x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Cum ne pregătim organismul pentru sezonul rece

0
05 Sep 2019 - 18:50
Cum ne pregătim organismul pentru sezonul rece

După o vară călduroasă în care ne-am expus la soare, urmează o perioadă de răcire a temperaturilor iar organismul nostru va fi mai vulnerabil la anumite boli. Septembrie este luna perfectă pentru a începe pregătirea pentru sezonul rece. Avem multe fructe şi legume de sezon bogate în vitamine care ne vor întări sistemul imunitar.

 

Sistemul imunitar poate fi grav afectat de modul de viaţă nesănătos. Alimentaţia bogată în zahăr, grăsimi, lipsa de mişcare, calitatea proastă a somnului şi consumul de alcool şi băuturi carbogazoase sunt doar câţiva factori care pot declanşa o criză a sistemului imunitar, spun specialiştii. Consecinţele acestui mod de viaţă sunt răcelile repetate, alergiile, oboseala, problemele gastrointestinale şi infecţiile repetate. Medicul nutriţionist Lygia Alexandrescu a explicat pentru Jurnalul care sunt alimentele de care avem nevoie în această perioadă.

1.     Vitamina C – Manifestările carenţiale se produc deseori, fiind vorba nu de tulburarea majoră, care este scorbutul, ci de numeroasele manifestări minore: astenie, hipotensiune, tulburări metabolice generale, tulburări vasculare, ale capilarelor şi oaselor, scăderea imunităţii organismului. Cele mai bune surse de acid ascorbic sau vitamina C sunt: agrişele, măceşele, coacăzele, căpşunile, citricele, ardeiul roşu şi verde, varza, roşiile şi spanacul.

2.     Carotenele – Manifestările carenţiale apar atât la nivel oftalmologic cât şi la nivelul epiteliului (pielii) şi al mucoaselor şi se datorează fie aportului alimentar insuficient cât şi existenţei unor disfuncţii ale ficatului sau pancreasului. O dietă bogată în alimente care conţin vitamina A şi beta caroten (lapte, brânză, gălbenuş, ficat, peşte, spanac, roşii, morcovi, dovleac) poate trata o astfel de carenţă.

3.     Vitamina E – Manifestările clinice ale carenţei de vitamina E sunt: pubertatea întârziată, dismenoree (menstruaţie dureroasă), tulburări hepatice şi de fragilitate capilara. Regimul alimentar în această perioadă trebuie să conţină: pâine din tărâţe de grâu şi de secară, grâu fiert, grâu încolţit, ţelină, spanac, morcovi, pătrunjel, soia şi nu în ultimul rând, peste.

4.     Acizii graşi omega 3 - Mecanismul de acţiune al acizilor graşi omega-3 se manifestă în primul rând la nivel celular. Este bine ştiut faptul că membrana celulară este alcătuită din acizi graşi şi ea este cea care permite nutrienţilor să hrănească celula şi deşeurilor celulare să se elimine. În momentul în care membrana celulara este alterată, procesul fiziologic de comunicare dintre celule este întrerupt şi astfel apar formaţiunile celulare maligne. Atunci când membrana celulară conţine acizi graşi omega-3, aceştia o protejează de atacul radicalilor liberi şi deci de apariţia celulelor canceroase. Aşadar rolul de protector celular al acizilor graşi omega-3 este esenţial. Sursele alimentare de acizi graşi omega-3 sunt multiple şi la îndemână: seminţele de in, somonul, codul, tonul, nucile, conopida, broccoli, varza, spanacul, soia etc.

5.     Probioticele - Alimentele care conţin probiotice sunt de obicei naturale, însă pot fi şi fabricate prin procese bine controlate care să menţină culturile de bacterii vii şi dupa fabricare. În primul rând chefirul, apoi iaurtul, brânza proaspătă de vaci, formulele pentru bebeluşi sunt doar câteva exemple de alimente bogate în probiotice.

6.     Zinc – Acest microelement este extrem de important în creşterea producţiei de globule albe, celule care luptă cu agenţii patogeni. O cantitate de 15 – 25 mg de zinc ingerată zilnic de copii poate reduce incidenţa infecţiilor respiratorii. Sursele cele mai practice de zinc sunt: carnea (în special de curcan), peştele, cerealele îmbogăţite cu zinc, mazărea etc.

Scapă de depresia de după vară

Finalul verii, răcirea temperaturilor, începerea şcolii, încheierea sezonului de vacanţe sunt factori care pot duce la o mică depresie. Nu avem chef de muncă, nu vrem să vină ploile şi suntem mai apatici. Câteva alimente-minune ne pot ajuta să trecem peste această depresie şi ne vor da o stare de bine. Orezul, pastele, cerealele, toate integrale, şi fructele dulci de sezon au efect calmant. “Aceste alimente conţin triptofan, un aminoacid care ajută sinteza serotoninei (un neuro transmiţător care stimulează relaxarea nervoasă). O dietă care să conţină orez integral este recomandată, deoarece acesta se digeră uşor şi eliberează lent energie. În plus, furnizează creierului glucoza necesară pentru performanţa cognitivă. Efecte calmante au şi salata, ridichea roşie, ceapa şi usturoiul (cunoscut pentru proprietăţile sale sedative). Alte alimente care stimulează activitatea cerebrală se pot aminti: avocado, banana, drojdia de bere, broccoli, pepenele galben, ouăle, carnea de pui, peştele (ton, somon) şi vita, seminţele de in, germenii de grâu, portocala, legumele cu frunze verzi, soia, kefirul”, spune dr. Lygia Alexandrescu.

