x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos 5 strategii ca să rămâi în formă după Crăciun

5 strategii ca să rămâi în formă după Crăciun

de Magda Bucur    |    30 Dec 2016   •   08:50
5 strategii ca să rămâi în formă după Crăciun
Sursa foto: JANIFEST/Getty Images/iStockphoto

Vin sărbătorile și te temi că nu te vei putea abține să mănânci toate bunătățile întinse pe mese? Specialiștii în nutriție au câteva strategii pe care le poți aplica și tu, astfel încât să mănânci cât poți de sănătos, dar, în același timp, să te bucuri de bucatele de Crăciun.

 

1 Adu-ți mâncare cu tine, la masa de Crăciun. Dacă ești vegetarian sau doar vrei să mai reduci carnea, sau pur și simplu știi că gazda te va primi doar cu mâncăruri grele, mergi în vizită cu un platou. Poți duce bruschete, salată sau orice altă mâncare mai ușoară ai vrea să mănânci tu. Încearcă să profiți de felul întâi, dacă este o supă sau ciorbă, și refuză politicos felurile mai grele. Asigură-te că atunci când mănânci, mesteci alimentele suficient și nu te grăbești să le înghiți. Astfel, vei avea o digestie ușoară și nicio bătaie de cap după sărbători.

2 Nu pleca la cumpărături cu stomacul gol. Mai ai de cumpărat cadouri și plănuiești o ultimă rundă la mall? Dacă vei pleca înfometat, cu sigu­ranță te vei opri la raionul cu mâncare și vei mânca alimente fast-food nesănătoase. Ia o gustare înainte și fă-ți traseul, astfel încât să nu ajungi prin fața tonetei care vinde dulciurile tale preferate, pentru că mirosul cu siguranță te va opri și te va face să cumperi. Dacă, totuși, ți se face foame cât ești la cumpărături, alege un resta­urant și nu un fast-food. Așează-te la masă, comandă ceva ușor și încearcă să mănânci încet, fără să te gândești la câte ai bifat pe lista de cumpărături.

3 Nu sări peste micul dejun. Chiar dacă ai impresia că astfel mai salvezi niște calorii, să sari peste micul dejun este o greșeală. Poți mânca un bol cu cereale, un ou, fructe și legume. În felul acesta, măcar una dintre mesele tale va fi sănătoasă!

4 Respectă paleta de culori din farfurie. Știi deja că pentru a fi sănătoasă, farfuria ta trebuie să conțină jumătate legume, o porție cât un pachet de cărți de joc de friptură (de curcan, mai bine decât de porc) și restul cartofi sau alte garnituri. Cu cât vrei să fie mai sănătoasă farfuria, cu atât legumele trebuie să fie mai colorate: broccoli, ardei roșii, sfeclă. Și, nu uita, legumele trebuie să fie făcute la aburi. Nu prăjite și, în niciun caz, în sosuri cu mult unt sau maioneză.

5 Ai grijă la cei bei. Cocktailurile sunt pline de calorii și de zahăr. Dacă bei cafea, renunță la frișcă și lapte. La cină, poți încerca un șpriț de vin alb, pentru că apa minerală are zero calorii.

Dacă niciuna dintre aceste strategii nu te-a ținut departe de masa de sărbători și ai mâncat mai mult decât plănuiai, fă o ședință de fitness ad-hoc: ieși afară, la o bătaie cu bulgări de zăpadă!

×