x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Peştele gras, duşmanul artritei reumatoide! Consumat cel puţin o dată pe săptămână, el poate reduce la jumătate riscul de a face această maladie

Peştele gras, duşmanul artritei reumatoide! Consumat cel puţin o dată pe săptămână, el poate reduce la jumătate riscul de a face această maladie

de Marina Constantinoiu    |    18 Aug 2013   •   16:03
Peştele gras, duşmanul artritei reumatoide! Consumat cel puţin o dată pe săptămână, el poate reduce la jumătate riscul de a face această maladie

Peştele gras, precum somonul şi macroul, heringul, sardinele şi păstrăvul, consumat cel puţin o dată pe săptămână, poate reduce la jumătate riscul de a dezvolta artrită reumatoidă, potrivit unui studiu recent publicat în Annals of the Rheumatic Diseases.

Nici peştele slab nu e de ocolit

Autorii acestui studiu, cercetătorii de la Karolinska Institute din Stockholm, spun că aceleaşi beneficii pot fi obţinute şi din consumul de peşte slab - cod, calcan - , însă acesta trebuie consumat de patru ori pe săptămână. În schimb, o singură porţie de peşte gras consumată pe săptămână poate reduce riscul cu 52%, informează dailymail.co.uk.

Omega 3

Diferenţa constă în cantitatea mare de acizi graşi Omega 3 existentă în peştele gras.
Cercetătorii spun că şi o singură porţie din orice tip de peşte consumată săptămânal, timp de 10 ani, poate reduce riscul de artrită reumatoidă cu 29%, comparativ cu un consum mai mic.

La studiu au participat 32.000 de femei, născute între anii 1914 - 1948. Ele au completat nişte chestionare privind obiceiurile alimentare, în 1987 şi în 1997. În această perioadă, 205 dintre participantele la studiu au dezvoltat artrită reumatoidă. După ce s-au eliminat alţi factori de risc - fumatul, alcoolul şi vârsta -, autorii au ajuns la concluzia că persoanele care au consumat peşte gras săptămânal au prezentat cu 52% mai puţine riscuri de a dezvolta această maladie.

Ce este artrita reumatoidă

Artrita reumatoidă este o boală cronică relativ frecventă, una dintre cele mai frecvente cauze ale invalidităţii locomotorii, care cauzează dureri şi inflamaţii la încheieturi. Artrita reumatoidă se caracterizează prin afectarea părţilor moi ale articulaţiei. Cauza bolii nu este cunoscută în totalitate. La unii poate fi implicată o anomalie genetică, care creşte probabilitatea de a dezvolta afecţiunea. Această moştenire genetică face posibil ca sistemul imunitar al bolnavului să atace ţesutul din articulaţiile corpului. Mai există o ipoteză, conform căreia sunt implicate substanţe străine în această activare patologică a sistemului imunitar.

Acizii graşi Omega 3 pot bloca procesul de inflamare. Peştele gras conţine cele mai mari concentraţii de acizi graşi Omega 3, consideraţi esenţiali, iar organismul nu îi poate obţine din alte surse decât din dieta alimentară. 

×
Subiecte în articol: peste gras artrita reumatoida