x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Află dacă suferi de VPPB

Află dacă suferi de VPPB

08 Mai 2018   •   20:50
Află dacă suferi de VPPB

Amețeli sau vertij pozițional?

Atunci când ai amețeli sau ți se pare că totul în jur se învârte, este posibil să suferi de o formă de vertij. Una dintre cele mai frecvente cauze ale vertijului este sindromul vertijului paroxistic pozițional benign (VPPB) care se manifestă ca o senzație bruscă de rotire a corpului. VPPB provoacă adesea episoade de amețeală care poate varia de la o intensitate medie la una mare și care sunt activate de felul în care schimbăm poziția capului. Ele pot apărea atunci când ridicați sau aplecați capul, când vă întindeți sau vă ridicați din pat.

Care sunt semnele care te trimit la medic?

Semnele că ați putea suferi de VPPB sunt amețelile, senzația de vertij, pierderea echilibrului, greața și vărsăturile. Acestea pot fi recurente, pot apărea din senin și pot dispărea rapid, de obicei în mai puțin de un minut. Uneori, în afară de mișcarea capului, chiar și mersul sau mișcarea rapidă a ochilor pot determina apariția simptomelor VPPB.

Dacă aveți aceste simptome des în decurs de o săptămână și ele nu dispar, este bine să consultați un medic. În cazul în care amețeala și senzația de vertij sunt însoțite de dureri de cap severe, febră, vedere dublată sau chiar pierderea vederii sau a auzului, dificultăți de vorbire, slăbiciune în membrele superioare sau inferioare, dificultăți la mers și chiar pierderea echilibrului, prezentați-vă de urgență la un medic pentru că poate fi vorba de ceva mai grav.

În general, nu există o cauză cunoscută pentru VPPB. Atunci când poate fi determinată o cauză, se poate vorbi de o lovitură la cap sau anumite afecțiuni ale urechii interne. În unele cazuri, VPPB a fost asociat și cu migrenele.

De vină ar putea fi… urechea

Înăuntrul urechii există un organ minuscul numit labirintul vestibular. Acesta este format din niște canale semicirculare care conțin un lichid și niște senzori, asemănători unor fire foarte fine de păr. Rolul lor este de a înregistra mișcările capului, împreună cu otolitele care sunt niște cristale calcaroase, pentru a menține echilibrul. Uneori, aceste cristale se desprind și se pot mișca prin canalele semicirculare, mai ales atunci când suntem culcați. Acest lucru determină canalele semicirculare să reacționeze la mișcări ale capului la care nu ar reacționa în mod obișnuit, producând senzația de amețeală.

VPPB apare mai cu seamă la persoanele cu vârste peste 50 de ani, dar nu este exclus să apară și la vârste mai fragede. Este mai des întâlnit la femei decât la bărbați, mai ales în urma unor lovituri la cap sau a unor proceduri care au necesitat părstarea unei poziții cu capul aplecat în față sau în spate timp îndelungat, cum ar fi o intervenție stomatologică de exemplu 

 

 

×
Subiecte în articol: VPPB