x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Cele mai tari antrenamente pentru această primăvară

Cele mai tari antrenamente pentru această primăvară

de Oana Portase    |    14 Feb 2019   •   20:10
Cele mai tari antrenamente pentru această primăvară

Mai este puțin și scăpăm de sezonul rece. Revine cheful de a face mișcare în aer liber, iar gândul ne zboară deja la plajă și la cum vom arăta în costumul de baie. Nu trebuie să uităm, însă, că finalul de februarie și începutul primăverii sunt perioada când gripa și virozele încă se răspândesc rapid și n-ar trebui să ne forțăm organismul, avertizează specialiștii.

Mersul pe jos alert sau alergatul uşor nu sunt aşa ineficiente precum par la prima vedere. Astfel de exerciţii întăresc mușchii, țesuturile, ligamentele și tendoanele. Întreg organismul se pune în mişcare şi arde grăsimile. Studiile arată că alergările cu un puls scăzut ard un procent mai mare de grăsime, spre deosebire de antrenamentele în regim de viteză.

Adrian Bogdan, antrenor de box şi fitness

Persoanele obișnuite să facă sport vor face mișcare indiferent de anotimp și vor alerga în aer liber chiar și când temperaturile sunt negative, însă mulți dintre noi fac o pauză de la mișcare iarna. Frigul, ziua scurtă, sărbătorile și multele mese în familie își spun cuvântul. Devenim mai leneși și ne îngrășăm, dar pe final de iarnă și cum se încălzește puțin afară revine și cheful de viață. Specialiștii spun că nu trebuie să ne forțăm organismul prea tare, mai ales că perioada gripei și a virozelor ține și în luna martie. “Cei care nu prea au făcut mișcare iarna ar trebui să înceapă treptat. Le-aș recomanda conceptul Nordic Walking care vine din Finlanda. Este o tehnică de mers pe jos care implică folosirea unor bețe asemănătoare cu cele de schi. Bețele ajută la un mers mai dinamic. Această formă de mișcare stimulează utilizarea a 85% din musculatură și vei consuma cu 40% mai multe calorii decât la un mers obișnuit. Pașii nu trebuie să fie nici lungi, nici scurți, iar bețele vin în prelungirea mâinilor. La prima vedere, nu pare mare lucru, însă tot organismul va fi pus în mișcare și e un început bun în pregătirea unor antrenamente mai intense pe parcurs”, explică Adrian Bogdan, antrenor de box și fitness.

Încercați să practicați Nordic Walk cât de des puteți, iar mersul pe jos să dureze cel puțin 30 de minute.

LA CE AJUTĂ NORDIC WALKING

Eficacitate crescută

Îmbunătățirea circulației

Reducerea încărcării pe articulații

Antrenarea musculaturii întregului corp

Reducerea stresului

O altă modalitate de a-ți pune toți mușchii în mișcare și a ieși din hibernare este înotul. În loc să te urci pe bandă sau să te înscrii la cursuri de aerobic, încearcă și câteva sesiuni de înot. Înotatul pune în mișcare toți mușchii organismului și este extrem de benefic pentru plămâni și respirație, reduce nivelul de stres şi vei dormi mai bine. Mai mult, o tură de înot nu te suprasolicită și nu pune deloc presiune pe articulații.

Jocurile copilăriei te slăbesc

Pe final de iarnă nu prea ne mai confruntăm cu zăpezi şi gheaţă pe jos, doar temperaturile scăzute fiind un impediment pentru sport în aer liber. Mersul pe bicicletă, alergatul sau săritul corzii sunt sporturi care nu ne solicită prea tare şi ne ajută să ieşim din hibernare. „Dacă ne reglăm alimentaţia şi îmbrăcămintea, putem face liniştiţi sport în aer liber chiar şi când afară e mai frig. Mă duc cu gândul la jocurile copilăriei. Putem să mergem pe jos, că tot ziceam de Nordic Walking, putem să alergăm uşor, să mergem pe bicicletă sau chiar să sărim coarda în faţa blocului. De exemplu, mersul pe bicicletă este relaxant şi ne va scoate din hibernare. Deţinem controlul asupra vitezei şi nivelului de efort depus şi ne vom pune muşchii în mişcare. Trebuie să purtaţi neapărat căciulă, mănuşi şi încălţăminte adecvată. Atunci când e frig afară, pierdem până la 50% din căldura corpului prin extremităţi”, mai explciă Adrian Bogdan.

CUM NE PREGĂTIM DE PRIMĂVARĂ

- mersul pe jos

- alergatul uşor

- ciclism

- înot

- dansuri

- pilates

- yoga

Ca să ne dezmorţim după perioada rece, nu trebuie să apelăm neapărat la antrenamente fitness. Aerobicul cuprinde exerciţii intense şi mult cardio, însă pilates sau yoga reprezintă alternative bune. Nu vom depune mult efort, însă ne vom pune în mişcare tot corpul şi vom arde calorii. Cei care vor să îmbine şi distracţia cu mişcarea se pot înscrie la cursuri de dans. Salsa sau bachata cu siguranţă te vor scoate din hibernare.

 

 

 

 

 

×
Subiecte în articol: antrenamente primavara