x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Ascunde pistruii sub pălărie!

Ascunde pistruii sub pălărie!

10 Iul 2007   •   00:00

Ai pistrui şi nu-ţi plac. Dar nici nu ai făcut ceva pentru ca soarele să nu-i accentueze. Nu-ţi rămăne decăt să ascunzi pistruii sub pălărie sau să foloseşti o cremă cu factor mare de protecţie.

Ai pistrui şi nu-ţi plac. Dar nici nu ai făcut ceva pentru ca soarele să nu-i accentueze. Nu-ţi rămăne decăt să ascunzi pistruii sub pălărie sau să foloseşti o cremă cu factor mare de protecţie. Pentru că, dacă nu te-ai pregătit din timp, nu vei putea face mai nimic pentru a impiedica accentuarea lor. Crema fotoprotectoare va fi aleasă in funcţie de timpul de expunere la soare. Astfel, crema cu factor de protecţie 20 ne protejează timp de o oră, iar cea cu factor 60, trei ore. "Fondul de ten cu factor de protecţie nu ne poate apăra de soare mai mult de o oră. Este greşit să considerăm că suntem protejate de soare pentru intreaga zi folosind un astfel de fond de ten. Putem aplica insă o cremă cu ecran de protecţie şi abia apoi fondul de ten", ne spune dr. Viviana Iordache, medic primar dermatolog la Miko Palace.

Â

Microdermoabraziune

Â

Pentru ştergerea pistruilor accentuaţi de radiaţiile ultraviolete, singura procedură eficientă vara este microdermoabraziunea cu infuzii de vitamina C. Insă după acest procedeu cosmetic trebuie evitată expunerea la soare, căci pistruii işi fac din nou apariţia. Total contraindicate vara sunt cremele depigmentante (antipată sau antipistrui). Indiferent de substanţa activă pe care o conţin, aceste creme cresc sensibilitatea pielii la lumină şi la radiaţiile ultraviolete. Prin urmare, rezultatul va fi opus celui scontat: după utilizare, pielea se pătează mai accentuat la soare, avertizează dr. Viviana Iordache. Mai mult, pot apărea arsuri solare pe zona respectivă.

Â

Dacă in acest an nu aţi luat măsuri, e bine să ştiţi ce puteţi face anul viitor, căci pregătirea pistruilor pentru vară incepe din timp. "Pentru reglarea activităţii melanocitare există tablete cu derivaţi de vitamine ce reuşesc să facă melanocitul mai rezistent la radiaţiile ultraviolete şi să ofere astfel o mai bună protecţie solară", ne spune dr Viviana Iordache. Cu aceste tablete se face o cură de două săptămăni primăvara, cănd primele raze de soare incep să incălzează. O altă cură se face cu două săptămăni inainte de plecarea in concediu. Cura nu trebuie să dureze mai mult de o lună şi nici să se repete la intervale mai scurte de o lună, intrucăt tabletele conţin caroten, un pigment care poate colora pielea.

Â

Â

MECANISM. Pistruii sunt in majoritatea cazurilor ereditari, dar pot apărea şi din cauza radiaţiilor ultraviolete. In timpul expunerii la soare, melanocitul, celula care produce pigmentul pielii, nu poate difuza melanina uniform in ţesut. Astfel se formează petele brune, care sunt inconjurate de zone albe de piele. Pistruii nu prezintă nici un pericol pentru sănătatea pielii şi nu există tratamente care să ii şteargă complet.

LA TOAMNĂ. Dacă nu aţi luat măsuri şi pistruii s-au accentuat de la soare, ei pot fi estompaţi la toamnă printr-un tratament cu lumină inalt pulsată. Petele de orice fel (efelide, melasmă, lentigo) sunt distruse fără a afecta ţesutul din jur. Procedura nu este dureroasă şi nu necesită o perioadă de recuperare, insă ea trebuie repetată primăvara.

×
Subiecte în articol: soare cosmetica pistruii