x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

FODMAP, dieta care te scapă de balonare

0
Autor: Oana Portase 13 Mar 2018 - 19:30
FODMAP, dieta care te scapă de balonare Paul Viant/Getty Images tension,support

An de an apar tot mai multe diete care ne promit rezultate miraculoase. Unele ne slăbesc, altele ne fac mai sănătoși iar altele ne întineresc. Important este să nu testăm dietă după dietă - pentru că putem să facem mai rău decât bine - ci să apelăm la un specialist care ne poate spune exact de ce avem nevoie. Unele diete sunt dedicate special anumitor afecțiuni. Așa este și FODMAP, dieta recomandată pentru cei care suferă de colon iritabil sau se balonează des.

Scapă de balonare

FODMAP este prescurtarea în engleză de la Fermentable Oligossaccharides Disaccharides Monosaccharides and Polyols. Mai exact, este vorba de anumite zaharuri denumite glucide fermentabile cu lanț scurt. Acest tip de zaharuri este prezent în foarte multe alimente, procesate sau neprocesate, pe care le consumăm zi de zi. Pentru a ține o dietă ca FODMAP este nevoie de o documentare riguroasă și de o voință de fier.

CE NU AI VOIE ÎN FODMAP

LACTOZĂ – lactate

FRUCTOZĂ – fructe, sucuri

FRUCTANI – usturoi, varză, ceapă

GALACTANI – fasole, soia, linte

POLIOLI – sorbitol, manitol, xilitol

Consumarea alimentelor care conțin aceste zaharuri poate provoca, pentru anumite persoane, probleme legate de digestie pentru că acestea fermentează. Colonul iritabil, balonare, flatulența sau greața sunt doar câteva probleme ce pot fi întâmpinate.

Lista alimentelor interzise este destul de consistentă și va trebui să renunți în primul rând la fructoză (fructe, sucuri) și lactoză (lactate). Usturoiul, varza și ceapa intră la categoria interzisă denumită fructani, pe listă aflându-se și galactanii (fasole, soia, linte) și poliolii (anumite fructe și sorbitolul, manitolul, xilitolul). Nu ai voie să te atingi nici de sparanghel, ciuperci, băuturi acidulate (conțin îndulcitori), conopidă și alte alimente pe bază de grâu.

Dietă temporară, nu un stil de viață

Pentru că FODMAP este o dietă destul de restrictivă nu este indicat să o transformi într-un stil de viață. Ea a fost concepută pentru a fi temporară și pentru a descoperi alimentele care te afectează cel mai tare. Este posibil ca unele zaharuri interzise în FODMAP să nu-ți facă atât de mult rău.

O astfel de dietă ar trebui începută numai sub supravegherea unui nutriționist și poate fi urmată în mai multe etape. În primă fază, nutriționistul îți va recomanda varianta strictă în care toate alimentele interzise vor fi scoase din meniu. Această fază durează cam 2-6 săptămâni fiind o perioadă în care se va monitoriza atent orice schimbare a organismului. Mai multe studii arată că în aceste săptămâni, trei din patru persoane spun că se simt mai bine. A doua etapă durează între 6 și 8 săptămâni și presupune reintroducerea treptată a alimentelor interzise. Împreună cu nutriționistul vei monitoriza orice schimbare în simptome și vei observa ce alimente îți fac mai mult rău.

În ultima fază, a treia, nutriționistul îți va creiona o dietă personalizată în funcție de rezultatele obținute în a doua etapă a dietei. Unele alimente vor fi interzise total, pe când altele vor putea fi consumate doar în anumite cantități.

O dietă FODMAP total restrictivă e greu de urmat pe termen lung și nici nu este indicată de specialiști pentru că poate produce dezechilibre grave la nivelul intestinelor. Important este să nu abuzăm de alimentele pe care corpul nostru nu le poate torela ușor. De exemplu, cei care au anumite intoleranțe n-ar trebui să mănânce în aceeași zi mere, avocado și piersici, deși sunt alimente sănătoase din alte puncte de vedere, pe când, consumul de avocado într-o zi nu va duce la aceleași simptome.

CÂTEVA ALIMENTE PERMISE

Lactate fără lactoză

Orez alb și brun

Porumb

Ouă

Quinoa

Pește

Carne roșie

Kiwi

Portocale

Banane

Struguri

Pepene galben

Roșii

Pentru a determina alimentele care nu sunt tolerate de organism este nevoie de multă răbdare și atenție, însă e important să nu uităm nici de dozele necesare de calciu, fier și fibre. Simptomele pot fi accentuate și de lipsa somnului, cafea, alcool sau mâncăruri grase.

Pentru că faci puțină curățenie în alimentație, FODMAP te poate ajuta să și slăbești câteva kilograme.

Citeşte mai multe despre:   diete,   balonare,   remedii balonare

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Un vaccin pentru COVID-19 a fost testat pe oameni. Rezultatele sunt promițătoare

Un vaccin pentru COVID-19 a fost testat pe oameni. Rezultatele sunt promițătoare
Compania germană Biontech împreună cu gigantul farmaceutic american Pfizer au anunţat că au dezvoltat un vaccin experimental, transmite DPA. Testele realizate în SUA au rezultate...

