x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Beneficiile frigului

Beneficiile frigului

19 Dec 2017   •   20:30
Beneficiile frigului

Iarna a venit cu adevărat, temperaturile au scăzut și afară e din ce în ce mai frig, așa că cei mai mulți dintre noi ne dorim să ne adăpostim în case, cu o cană de ceai și chiar o pătură călduroasă la îndemână. Totuși, cercetările din ultimii ani arată că și temperaturile scăzute pot avea unele beneficii supra sănătății și că nu ar trebui să fugim chiar atât de tare de frig.

Îmbunătățește calitatea somnului

Organismul nostru urmează un ritm circadian care reglează mâncatul, dormitul și toate activitățile de peste zi sau noapte. Atunci când adormim, temperatura corpului începe să scadă, fapt care face parte din ritmul circadian. Totuși, persoanele care suferă de insomnii nu reușesc să își adapteze temperatura corpului, de aici și imposibilitatea de a adormi. De altfel, se cunoaște faptul că atunci când temperatura în camera de dormit este prea ridicată este foarte greu să adormim. Potrivit specialiștilor, temperatura în mediul unde dormim ar trebui să se situeze între 15.5 și 19 grade Celsius.

Temperaturile scăzute cresc apetitul și arderile

Mai multe studii au demonstrat că pe timp de iarnă, atunci când temperaturile scad, apetitul crește. Acest lucru este și mai pronunțat la persoanele care fac sport sau mișcare intensă la temperaturi scăzute. Așa că dacă vă chinuiți să mâncați porții mai mari și nu reușiți, puteți face o plimbare prin zăpadă și apoi veți goli cu siguranță farfuria. Pe de altă parte, nu vă îngrijorați că asta s-ar putea traduce prin kilograme în plus, pentru că tot temperaturile scăzute ajută și la scăderea în greutate. Acest lucru se întâmplă pentru că organismul nostru depozitează două tipuri de grăsimi: albă și maro. Prima este grăsimea „rea” care se acumulează, în timp ce grăsimea maro este combustibilul pentru energia produsă de organism. Specialiștii spun că, la temperaturi scăzute, grăsimea albă este transformată în grăsime maro, pentru că organismul va încerca să consume toate rezervele de grăsime pentru a-și menține temperatura.

Tremuratul arde grăsimea

În plus, atunci când ne este cu adevărat frig și începem să tremurăm, avem parte, fără să ne dăm seama, de câteva minute de fitness. Tremuratul stimulează secreția de irisină, un hormon care induce arderea de grăsimi. Speciliștii spun că aproximativ 15 minute petrecute în frig, tremurând, ar avea efectul unei ore la sala de sport.

Tratează inflamația și durerile

Un alt efect al expunerii la temperaturi scăzute este reducerea inflamației. De altfel, de câte ori avem probleme cu o lovitură mai puternică sau o durere cauzată de o inflamație, răspunsul e aplicarea unei pungi cu gheață. Totuși medicii spun că trebuie să fim atenți la cât de rece este compresa pe care o aplicăm pe vânătaie sau inflamație. Temperaturile scăzute sunt folosite și pentru tratarea durerii – de exemplu remediul pentru durerea în gât este, paradoxal, înghețata, iar crioterapia, o formă de terapie care expune corpul la temperaturi scăzute este recunoscută pentru alinarea anumitor dureri.

×
Subiecte în articol: beneficiil frig