x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Ardeiul iute, beneficii și pericole

Ardeiul iute, beneficii și pericole

21 Feb 2018   •   20:10
Ardeiul iute, beneficii și pericole

Este normal ca mâncarea picantă să te facă să transpiri, să-ți curgă nasul și să te facă să simți că îți ia gura foc. Însă, consumul de ardei cu adevărat picanți poate duce la probleme de sănătate? Întrebarea are sens, cu atât mai mult cu cât provocările cu ardei iuți continuă să fie populare, scrie Health.

Vedete precum Kelly Clarkson și Shaquille O’Neal au fost filmate în timp ce mâncau alimente picante sub formă de provocări, ceea ce a dus la încercarea de a ridica gradul de conștientizare în privința bolilor neurodigestive la care ne expunem. Nutriționista Wendy Bazilian a oferit răspunsuri celor de la Health.

Ce component face ardeii atât de iuți?

Principalul component care face ardeii iuți este capsaicina. „Capsaicina se atașează de receptorii de pe papilele gustative care detectează temperatura și transmite semnale de căldură picantă către creier”, spune Wendy Bazilian.

Iuțeala pe care un ardei o are ține de nivelul de capsaicină pe care îl conține.

Pericolul de a mânca ardei iuți

„Este mai mult un mit că ardeii iuți pot duce la distrugeri fizice ale esofagului sau ale limbii”, spune Bazilian. Dar asta nu înseamnă că nu există niciun pericol când mâncăm alimente foarte picante. De ce? Pentru că atunci când mâncăm ardei foarte iuți, creierul primește semnale „de durere”, care îți pot deranja stomacul, pentru că acesta reacționează de parcă ai consuma o substanță toxică și încearcă să elimine ceea ce tocmai ai mâncat.

„Dacă vomiți, acidul care vine din stomac poate irita esofagul”, explică Bazilian.

Beneficii pentru sănătate ale ardeiului iute

Pentru a complica lucrurile, consumul de ardei iuți poate aduce și beneficii pentru sănătate. Studiile arată că alimentele bogate în capsaicină pot mări arderile și pot reduce apetitul. În plus, capsaicina ajută la eliberarea sinusurilor, micșorează durerea și dezvoltarea unor bacterii.

×