x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Cât de sănătoase sunt cosmeticele „naturale”? Adevărul din spatele strategiilor de marketing

Cât de sănătoase sunt cosmeticele „naturale”? Adevărul din spatele strategiilor de marketing

10 Feb 2016   •   20:14
Cât de sănătoase sunt cosmeticele „naturale”? Adevărul din spatele strategiilor de marketing

Cosmeticele sunt substanțe pe care femeile le folosesc pentru a ascunde defectele și a pune în valoare trăsăturile feței încă de acum 100000, după cum arată cercetările arheologice.

Fiind create doar cu scopul de a înfrumuseța, s-a ignorat aspectul sănătății utilizatoarelor și s-a ajuns ca în componența acestor produse să existe substanțe potențial toxice.

Potrivit medguru.ie, un moment important în industria cosmeticelor îl reprezintă revoluția industrială de la sfârșitul secolului XIX, când machiajul a devenit ieftin și accesibil. Manufacturierii au decis să se adreseze publicului larg, pentru a obține profit. Evident, ingredientele utilizate erau de proastă calitate și extrem de periculoase.

Chiar și în prezent, cosmeticele conțin chimicale toxice, care produc iritații: parabeni, vopsele și ftalați. Creându-se numeroase polemici în jurul utilizării acestor compuși, anumite firme au avut inițiativa de a oferi femeilor o alternativă și au creat așa-numitele cosmetice naturale.

Totuși, ce înseamnă natural?

Cuvântul „natural” este adesea folosit pentru a manipula oamenii care își doresc să aibă grijă de starea lor de sănătate.

În industria cosmetică, produsele catalogate drept naturale sunt realizate în fabrici mici; corporațiile au abandonat asemenea tehnologii din cauza costurilor ridicate. Și cosmeticele „home-made” pot fi considerate naturale, principala caracteristică a acestor produse fiind existența ingredientelor perisabile în componență.

Natural înseamnă mai sănătos?

Principalul avantaj al cosmeticelor naturale este că nu conțin substanțe de sinteză periculoase. Totuși, ingredientele de origine vegetală sau animală din componența lor pot conține substanțe toxice.

Un alt dezavantaj este că nu au conservanții care împiedică reproducerea bacteriilor. Evident, aceste bacterii pot infecta pielea.

Concluzia pe care o putem trage de aici este că natural nu înseamnă sănătos.

Răspunsul la această dilemă ar fi compromisul: chiar dacă industria cosmetică utilizează substanțe nocive, sunt mult mai atent testate și cercetate decât cele „naturale”. În plus, compușii de sinteză oferă rezultatele pe care ingredientele naturale nu le pot asigura.

Înainte de a folosi orice produs cosmetic, ar trebui să vă întrebați dacă aveți nevoie cu adevărat de acesta. Toți producătorii de cosmetice sunt interesați de profit și investesc enorm în marketing.
 

×