x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Ce greşeli facem pe arşiţă. Mituri despre caniculă

0
Autor: Monica Cosac 27 Iun 2017 - 08:00
Ce greşeli facem pe arşiţă. Mituri despre caniculă

Pe lângă vacanţe, mare şi soare, vara aduce cu sine şi inerenta problemă a temperaturilor extreme, care, pe lângă disconfort, poate dăuna organismului. Cei mai mulţi dintre noi dăm fuga la frigider pentru a ne umple paharul cu gheaţă, facem duşuri cu apă foarte rece şi setăm aparatul de aer condiţionat la temperatura cea mai scăzută, totul pentru a face canicula mai suportabilă. Paradoxal, însă, aceste obiceiuri nu fac altceva decât să ne accentueze senzaţia de fierbinţeală. Ba, mai mult, pot avea efecte grave asupra sănătăţii, în special în cazul persoanelor care suferă deja de anumite afecţiuni.

După o expunere la soare, pot apărea de la o simplă deshidratare şi până la insolaţii, alergii şi alte afecţiuni ale pielii, o agravare a problemelor respiratorii sau circulatorii. 

Însă, chiar şi fără expunerea la radiaţiile solare, căldura extremă este resimţită ca o situaţie de stres, generând iritabilitate şi confuzie. Asta deoarece, atunci, când temperaturile depăşesc un anumit prag, de 39-40 de grade, sistemul de termoreglare al corpului se activează, pentru a împrăştia surplusul de căldură, iar acest lucru provoacă o disfuncţie a sistemului nervos central. Din cauza lipsei de apă şi săruri, care sunt eliminate prin transpiraţie, apar crampe musculare, cârcei, senzaţia de epuizare şi chiar pierderea cunoştinţei. Persoanele cu cel mai mare risc sunt copiii şi vârstnicii.

Prin urmare, menţinerea unui nivel bun de hidratare este esenţială în zilele de arşiţă, mai ales în cazul persoanele în vârstă, care de multe ori îşi pierd capacitatea de a simţi dacă le este sau nu sete.

Important de ştiut este că a bea doi litri de lichide nu este acelaşi lucru cu a te hidrata corect. Adevărata hidratare a organismului este atunci când apa rămâne în ţesuturi şi organe, de aceea este esenţial să ştim ce lichide să consumăm, când şi în ce cantitate.

Apa cu gheaţă poate provoca şoc termic

În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar cu apă la fiecare 20-30 de minute, fără a aştepta să apară senzaţia de sete, însă nu băut dintr-o răsuflare, ci încet, înghiţitură cu înghiţitură.

Un pahar cu apă şi lămâie în care am pus şi câteva frunze de mentă - consumat atât dimineaţa la trezire, cât şi seara înainte de culcare - este foarte important şi pentru hidratare, şi pentru răcorire.

De asemenea, pe caniculă, nu se consumă apa cu gheaţă, ci la temperatura camerei. Deşi, pe moment, apa foare rece dă senzaţia de răcorire, aceasta este urmată, brusc, de o creştere şi mai mare a temperaturii corpului şi la transpiraţii abundente. Mai mult, apa cu gheaţă pe timp de canicula poate provoca stres digestiv, şoc termic, iar acest lucru este periculos mai vârstnici şi la cei cu boli cardiovasculare.

Cafeaua, berea şi alcoolul deshidratează

Apa hidratază organismul începând de la nivel celular, însă specialiştii spun că nu este obligatoriu să bem doar apă ca să ne hidratăm, ci este suficient să consumăm fructe şi legume proaspete, care au un conţinut mare de apă: pepene roşu, pepene galben, struguri, prune, roşii şi castraveţi. De asemenea, o doza de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar cu apă. De asemenea, se consumă alimente hipocalorice, salate, şi se evită alimentele cu grăsimi şi proteine.

Băuturile cu conţinut ridicat ridicat de cofeină (cafea, ceai negru, băuturi tip cola) sau de zahăr (sucuri carbogazoase) trebuie evitate deoarece acestea sunt diuretice. De asemenea, nu se consumă alcool de nicio formă (nici bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi scade capacitatea organismului de lupta împotriva căldurii.

