x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Ajută-ți organismul să secrete hormonul fericirii

Ajută-ți organismul să secrete hormonul fericirii

de Oana Portase    |    11 Apr 2019   •   18:50
Ajută-ți organismul să secrete hormonul fericirii
Sursa foto: fizkes/Getty Images/iStockphoto

Începutul de primăvară din acest an a fost cam friguros și cu schimbări bruște de temperatură pentru organismul nostru. Lipsa de soare duce la un deficit de vitamina D în organism, iar vremea mohorâtă ne dă senzația de oboseală. Câteva obiceiuri zilnice ne pot ajuta să scăpăm de oboseală și să ajutăm organismul să secrete hormonul fericirii pentru o stare de bine.

Atunci când suntem obosiți, avem tendința să consumăm mai multe cafele pentru a avea energie. Cafeaua nu este soluția în toate cazurile. Mai multe cafele pe zi pot duce la creșterea pulsului și la deshidratare. În loc să ne simțim bine, ajungem să fim agitați și anxioși. Cafeaua trebuie consumată cu moderație iar consumul de apă trebuie ridicat. Deshidratarea reduce doza de energie, duce la dureri de cap și ne afectează performanța. Atunci când te simți obosit, bea mai multă apă iar organismul tău se va revigora imediat. Alimentația joacă alt rol important în eliminarea oboselii. „Acum că a venit primăvara, piețele sunt pline de verdețuri. Salatele nu ar trebui să lipsească din meniu. Pentru mese mai consistente, putem încerca plăcinte cu verdețuri și brânză, carne slabă și alte legume. Fructele și legumele revitalizează organismul. Atunci când suntem foarte obosiți, putem să ne facem un smoothie răcoritor din fructe și verdețuri sau să mâncăm un măr pur și simplu. E răcoritor și revitalizant. Pentru o zi cât mai productivă și plină de energie, prima masă a zilei este foarte importantă. Nu mâncați, însă, prea mulți carbohidrați în prima parte a zilei. Aceștia ajută la eliminarea glucozei și crește nivelul de zahăr din sânge. Pe moment vă veți simți bine după ce ați mâncat, dar apoi intervin apatia și lipsa de energie”, explică Adrian Bogdan, antrenor de box și fitness.

Pauzele scurte și dese

Se spune că pauzele scurte și dese sunt cheia marilor succese. Dacă stăm prea mult la birou în fața calculatorului, o să obosim fizic și psihic. Statul în fața ecranului ne va obosi mintea, iar postura incorectă ne va afecta coloana vertebrală. Dacă sunteți copleșiți de oboseală la birou, o soluție este să luați pauze mai dese. După fiecare oră de stat în fața calculatorului, ar fi bine să iei o pauză de 10 minute în care să te plimbi, să stai la lumina naturală și să te hidratezi.

IMPORTANȚA VITAMINEI D

  • menține nivelurile normale de calciu și fosfor din sânge
  • ajută la dezvoltarea oaselor
  • organismul își ia necesarul de vitamina D în urma expunerii la soare
  • vitamina D se găsește în alimente precum ficat, carne de vită, lapte, iaurt, portocale, anumiți pești, ciuperci și gălbenuș de ou

Alungă oboseala cu mișcare

Dimineața când ne trezim, nu prea avem chef de nimic și tot ce ne dorim e să dormim mai mult. Mișcarea e cea mai bună soluție ca să ne energizăm rapid. Nu trebuie să facem sport intens, însă câteva exerciții simple ca să ne dezmorțim pot face minuni. “Yoga, pilates, aerobic pentru doamne și domnișoare. Câteva exerciții de bază cum ar fi abdomene, flotări etc. pentru domni. Le recomand cititorilor să apeleze cu încredere la filmulețele de pe youtube. Dacă își fac exercițiile fără un asistent, se vor plictisi mai repede de numărat și vor renunța. Așa dacă ai pe cineva la care te poți uita și de care să asculți, cele 10-15 minute vor trece mult mai repede și vor face exercițiile corect până la capăt”, mai spune Adrian Bogdan.

Dacă ești la birou și ești copleșit de oboseală, încearcă să te ridici și măcar să ieși la o plimbare în aer liber.

Trucuri pentru a fi mai fericit

Câteva obiceiuri zilnice ne pot ajuta să secretăm serotonina denumită și hormonul fericirii.

CE ESTE SEROTONINA

Serotonina joacă un rol important în apariția depresiei și a anxietății, din cauza dereglărilor chimice pe care le produce. Alături de dopamină, serotonina contribuie la menţinerea unei stări generale pozitive. Neuronii interacționează unul cu altul prin intermediul unor substanțe chimice numite neurotransmițători. Deși serotonina este un neurotransmițător important din creier, aproximativ 80-90% din cantitatea totală de serotonină este produsă la nivelul tractului gastrointestinal. Restul este sintetizat și eliberat în creier, de către glanda pineală.

Specialiștii spun că la capitolul alimentație, dieta mediteraneană este benefică stimulării serotoninei datorită conținutului bogat de omega-3, vitamina B12, zinc, magneziu și fier. Studiile arătă că un consum ridicat de alimente bogate în triptofan - somon, ouă, spanac, seminţe, soia şi nuci - poate creşte nivelul de serotonină din creier.

Un somn de calitate, mișcarea și aportul de vitamina D sunt esențiale pentru secreția serotoninei de către creier.

Dragostea este iarăși importantă pentru starea de bine. Spuneți-le celor dragi că îi iubiți, îmbrățișați un prieten și deja vă veți simți mai bine.

 

 

 

 

×
Subiecte în articol: hormonul fericirii primavara