x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Cele mai populare antrenamente de fitness din 2018

Cele mai populare antrenamente de fitness din 2018

de Oana Portase    |    30 Aug 2018   •   17:30
Cele mai populare antrenamente de fitness din 2018
Sursa foto: Fudo Jahic

Periodic vorbim despre antrenamente noi sau aparate de fitness care fac vâlvă în întreaga lume. Anul acesta lumea sportului n-a dus lipsă de inovații și de apariția unor antrenamente inedite. Sala de sport virtuală este probabil cea mai așteptată noutate fitness a anului 2018, iar unele săli din Europa iau în considerare introducerea unor programe pentru seniori.

Tehnologia prinde din urmă rapid lumea fitness-ului clasic. Noutatea anului 2018 este Black Box VR. Este vorba de o sală de sport virtuală, care îmbină antrenamentul cu distracția. Cu ajutorul echipamentului VR vei intra într-o lume virtuală unde va trebui să ții pasul cu adversarii ca să supraviețuiești și să treci la următorul nivel. Astfel arzi calorii, te vei simți ca un supererou și te vei distra. Creatorii Black Box spun că astfel oamenii vor fi mai motivați să facă mișcare și nu se vor plictisi la antrenamente. Tehnologia VR a pătruns în mai multe țări din lume și este foarte posibil să-și facă apariția și în sălile din România. “Cât timp antrenamentul este făcut corect și se lucrează tot corpul, nu văd o problemă în folosirea realității virtuale. Doar că trăim în perioada în care tehnologia ne acaparează tot mai mult viața și stăm prea mult cu ochii în calculator, așa că sunt adeptul mișcării în natură și a conectării cu oamenii din sală”, spune Adrian Bogdan, antrenor de fitness și box.

Antrenamentele live-stream la tine acasă

Rămânem în zona tehnologiei și avem pe lista celor mai populare forme de antrenament din 2018 antrenamentele de fitness transmise live pe Internet. Astfel de antrenamente sunt special concepute pentru cei care nu au timp să meargă la sală dar vor să fie urmăriți de un antrenor personal. Practic tu vezi ce face antrenorul, iar el vede dacă faci corect exercițiile. Poți vorbi cu el și îi poți cere sfaturi, iar el te va motiva atunci când simți că nu faci față. Nu ai nevoie de prea multe aparate, în multe cazuri doar câteva gantere fiind suficiente.

TESTE ADN PENTRU UN ANTRENAMENT PERFECT

Printre metodele inedite din lumea fitness-ului se numără și teste ADN pentru a determina dacă gena ta este predispusă la obezitate. Testele îți vor spune și ce tip metabolism ai și ce fel de exerciții sunt potrivite pentru tine.

HIIT rămâne la modă

Antrenamentele HIIT (High Intensity Interval Training) rămân la modă și în 2018. Studiile arată că în ultima perioadă popularitatea acestui tip de antrenament a crescut destul de mult. HIIT rămâne și în preferințele antrenorilor atunci când concep un program de slăbit. Este vorba de un tip de antrenament cardio care se bazează pe exerciții foarte intense, care se efectuează în serii scurte de câteva de secunde cu pauze între ele. Față de antrenamentele cardio clasice, HIIT are exerciții mai scurte și cu rezultate vizibile mult mai rapide. “HIIT este printre antrenamentele mele preferate. Cu ajutorul acestui antrenament se lucrează tot corpul, nu ai nevoie de echipament și este foarte benefic pentru sănătate. Printre beneficii se mai numără fapul că nu trebuie să stai ore în șir la sală, arzi calorii multe fără să pierzi din masa musculară, poți alege rutine diversificate, iar corpul tău continuă să aradă calorii și după antrenament. Persoanele cu probleme cardiace sau alte probleme de sănătate ar trebui să consulte un medic înainte să facă astfel de antrenament dar, în rest, este recomandat pentru toată lumea. Vorbim de un antrenament foarte dur față de exercițiile fitness clasice. Mulți vor dori să renunțe din prima, însă lucrurile trebuie luate pe rând. Fiecare face cât poate la început iar pe parcurs rezistența va crește”, explică antrenorul Adrian Bogdan.

Pentru cei care totuși nu vor un antrenament intens dar au nevoie de mișcare, anul acesta și-a făcut apariția în sălile de sport și LIIT, opusul lui HIIT, adică Low Intensity Interval Training. Exercițiile sunt asemănătoare cu cele din antrenamentele HIIT doar că se fac la o intensitate mult mai redusă și cu pauze mai mari între sesiuni.

×
Subiecte în articol: antrenamente fitness