Studiu: Imunitatea colectivă la COVID-19 este mai mare decât o arată testele de anticorpi

Studiu: Imunitatea colectivă la COVID-19 este mai mare decât o arată testele de anticorpi
Imunitatea colectivă la infecția cu COVID-19 este mai mare decât o arată testele, întrucât anticorpii din organismul persoanelor asimptomatice ori cu simptome ușoare pot duce la rezultate negative, arată un...

Oxitocina, hormonul care ne construiește relațiile

Oxitocina, hormonul care ne construiește relațiile
Până în urmă cu aproximativ 100 de ani, poeții, artiștii și filosofii erau cei care se ocupau de problemele legate de dragoste și atașamente. Mai recent însă, neurobiologia și endocrinologia, științe care...

Noi informații despre sindromul asociat cu COVID-19 la copii

Noi informații despre sindromul asociat cu COVID-19 la copii
Două studii americane aduc noi informații despre boala asociată cu COVID-19 care a afectat circa o mie de copii la nivel mondial. Se numește sindromul inflamator multisistemic la copii (MIS-C),...

Stresul cronic afectează creierul

Stresul cronic afectează creierul
Galerie Foto Stresul este considerat boala secolului 21 și adesea includem în acest concept orice fel de simptom ni se pare nelalocul său în comportamentul nostru sau în starea noastră fizică. Stresul este parte din viața...

Apendicul face parte din apărarea imunitară

Apendicul face parte din apărarea imunitară
Multă vreme s-a considerat că unele organe nu au nicio utilitate. Din categoria aceasta făceau parte amigdalele, apendicul şi, de aceea, se îndepărtau prin operaţii pe bandă rulantă. Teoria aceasta s-a...

Explicațiile psihologului: Despre omul “sintetic” și soluții la boala mileniului III - depresia

Explicațiile psihologului: Despre omul “sintetic” și soluții la boala mileniului III - depresia
În decursul dezvoltării civilizației sintetice (prin radio, tv, internet și telefon), unde imitarea altor culturi a devenit o activitate des întâlnită, omul nu și-a mai găsit liniștea. A primit mai mult decât...

Ce semnifică poftele alimentare

Ce semnifică poftele alimentare
Galerie Foto Probabil fiecăruia dintre noi i s-a făcut foame atunci când a trecut pe lângă vitrina unei cofetării sau când a văzut fotografii cu diverse feluri de mâncare în reviste sau scene din filme cu meniuri...

În Evul Mediu, era considerată AFRODIZIAC: Află ce efecte terapeutice uimitoare are de fapt această plantă

În Evul Mediu, era considerată AFRODIZIAC: Află ce efecte terapeutice uimitoare are de fapt această plantă
Este una dintre cele mai delicioase, sănătoase şi costisitoare legume. Primii muguri, care pot fi albi, verzi, roz verzui sau violet, sunt bogaţi în vitamine, minerale şi fibre. Mugurii tineri pot fi consumaţi...

5 leacuri băbești pentru durerea de dinți. Ce faci dacă nu reușești să ajungi la stomatolog?

5 leacuri băbești pentru durerea de dinți. Ce faci dacă nu reușești să ajungi la stomatolog?
Migrenele sau durerile de dinţi vă pot strica ziua, mai ales dacă apar din senin şi nu puteţi să vă duceţi imediat la medic. Nu intraţi în panică, pentru că leacul se află mai aproape decât credeţi, chiar...

De ce este recomandat consumul zilnic de nuci? Câte nuci trebuie mâncate în 24 de ore

De ce este recomandat consumul zilnic de nuci? Câte nuci trebuie mâncate în 24 de ore
Beneficiile nucilor pentru creier sunt foarte mari. S-a constatat recent că nucile sunt în măsură să dezvolte gândirea logică. Consumând nuci, organismul primeşte dopamină şi serotonină şi ca efect creşte...

Planta care a salvat-o pe Maica Domnului și pe pruncul Iisus vindecă 100 de boli

Planta care a salvat-o pe Maica Domnului și pe pruncul Iisus vindecă 100 de boli
De mii de ani, o mare atenţie a celor preocupaţi de terapiile naturiste a fost îndreptată către această plantă. Care este motivul pentru care mai este numită și „iarba sfântă" sau „hrana...

Descoperire „epocală”!!! Yoga poate proteja împotriva COVID-19

Descoperire „epocală”!!! Yoga poate proteja împotriva COVID-19
Yoga poate proteja împotriva COVID-19, spune un instructor. Desigur, practicat de 4 sau 5 ori pe săptămână, câte 20 de minute. Teoria e susținută de premierul Indiei, Narendra Modi, care îndeamnă oamenii să pr...

Biorezonanţa readuce în echilibru vibraţiile oricărui ţesut

Biorezonanţa readuce în echilibru vibraţiile oricărui ţesut
Reflexoterapia, una dintre cele mai apreciate terapii alternative, este o tehnică de masaj veche de 5.000 de ani. Recuperarea echilibrului energetic se face prin eliberarea toxinelor care se acumulează în zona din...

E cel mai banal instrument din bucătărie, dar folosirea lui... SPOREȘTE RISCUL DE CANCER. Au pățit-o și bucătari profesioniști!

E cel mai banal instrument din bucătărie, dar folosirea lui... SPOREȘTE RISCUL DE CANCER. Au pățit-o și bucătari profesioniști!
Poate că sună banal dar există un obiect în bucătăria noastră despre care specialiștii nu au o părere bună și susțin că sporește riscul de cancer. Aparatele de gătit cu gaz sunt periculoase nu numai...
Serviciul de email marketing furnizat de