x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Ce semnifică poftele alimentare

Ce semnifică poftele alimentare

de Maria Coman    |    26 Iun 2020   •   11:03
Ce semnifică poftele alimentare

Probabil fiecăruia dintre noi i s-a făcut foame atunci când a trecut pe lângă vitrina unei cofetării sau când a văzut fotografii cu diverse feluri de mâncare în reviste sau scene din filme cu meniuri apetisante. Poftele devin o problemă atunci când se repetă zilnic sau de mai multe ori pe zi, kilogramele se adună, iar orice dietă de slăbit devine un calvar pe care nu îl poţi duce la capăt. Cel mai adesea, aceste pofte arată însă diverse deficite pe care le are organismul nostru.

 

Nivelurile scăzute de calciu și magneziu, de exemplu, pentru că de obicei ele merg împreună, pot provoca celebrele pofte de ceva dulce sau ceva sărat. Dacă ne este poftă de ciocolată, de exemplu, înseamnă că ne lipsește magneziul și că ar trebui să mâncăm nuci, legume proaspete sau semințe. Dacă simțim nevoia de dulciuri, este posibil să fie vorba despre un deficit de crom, de fosfor sau de sulf. Acestea pot fi luate din alimente ca broccoli, struguri, carne de pui, merișoare, conopidă, cartofi dulci sau spanac. În cazul în care nu putem rezista în fața unei patiserii, problema poate să fie o cantitate mică de aminoacizi în organism. Pe aceștia îi putem lua din alimentele bogate în proteine, carne slabă, pește gras, chia, nuci sau leguminoase. Dorința de alimente grase și uleioase ascunde și ea un posibil deficit de calciu sau de grăsimi de calitate. Putem să reparăm și aceste pofte mâncând cantități mai mari de lapte, brânză, legume cu frunze verzi, avocado, pește gras și uleiuri presate la rece. În cazul în care ne dorim alimente sărate, probabil pofta vine din cauza nevoii de clor, siliciu sau sodiu, substanțe pe care le găsim tot în nuci și semințe, dar și în borș, lapte proaspăt sau lapte de capră.

 

Chef de bugeri = lipsă de fier

Și un deficit de zinc se poate recunoaște pe baza poftelor alimentare. Valorile zincului pot fi influențate de stres, iar o cantitate insuficientă poate să plafoneze gustul, determinându-ne să adăugăm mai multă sare sau zahăr în mâncare ori să căutăm din start alimente foarte dulci sau foarte sărate. ”Carențele de fier se numără printre semnalmentele perioadei premenstruale și reprezintă o situație comună în dietele vegetariene și vegane. Totodată, ele pot explica atracția magnetică pe care o simți câteodată către burgeri, coaste de porc sau aripioare prăjite”, precizează medicul nutriționist Laura Ene.

 

Sfat: mâncați mai multe proteine

Există studii care spun că 95% dintre diete eșuează tocmai din cauza mâncatului emoțional, impulsiv. Așa că cea mai simplă metodă este să controlăm exact aceste pofte. Credem că este dificil să facem asta, dar în final e doar o chestiune de exercițiu.

Mâncați suficient de multe proteine. Proteinele ne fac să ne simțim sătui mai repede decât în mod normal, ceea ce implicit ne face să mâncăm mai puțin și să ardem din grăsimi. Un studiu recent a comparat două meniuri de mic dejun, identice ca număr de calorii, unul dintre ele constând în ouă, celălalt în produse de panificație. Participanții care au mâncat ouă au pierdut cu 65% mai mult în greutate și cu 16% mai mult din punct de vedere al grăsimii din corp, după o perioadă de 8 săptămâni.

 

Atenție! 100 g de semințe înseamnă 500 de calorii

În loc de prăjitură sau dulciuri, alegeți o gustare sănătoasă. ”Semințele sunt o sursă foarte bună de grăsimi sănătoase, vitamine și minerale. Ele sunt excelente pentru organism oricând, dar mai ales în post, deoarece sunt o sursă foarte bună de proteine. Ele conțin în medie 20 de grame de proteine la suta de grame. Atenție însă la cantitatea de semințe consumată, pentru că oricât ar fi de sănătoase, ele sunt foarte calorice: 100 g din orice fel de semințe înseamnă minimum 500 de calorii, adică mai bine de 1/3 din necesarul caloric al unei persoane care vrea să slăbească” explică medicul nutriționist Laura Ene.

 

 

Ardei, somn, mișcare

Mâncați mai condimentat. Alte cercetări din ultimii ani au arătat că ardeiul iute, ghimbirul și ardeii dulci, mai exact anumite substanțe din aceste alimente, pot să reducă senzația de foame și să crească senzația de saturație.

Încercați să dormiți câteva minute. Lipsa somnului creşte ameţitor poftele.

Faceți mișcare câteva minute. Dansați sau orice fel de mișcare vă este la îndemână. Exercițiile fizice reprezintă un mod de a reduce activitatea în regiunile cerebrale care sunt responsabile cu dorința de a mânca, ceea ce poate să ducă la scăderea poftei de mâncare. Mișcarea poate să ducă și la reducerea nivelului de hormoni care provoacă foamea și să crească în același timp senzația de sațietate. Potrivit cercetărilor, și exercițiile de rezistență și cele de aerobic influențează nivelurile hormonale și cantitatea de mâncare.

 

Beți înainte de toate un pahar mare cu apă. Uneori putem interpreta greşit semnalele trimise de corpul nostru, care poate fi doar deshidratat. Când stomacul simte că este plin, transmite creierului semnalul că se poate opri din mâncat. Mai mult, atunci când corpul este deshidratat, el nu poate să elimine în mod corect reziduurile toxice prin urină și materii fecale.

 

 

×