x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Adio, mustăcioară!

Adio, mustăcioară!

de Oana Antonescu    |    05 Mai 2009   •   00:00
Adio, mustăcioară!
Sursa foto: /iSTOCKPHOTO

Nimic nu este mai inestetic pentru o femeie decât firişoarele de păr care cresc deasupra buzei superioare, mai ales când ele sunt închise la culoare, iar tenul este alb.



Multe femei şi-ar dori să scape de această mustăcioară, dar se tem că firele de păr vor creşte mai dese, mai aspre şi mai închise la culoare dacă se vor epila pe această zonă. Temerea este nemotivată, fiindcă nici lama de ras şi nici ceara nu duc la apariţia unor noi fire de păr sau a unor modificări de structură, ne asigură doctorul Carmen Curea, medic primar dermatolog în cadrul Spitalului Clinic Colentina din Bucureşti.

În ceea ce priveşte metodele de epilare, opţiunile sunt numeroase: creme, benzi epilatoare, pensetă, ceară sau epilarea definitivă. Fiecare dintre ele are avantaje şi dezavantaje, aşa încât alegerea unei metode este o opţiune personală.

CREME, BENZI EPILATOARE
Cremele sunt o metodă comodă şi nedureroasă de epilare, însă au două dezavantaje: dizolvă părul doar de la suprafaţa pielii, prin urmare el va creşte mai repede decât atunci când este smuls (aproape la fel de repede ca atunci când folosim lama de ras) şi pot declanşa dermatite de contact.

Doctorul Carmen Curea recomandă cremele speciale pentru zonele cu piele sensibilă, fiindcă acestea sunt mai puţin concentrate sau au o durată mai scurtă de aplicare, prin urmare agresează mai puţin pielea.

Benzile epilatoare sunt uşor de utilizat acasă, dar nici acestea nu reuşesc să smulgă toate firele de păr. Cu penseta pot fi smulse chiar şi cele mai subţiri fire de păr, dar această procedură este eficientă doar dacă densitatea firelor de păr nu este mare. În caz contrar, vă veţi pierde răbdarea.

CLASICA CEARĂ
Epilarea cu ceară este metoda care asigură cea mai lungă perioadă de timp fără păr nedorit. Un alt avantaj este acela că, folosită frecvent, ea reduce considerabil grosimea şi densitatea firelor de păr. Recomandat este să apelaţi la o cosmeticiană pentru această procedură, fiindcă riscaţi să suferiţi arsuri inestetice şi dureroase dacă încălziţi ceara mai mult decât trebuie.

Epilarea cu ceară nu durează mai mult de zece minute dacă este realizată de o cosmeticiană şi, deşi este dureroasă, pielea începe să se obişnuiască după câteva şedinţe. Primele epilări se fac de obicei la un interval de trei săptămâni şi, treptat, intervalul poate creşte până la cinci săptămâni, fiindcă firele de păr se răresc. Ceara se aplică în sensul creşterii firelor de păr şi se îndepărtează cu o mişcare rapidă, în sensul invers aplicării.

DEZINFECTAŢI!
Toate metodele de îndepărtare a firelor de păr vă expun unui risc de infectare a pielii. Orificiul de ieşire a firului rămâne deschis după epilare, fiind ca o poartă de intrare pentru bacteriile din mediul înconjurător, în special pentru stafilococ.

Pentru a preveni infecţiile, spălaţi zona epilată cu săpun şi aplicaţi ceară de unică folosinţă. Atenţie la aluniţe şi leziuni! În nici un caz nu le veţi acoperi cu ceară chiar dacă prezintă fire de păr. Evitaţi, de asemenea, expunerea la soare după epilarea prin smulgerea firului.

EPILARE DEFINITIVĂ
Cea mai eficientă metodă de îndepărtare a părului nedorit este epilarea definitivă cu lumină intens pulsată. Nu are efecte adverse, nu este dureroasă, este mai rapidă şi mai ieftină decât epilarea cu laserul. Potrivit doctorului Carmen Curea, epilarea cu lumină intens pulsată este ideală pentru persoanele cu ten alb şi fire de păr închise la culoare.

×
Subiecte în articol: păr cosmetica