x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Cum să mâncăm sănătos în post

Cum să mâncăm sănătos în post

22 Noi 2018   •   23:25
Cum să mâncăm sănătos în post
Sursa foto: Fotosmurf03/Getty Images/iStockphoto

Chiar dacă ne-am propus să ţinem post înainte de Crăciun, este foarte important ca mâncarea pe care o consumăm să fie sănătoasă. Nu trebuie să ne înfometam până la epuizare, trebuie să avem grijă cum combinăm alimentele, să diversificăm meniul pentru a nu ne pune în pericol sănătatea.

Pentru că mulţi dintre oameni au tendinţa să adopte o dietă predominant glucidică (bogată în cartofi, pâine, orez, paste etc.), ce depășește necesarul zilnic, există riscul de îngrăşare. În acest sens, ar trebui, mai degrabă, să ne axam pe legume, crude sau gătite, și fructe, în defavoarea făinoaselor sau a dulciurilor.

În acelaşi timp, restricțiile alimentare ar putea pune siluetele și-așa silfide ale unora dintre noi în pericol, slăbind mai mult decât e necesar sau ne dorim. Pentru persoanele subponderale se recomandă un regim echilibrat și sățios, care să nu priveze corpul de principiile sale de bază. Se poate mânca bine și fără să restricționăm porțiile de mâncare, sunt de părere specialiștii, sfătuindu-ne să ocolim regimul auster (post negru) sau pe cel hipocaloric dacă nu vrem să pierdem în greutate.

Cu una dintre cele mai grave probleme în timpul acestei perioade se confruntă adevăraţii carnivori. Aceștia se plâng de amețeli și lipsa de vlagă, acuzând meniul vegetarian că fiind prea sărac pentru a le hrăni nevoile nutritionle. Se pare însă că un aport suficient de apă, dublat de proteine de natură vegetală, îi poate repune rapid pe picioare.

Evitaţi laptele de soia

Laptele de soia este un produs la care apelăm frecvent în post, însă folosit o perioada îndelungată nu ne aduce un beneficiu real, cel puțîn din două motive: lipsa totală a calciului și conținutul bogat în fitoestrogeni care, deși au acțiune anticancerigenă, sunt și responsabili de acumularea și depozitarea grăsimilor mai degrabă decât de mobilizarea lor. În cantități mari și surse diverse, pot să ne crească nivelul estrogenilor din sânge, ducând chiar la dezechilibre hormonale.

Încercaţi să evitaţi mezelurile sau pateurile de post, deoarece acestea conţin multe substanţe artificiale şi nici nu au un gust atât de bun, faţă de fructele, legumele, tocăniţele care pot fi preparate acasă.

 

 

 

 

×
Subiecte în articol: post mancat sanatos