 

 

 


 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Adrian Streinu Cercel: În fiecare an, în România se înregistrează 3.300 de cazuri noi de cancer de col uterin

Adrian Streinu Cercel: În fiecare an, în România se înregistrează 3.300 de cazuri noi de cancer de col uterin
Managerul Institutului „Matei Balş”, Adrian Streinu Cercel, a declarat sâmbătă, la Râmnicu Vâlcea, că, în fiecare an, se înregistrează în România 3.300 de cazuri noi de cancer de col uterin, femeile...

Psiholog român dezvăluie: Treci printr-o criză personală? Iată cum să rămâi concentrat la locul de muncă

Psiholog român dezvăluie: Treci printr-o criză personală? Iată cum să rămâi concentrat la locul de muncă
Când lucrurile merg bine, ne este ușor să avem emoții și experiențe pozitive, care duc adesea la o motivație și productivitate sporite la locul de muncă. Cu toate acestea, în perioadele de criză, cu...

Celebru hipnoterapeut dezvăluie: 7 idei practice pentru a controla și a combate frica

Celebru hipnoterapeut dezvăluie: 7 idei practice pentru a controla și a combate frica
Indiferent dacă te ghemuiești când te uiți în jos de la mare înălțime sau tremuri când vezi un păianjen, fie că te temi de mușcăturile unui șarpe veninos sau nu suporți spațiile strâmte, nu ești, cu...

Serviciile medicale sunt prea scumpe pentru români

Serviciile medicale sunt prea scumpe pentru români
În Uniunea Europeană, 3,6% dintre persoanele de 16 ani şi peste au raportat în 2018 nevoi nesatisfăcute în domeniul examinării sau tratamentului medical, arată datele Oficiului European de Statistică...

Top 15 alimente ideale când vrei să slăbești

Top 15 alimente ideale când vrei să slăbești
Pentru că au proprietatea de a favoriza arderea grăsimilor. Nu, eliminarea grăsimilor din alimentație nu este soluția pentru a nu te îngrășa sau pentru a slăbi. O dietă fără grăsimi vă va afecta organismul...

Bolnavii cronici, „logodiţi” pe viaţă cu terapia prescrisă de medic

Bolnavii cronici, „logodiţi” pe viaţă cu terapia prescrisă de medic
Medicii dezavuează la unison automedicaţia. Unii află de la un vecin, de la un neam că le-a făcut bine un oarece tip de medicament şi atunci cel care a ascultat lauda se apucă, după propria iniţiativă, să ia...

Cât plastic ajunge în organismul nostru în fiecare săptămână

Cât plastic ajunge în organismul nostru în fiecare săptămână
Cinci grame de plastic ajung, săptămânal, în organismul fiecărui locuitor al planetei, în timp ce cantitatea de plastic aflată în oceane este estimată, în prezent, la circa 150 de milioane de tone. Din...

România, printre statele din UE cu cea mai mică rată de vaccinare împotriva gripei

România, printre statele din UE cu cea mai mică rată de vaccinare împotriva gripei
Cea mai scăzută rată de vaccinare împotriva gripei în rândul persoanelor de 65 de ani şi peste din Uniunea Europeană s-a înregistrat în 2017 în Estonia, Letonia, Slovenia, Slovacia, Lituania şi România,...

Hobby-uri care te ajută să slăbești

Hobby-uri care te ajută să slăbești
Și, mult mai important decât atât, te ajută să fii mai puțin sedentar(ă). Sedentarismul duce nu doar la îngrășare, e posibil să previi asta dacă nu mănânci mult sau ai un metabolism bun, dar stă la baza un...

Pericolele ascunse în pastilele împotriva răcelii și gripei

Pericolele ascunse în pastilele împotriva răcelii și gripei
Unele pastile de supt împotriva răcelii şi gripei conţin peste 10 aditivi alimentari de tip E, potrivit rezultatelor unui studiu publicat de asociaţia de protecţie a consumatorilor InfoCons. Organizația...

A fost inventată pastila contraceptivă care se ia o singură dată pe lună

A fost inventată pastila contraceptivă care se ia o singură dată pe lună
Cercetătorii testează o pilulă contraceptivă orală care se ia o dată pe lună și despre care spun că le-ar oferi femeilor mai multe opțiuni și control asupra fertilității. Odată înghițită,...

Zahărul, ascuns în alimente sub 60 de denumiri

Zahărul, ascuns în alimente sub 60 de denumiri
Zahărul se găseşte, în zilele noastre, în alimente despre care nici nu bănuiam că ar putea conţine acest produs. Este considerat de mulţi un fel de „drog”, pentru că dă dependenţă şi cu greu scăpăm...

Atenție la pateurile vegetale. Sunt pline de aditivi alimentari

Atenție la pateurile vegetale. Sunt pline de aditivi alimentari
Mai mult de jumătate din produsele tip pate vegetal/pastă vegetală au 7 aditivi sau chiar mai mulţi, potrivit unui studiu realizat de Infocons. Organizația precizează că a realizat un studiu comparativ cu...

Alarmant! Infertilitatea masculină, la cel mai înalt nivel în Europa Centrală și de Est!

Alarmant! Infertilitatea masculină, la cel mai înalt nivel în Europa Centrală și de Est!
Conform statisticilor medicale oficiale, la nivel global, 48,5 milioane de cupluri care au contact sexual neprotejat suferă de infertilitate, iar aceasta reprezintă un procent de aproximativ 15% din totalul...

Neuronii afectaţi de accidentul vascular cerebral trebuie „treziţi” rapid

Neuronii afectaţi de accidentul vascular cerebral trebuie „treziţi” rapid
Când se opreşte irigarea cu sânge a inimii şi a creierului, în infarct şi în accident vascular cerebral, se desfăşoară un sprint pentru a fi eficace acţiunea medicilor. Există însă o diferenţă de grad al...
Serviciul de email marketing furnizat de