x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Boala hainelor prea strâmte

Boala hainelor prea strâmte

de Irina Cristea    |    09 Mar 2012   •   21:00
Boala hainelor prea strâmte

Moda si sanatatea nu fac intotdeauna casa buna. Tocurile, centurile groase, pantalonii stramti, in mare, cam tot ce vedem pe podiumurile internationale chiar dauneaza grav sanatatii. Asta spun specialistii americani care au studiat problema in amanunt.

Cu cat mai mulat, cu atat mai bine. Asta pare sa fie deviza femeii moderne. Ceea ce victimele modei nu stiu este ca hainele stramte pot insemna boala curata. 'Persoanele care poarta pantaloni extrem de stramti pot simti arsuri, amorteli si chiar dureri', explica, pentru postul ABC, dr Orly Avitzur. Iar sirul efectelor negative nu se opreste aici. Pantalonii care stau sa crape pe trup pot fi de vina pentru o multime de afectiuni pe care le punem, de obicei, pe seama altor 'vinovati'. Stransoarea lor cauzeaza probleme digestive, arsuri la stomac, disconfort abdominal si chiar cheaguri de sange la nivelul picioarelor. Se blocheaza un nerv din partea superioara a pulpei si poate provoca sindromul numit Meralgia Paresthetica.

Si pantofii cu tocuri inalte sunt falsi prieteni ai femeilor. Chiar daca efectul vizual pare sa merite toti banii, aceste incaltari sunt adevarate capcane. Capcane la care nu prea iti vine sa te gandesti cand vezi cat de inalta si supla pare, de exemplu, Beyonce, o impatimita a tocurilor cui de inaltimi ametitoare. Medicii ne spun ca astfel de pantofi sunt complet contraindicati. Nu doar ca deformeaza piciorul si coloana. Dar pot duce la fracturi.

'Uneori, ne dam seama imediat ca alegerile vestimentare pe care le facem sunt de vina. Alteori, ne luminam abia dupa ce incepe suferinta adevarata', spune dr Avitzur.

Nici barbatii nu sunt la adapost de acest pericol. Mai ales cei carora le cam iese burta pe deasupra beteliei de la pantaloni. Pot suferi de asa-numitul sindrom al pantalonilor stramti, botezat astfel de doctorul Octavio Bessa. Vorbim despre o adevarata colectie de probleme

gastrointestinale, printre care durerile abdominale, arsuri si senzatia de reflux esofagian la cateva ore dupa masa.

Cum stim daca purtam haine prea stramte? Facand un exercitiu simplu. Daca imbracarea pantalonilor presupune sarituri, aplecari sau chiar stat la orizontala in pat, intr-un efort dispe­rat de a trage fermoarul sau a prinde nasturii, probabil e nevoie de o masura ceva mai mare.

×
Subiecte în articol: frumos și sănătos