x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Ce pericol ascunde uleiul de floarea soarelui!

Ce pericol ascunde uleiul de floarea soarelui!

01 Feb 2018   •   08:35
Ce pericol ascunde uleiul de floarea soarelui!

Folosirea indelungata, in pregatirea mancarurilor, a uleiului de floarea soarelui sau a unturii de peste, poate genera probleme serioase la ficat, avertizeaza oamenii de stiinta spanioli de la Universitatea din Granada. Un studiu pe aceasta tema a fost publicat in revista Journal of Nutritional Biochemistry.

 

Cercetatorii au supus unei analize minutioase si complexe a modului in care reactioneaza ficatul de soarece la un consum indelungat al uleiului de masline si al celui de floarea soarelui, precum si a unturii de peste. 

Specialistii au masurat in special lungimea telomerilor, au monitorizat modificarile ultrastructurale din organul studiat cu ajutorul unui microscop electronic.

Astfel, oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca ficatul a fost mult mai sanatos la grupul de soareci de laborator care au consumat in alimentati uleiul de masline. In schimb, uleiul de floarea soarelui a generat fibroza si modificari ultrastructurale, iar untura de peste a antrena o accelerare a proceselor oxidative legate de varsta, a influentat lungimea telomerilor si a incetinit lantul respirator.

 

×