x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Calculatoarele lente pot avea impact asupra sănătăţii

Calculatoarele lente pot avea impact asupra sănătăţii

de Agerpres    |    21 Ian 2014   •   19:29
Calculatoarele lente pot avea impact asupra sănătăţii

Calculatoarele insuficient de puternice pot fi o mare sursă de stres, fără a mai pune la socoteală faptul că îi împiedică pe utilizatori să se dedice altor activităţi, benefice pentru sănătate, arată un sondaj recent, preluat de metronews.fr.

Calculatorul este departe de a fi recomandat, din punct de vedere al sănătăţii, pentru ochi, spate şi creier, şi cu atât mai puţin când pune răbdarea la încercare. Este cazul majorităţii utilizatorilor şi într-o măsură mai mare decât s-ar crede, potrivit sondajului realizat online de Harris Interactive pe 2.025 adulţi americani. Studiul arată că oamenii pierd în medie două ore pe săptămână din cauza vitezei mici a calculatorului, lucru care îi oboseşte mai mult decât ar trebui, fără a mai vorbi de faptul că se şi enervează.

Acest fenomen ar putea avea efecte durabile asupra sănătăţii. Lucrând un an la un calculator nu destul de puternic, utilizatorul pierde mai mult de o lună aşteptând să pornească, să deschidă anumite programe sau să realizeze alte lucruri care se fac de obicei rapid. Este un timp preţios fiindcă, întrebaţi ce ar face dacă nu ar pierde acest timp la calculator, 31% din adulţii intervievaţi au spus că ar face mai multă mişcare, iar 26% ar dormi mai mult.

Lipsa de timp îi împiedică pe unii să mănânce sănătos: 37% dintre americanii chestionaţi au spus că ar sta mai mult la masă sau ar găti în loc să mănânce de la fast-food.

"Un calculator lent duce nu numai la pierdere de timp, care ar putea fi folosit pentru îmbunătăţirea sănătăţii, ci este şi o mare sursă de frustrare şi de stres constant, două lucruri nefaste pentru sănătate", afirmă o specialistă, referindu-se la rezultatele sondajului.

În mod paradoxal, 45% dintre persoanele intervievate au spus că lucrul la un calculator prea lent este la fel de epuizant ca o şedinţă intensă de sport. În afară de schimbarea calculatorului, există metode simple pentru a contracara această neplăcere: pauză din două în două ore, efectuarea unor mişcări de întindere şi o poziţie bună la birou, cu ecranul la nivelul ochilor şi cu spatele lipit de spătarul scaunului, încheie metronews.fr.

×
Subiecte în articol: calculator lent sanatate