x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos 9 alegeri alimentare „nevinovate” care încetinesc procesul de slăbire

9 alegeri alimentare „nevinovate” care încetinesc procesul de slăbire

26 Feb 2016   •   17:54
9 alegeri alimentare „nevinovate” care încetinesc procesul de slăbire
Sursa foto: Alan Cleaver

Pentru multe persoane, slăbirea și chiar menținerea reprezintă o adevărată provocare. Uneori, aparent fără motiv, atingem faze de platou sau chiar punem înapoi câteva kilograme, iar situația este cu adevărat frustrantă.

Evident, în aceste cazuri este necesar să ne analizăm dieta și să facem diferite experimente pentru a descoperi care sunt alimentele vinovate pentru încetinirea metabolismului.

Potrivit activebeat.com, există nouă asemenea alimente:


1. Pâine albă
Nu toți carbohidrații sunt la fel. Carbohidrații nu trebuie eliminați din alimentație, cum susțin anumite voci (de exemplu, dieta Atkins). Pentru a ne satisface nevoiele nutriționale, o dietă ar trebui să fie alcătuită din 45-65% carbohidrați. Evident, va trebui să evitați carbohidrații rafinați. Pâinea albă (și în general toate cerealele rafinate) servită alături de o masă sănătoasă încetinește metabolismul și face ca efortul de mânca corect să fie inutil.
Alternativa: Cereale încolțite

2. Unt de arahide
Untul de arahide este sursa de proteine preferată a multor persoane, mai ales a vegetarienilor. Este ușor de servit cu felii de măr sau banană. Totuși, din cauza aflatoxinelor pe care le conține, este un aliment care încetinește metabolismul și distruge bacteriile bune din intestin. În plus, arahidele sunt un alergen, la care multe persoane au sensibilitate. Cele mai populare tipuri de unt de arahide sunt făcute cu o cantitate mare de zahăr, fiind mai mult un desert decât o gustare sănătoasă.
Alternativă: Unt de migdale
Untul de migdale accelerează metabolismul! Este bogat în L-arginină, un aminoacid care stimulează producția hormonilor de creștere. În plus, migdalele sunt dulci în mod natural, ceea ce înseamnă că nu trebuie să adăugați zahăr pentru un gust delicios.

3. Cartofi
Cartofii pot fi preparați în numeroase feluri, dar ar trebui să renunțăm să consumăm acest aliment la cină. Savanții de la Universitatea din Chicago au demonstrat că tuberculii conțin un compus chimic care ne încetinește metabolismul. În plus, sunt asezonați cu dressing-uri și alte alimente nesănătoase.
Alternativă: Conopidă

4. Suc de fructe
Fructele sunt delicioase, dar sucul de fructe nu e tocmai un aliment sănătos. De fapt, majoritatea sucurilor de fructe conțin mai mult zahăr decât băuturile carbogazoase. Putem fi păcăliți de faptul că aceste băuturi abundă în vitamine și antioxidanți, dar în realitate, cantitățile sunt infime.
Alternativă: Apa infuzată cu fructe

5. Paste
Mulți oameni adoră pastele, care pot fi servite în atât de multe combinații… Pare imposibil să renunțăm la acest fel de mâncare, dar încă o dată menționăm: carbohidrații rafinați nu fac niciun bine metabolismului.
Alternativă: Paste din dovlecel

6. Salată
Salată? Da! În ciuda faptului că salata a devenim sinonimă cu stilul de viață sănătos, mulți oameni o servesc greșit, asezonând-o cu dressinguri grele, brânză, crutoane, tortilla și altele.
Alternativă: Salată (din vegetale, cu dressing de ulei de măsline și oțet balsamic)

7. Margarină
Campaniile de marketing la margarină ne fac să credem că este alternativa ideală pentru unt. În realitate, chiar și cardiologii ar alege untul, pentru că margarina conține uleiuri hidrogenate.
Alternativă: Ulei de cocos

8. Îndulcitorii artificiali
Proverbul „dacă e prea bun să fie adevărat, înseamnă că asa este” se referea cu siguranță la îndulcitorii articifiali. Chiar dacă nu conțin calorii, acești compuși sunt dulci. Creierul recunoaște gustul dulce și așteaptă calorii, „răspunzând” cu dopamină. Corpul ajunge să ceară zahăr și carbohidrați, care duc la îngrășare, după cum bine știți.
Alternativă: Zahăr (zahăr brun, zahăr de cocos, sirop de arțar, miere, sirop de agave)

9. Cafea

Problema nu este cafeaua în sine, ci băuturile pe bază de cafea, cu siropuri, frișcă și topping-uri de ciocolată, care ajung să aibă până la 400 de kcal pe porție. Evident, bând o astfel de „cafea” ar trebui să renunțați la o masă pentru a nu depăși aportul zilnic de calorii.
Alternativă: Cafea simplă, neîndulcită
 

×