x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Boli cauzate de cosmetice

Boli cauzate de cosmetice

de Magda Colgiu    |    05 Oct 2010   •   00:00
Boli cauzate de cosmetice

Medicul Afshin Hatami, specialist în dermato-venerologie, le avertizează pe ­cititoarele Jurnalului de sănătate că unele cosmetice pot provoca serioase probleme de sănătate. "Rujul, mascara, cunoscut mai ales ca rimel, fondul de ten şi chiar lacul de unghii sunt responsabile şi de efecte nedorite, printre care mai ­frec­ven­tă este dermatita de contact.

Este foarte important ca femeile să îşi dea seama că această afecţiune este cauzată nu doar de produsele aplicate la nivelul ochilor (tuş, rimel, farduri), ci şi de vopseaua de păr şi chiar de oja sau lacul de unghii", spune doctorul Afshin ­Hatami.


DERMATITĂ ECTOPICĂ
O categorie oarecum specială în cazul dermatitelor cauzate de cosmetice o ­reprezintă  dermatitele ectopice (ce au o po­ziţionare anormală). Mai precis, ­substanţele alergene pot provoca roşeaţă şi prurit (mâncărime) nu doar la locul în care acţionează, ci şi în alte zone, la ­distanţă.

De exemplu, o femeie care şi-a dat pe unghii cu lac sau cu ojă poate să aibă mâncărimi sau roşeaţă pe faţă, în zona ochilor sau pe gât. Motivul? Aceste zone intră în contact direct cu mâinile şi, implicit, cu unghiile date cu ojă.

Confuzia e cu atât mai mare pentru paciente şi, uneori pentru medici, cu cât zona unghiilor, a degetelor sau a ­palmelor nu e deloc afectată. O situaţie simila­ră se poate întâlni din cauza vopselurilor de păr, a gelurilor, cerii, spumei, şam­poa­­ne­lor sau a soluţiilor "tip permanent". Şi în aceste cazuri, deşi scalpul este curat şi neafectat de nici un simptom, pielea pleoa­pe­lor este roşie şi iritată. "Aici e chiar o situaţie delicată, deoa­rece substanţa chi­mică din soluţia de permanent nu poa­te fi îndepărtată cu una, cu două.

Astfel, spre deosebire de farduri, mascara sau ojă, care se ­îndepăr­tează rapid, fapt ce duce şi la ­eliminarea simptomelor afecţiunii, un păr permanent e mai greu de... îndepărtat. Din acest motiv, aproximativ trei luni, fe­meile alergice se pot lupta cu roşeaţă sau cu mâncărimi în zona pleoapelor şi a frunţii", afirmă medicul Afshin Hatami.


UNGHIILE ŞI GENELE ARTIFICIALE
Nefiind chiar cosmetice, dar având tot rol de înfrumu­seţare, unghiile şi ge­ne­le false pot acţiona, la rândul lor, în de­­favoarea femeilor. Acest lu­cru este ex­plicat prin adezivii fo­losiţi, care in­duc uneori reacţii de hipersensibilita­te. De asemenea, conservanţii din une­­­le soluţii recomandate pentru cu­ră­ţarea lentilelor de contact pot fi iritanţi.


IMPORTANT!
● Reacţiile alergice pot fi diferite de la femeie la femeie, chiar dacă se folosesc aceleaşi produse. De asemenea, cosmetice diferite pot cauza simptome diferite, fapt ce îngreunează oarecum diagnosticarea.
● Medicul alergo­log este cel care poate oferi soluţii alternative la cosmeticele ce pro­voa­că dermatite.
● Dermatita de contact reprezintă o inflamaţie acută sau cronică, adesea asimetrică sau cu formă neobişnuită, produsă de substanţe care intră în contact cu pielea şi care determină reacţii alergice sau toxice.

×
Subiecte în articol: dermatologie