x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Boala care poate distruge intestinul subţire

Boala care poate distruge intestinul subţire

de Cristina Andreea Calin    |    04 Noi 2008   •   00:00
Boala care poate distruge intestinul subţire

Celiachia este o boală despre care în România nu se ştie foarte mult. Unii o pot considera mai degrabă un moft decât o afecţiune. Însă ea există, iar suferinzii trebuie să fie foarte atenţi la ceea ce mănâncă pentru a nu declanşa reacţiile adverse.



Boala celiacă afectează intestinul subţire, care nu poate metaboliza glutenul. De aceea, celiacul trebuie să excludă din alimentaţia lui produse care conţin grâu, orz, secară şi hibrizii lor. Dacă din întâmplare, chiar şi o cantitate foarte mică din acestea ajunge în intestinul subţire se declanşează reacţii adverse. Acestea sunt diferite în funcţie de tipul de celiachie.


Simptomele bolii

Celiachia acută apare în special la copii şi se manifestă prin diaree, oboseală, anemie, stagnare în dezvoltare, abdomen mărit, dezvoltare musculară scăzută. Dacă părinţii nu îşi dau seama care este cauza acestor simptome, copilul poate să şi moară. Celiachia subacută se manifestă prin scădere bruscă în greutate sau acumularea rapidă de kilograme, diaree urmată la timp foarte scurt de constipaţie, oboseală, lipsă cronică de vitamine şi minerale, căderea prematură a dentiţiei, osteoporoză, amorţeli inexplicabile ale extremităţilor. Din cauza acestor simptome de cele mai multe ori medicii tratează pacienţii de osteoporoză, anemie sau spasmofilie. O altă maladie cu care este confundată celiachia este sindromul colonului iritabil. Simptomele trec, dar data viitoare când bolnavul va consuma alimente cu gluten ele vor reapărea. Mai mult, cu cât stomacul devine mai afectat de celiachie, cu atât bolnavul va fi predispus la intoleranţa la lactoză. Pe lângă grâu, secară şi orz, nu va mai putea consuma nici măcar lactate. Cei care suferă de intoleranţă la gluten, de cele mai multe ori mai au şi diabet sau sindrom Down, sindrom Turner, epilepsie sau alte afecţiuni autoimune. De asemenea, părinţii cu celiachie trebuie să îşi supravegheze îndeaproape copiii, pentru că boala se transmite pe cale genetică. Atenţia trebuie să fie sporită mai ales că, de cele mai multe ori, efectele asupra copiilor sunt cele mai dramatice, iar simptomele se manifestă violent. Adulţii de cele mai multe ori se simt obosiţi şi au anemie. Intoleranţa la gluten se manifestă şi prin apariţia herpesului. Femeile care suferă de celiachie şi sunt însărcinate trebuie să fie extrem de atente cu ceea ce consumă, pentru că pot suferi avort spontan.


Nu există tratament

Celiachia nu are tratament medicamentos. Singurul lucru pe care îl pot face bolnavii este să evite produsele care au în compoziţie gluten. După doar câteva săptămâni de la renunţarea la alimente care conţin gluten, intestinul subţire începe să se vindece. De aceea, pentru a determina exact dacă celiachia este cea care provoacă simptomele de mai sus, testele trebuie făcute înainte de a începe dieta. Medicul va trebui să le facă în primul rând teste de sânge şi mai apoi o endoscopie pentru a determina exact dacă este vorba de celiachie sau de vreo altă maladie. Pasul următor este să mergeţi la un nutriţionist care vă va recomanda exact ce alimente aveţi voie să consumaţi şi cum puteţi avea o dietă echilibrată în ciuda faptului că trebuie să excludeţi foarte multe produse. În unele ţări, alimentele fără gluten se dau cu prescripţie medicală şi sunt decontate de casa de asigurări. Nu este cazul în România. Bolnavii de celiachie de la noi îşi pot cumpăra pâinea fără gluten doar de la Institutul de Bioresurse Alimentare. Tot de aici pot să achiziţioneze şi prăjituri şi biscuiţi potriviţi dietei pe care trebuie să o urmeze. Lumea ştiinţifică este în căutare de soluţii pentru bolnavii de celiachie. Este în lucru crearea unor tipuri de grâu modificat genetic care să nu conţină gluten, însă cercetările sunt la început şi mai durează până când produse de acest tip vor ajunge pe piaţă.
În urma dietei, cele mai multe şanse la o viaţă normală o au bărbaţii, arată studiile realizate recent. Există totuşi şi cazuri în care dieta fără gluten nu dă rezultate, iar intestinul subţire nu se vindecă niciodată.

×
Subiecte în articol: bun de consum gluten celiachie