine să consumați alimente sărace în grăsimi, în special cele trans. Medicul vă va recomanda să mâncați mai degrabă fructe, legume și cereale integrale. Ar trebui să evitați laptele integral, untul, brânza și smântâna, prăjiturile și alimentele fast-food. Grăsimile permise sunt cele obținute din pește, nuci, emințe și uleiuri vegetale. De asemenea, sunt recomandate alimentele bogate în fibre, precum fasolea, lintea, ovăzul, cerealele integrale și citricele.

Xantoamele pot fi îndepărtate, dacă pacientul le consideră inestetice. Intervenția poate fi făcută pe care chirurgicală, prin balație cu laser, crioterapie sau cauterizare chimică. După tratament, este posibil ca zona afectată să fie umflată și vânătă, dar în general aceste efecte trec în câteva zile. Totuși, dacă nivelul colesterolului din sânge nu este reglat, depunerile pot să reapară.

 

×