Repaosul în spaţii dotate cu aer condiţionat este binevenit pe arşiţă, însă trecerea bruscă de la arşiţa de afară, la 18-20 de grade la interior ne poate îmbolnăvi. Medicii recomandă setarea aerului condiţionat la 5 grade sub temperatura ambientală, nu mai mult.

Nici pentru duşul de seară nu se foloseşte apa rece, deoarece corpul va reacţiona la schimbarea bruscă a temperaturii prin păstrarea căldurii. În perioadele caniculare se recomandă cel puţin două duşuri pe zi, iar cele mai eficiente pentru a scădea temperatura corpului sunt duşurile călduţe.

 

 

 

Citeşte mai multe despre:   greşeli,   arsita,   mituri,   canicula,   vacanta,   mare

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Serviciile medicale sunt prea scumpe pentru români

Serviciile medicale sunt prea scumpe pentru români
În Uniunea Europeană, 3,6% dintre persoanele de 16 ani şi peste au raportat în 2018 nevoi nesatisfăcute în domeniul examinării sau tratamentului medical, arată datele Oficiului European de Statistică...

Top 15 alimente ideale când vrei să slăbești

Top 15 alimente ideale când vrei să slăbești
Pentru că au proprietatea de a favoriza arderea grăsimilor. Nu, eliminarea grăsimilor din alimentație nu este soluția pentru a nu te îngrășa sau pentru a slăbi. O dietă fără grăsimi vă va afecta organismul...

Bolnavii cronici, „logodiţi” pe viaţă cu terapia prescrisă de medic

Bolnavii cronici, „logodiţi” pe viaţă cu terapia prescrisă de medic
Medicii dezavuează la unison automedicaţia. Unii află de la un vecin, de la un neam că le-a făcut bine un oarece tip de medicament şi atunci cel care a ascultat lauda se apucă, după propria iniţiativă, să ia...

Cât plastic ajunge în organismul nostru în fiecare săptămână

Cât plastic ajunge în organismul nostru în fiecare săptămână
Cinci grame de plastic ajung, săptămânal, în organismul fiecărui locuitor al planetei, în timp ce cantitatea de plastic aflată în oceane este estimată, în prezent, la circa 150 de milioane de tone. Din...

România, printre statele din UE cu cea mai mică rată de vaccinare împotriva gripei

România, printre statele din UE cu cea mai mică rată de vaccinare împotriva gripei
Cea mai scăzută rată de vaccinare împotriva gripei în rândul persoanelor de 65 de ani şi peste din Uniunea Europeană s-a înregistrat în 2017 în Estonia, Letonia, Slovenia, Slovacia, Lituania şi România,...

Hobby-uri care te ajută să slăbești

Hobby-uri care te ajută să slăbești
Și, mult mai important decât atât, te ajută să fii mai puțin sedentar(ă). Sedentarismul duce nu doar la îngrășare, e posibil să previi asta dacă nu mănânci mult sau ai un metabolism bun, dar stă la baza un...

Pericolele ascunse în pastilele împotriva răcelii și gripei

Pericolele ascunse în pastilele împotriva răcelii și gripei
Unele pastile de supt împotriva răcelii şi gripei conţin peste 10 aditivi alimentari de tip E, potrivit rezultatelor unui studiu publicat de asociaţia de protecţie a consumatorilor InfoCons. Organizația...

A fost inventată pastila contraceptivă care se ia o singură dată pe lună

A fost inventată pastila contraceptivă care se ia o singură dată pe lună
Cercetătorii testează o pilulă contraceptivă orală care se ia o dată pe lună și despre care spun că le-ar oferi femeilor mai multe opțiuni și control asupra fertilității. Odată înghițită,...

Zahărul, ascuns în alimente sub 60 de denumiri

Zahărul, ascuns în alimente sub 60 de denumiri
Zahărul se găseşte, în zilele noastre, în alimente despre care nici nu bănuiam că ar putea conţine acest produs. Este considerat de mulţi un fel de „drog”, pentru că dă dependenţă şi cu greu scăpăm...

Atenție la pateurile vegetale. Sunt pline de aditivi alimentari

Atenție la pateurile vegetale. Sunt pline de aditivi alimentari
Mai mult de jumătate din produsele tip pate vegetal/pastă vegetală au 7 aditivi sau chiar mai mulţi, potrivit unui studiu realizat de Infocons. Organizația precizează că a realizat un studiu comparativ cu...
Serviciul de email marketing furnizat de