x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Creaţi-vă singuri parfumul!

Creaţi-vă singuri parfumul!

de Magda Cristina Ursache    |    28 Oct 2011   •   21:00
Creaţi-vă singuri parfumul!

Fiecare dintre noi are, desigur, un parfum preferat. Ne face sa ne simtim curati si placuti atunci cand iesim din casa. Dar vi s-a intamplat vreodata sa mergeti pe strada si sa simtiti acelasi parfum la o persoana care pare complet diferita de dumneavoastra? Nu-i asa ca va face sa va simtiti inconfortabil? Credeati ca fragranta aceea va defineste pe dumneavoastra, dar iata pe cineva care arata cu totul altfel, dar care foloseste exact acelasi parfum. Aceasta e cea mai mare problema a produselor de serie: nu sunt niciodata create pentru o singura persoana. Dar stiu o metoda de a schimba asta. Creati-va propriul parfum!

Nu trebuie sa fiti neaparat chimisti pentru a face asta. Trebuie doar sa aveti rabdare si cateva ingrediente. Cele mai importante ar fi, desigur, aromele voastre preferate. Puteti folosi orice combinatie de ierburi uscate sau proaspete, de flori uscate sau proaspete ori coji ale citricelor preferate. Amestecati totul in proportia dorita, zdrobiti-le intr-un mojar sau la blender si adaugati un pahar cu votca (de fapt, un alcool puternic). Lasati amestecul sa stea, acoperit, timp de cateva saptamani, amestecand zilnic. Unele retete sugereaza chiar sa adaugati si apa distilata in amestec. Dupa ce se termina de ma­cerat, nu uitati sa-l filtrati printr-un filtru de cafea, pentru a elimina toate bucatelele solide.

Mai puteti folosi si uleiuri esentiale pentru crearea de parfumuri, in combinatie fie cu votca, fie cu uleiuri vegetale, dar trebuie sa stiti ca cele care folosesc uleiuri vegetale vor persista mai mult pe piele. Ca sa nu existe nelamuriri, va spun ca uleiurile esentiale sunt acele substante care, prin stoarcere sau prin distilare, pastreaza esenta unei plante. Majoritatea acestor uleiuri sunt obtinute din frunze, coaja, radacini sau alte parti ale plantei, pe cand uleiurile vegetale sunt obtinute prin presarea portiunilor ce contin grasime vegetala, precum semintele, samburii sau miezul unei plante. Desigur, aroma sta in uleiurile esentiale, dar acestea se evapora repede, asa ca amestecarea lor cu uleiurile vegetale va face ca parfumul sa reziste mult timp. Aveti grija cand amestecati aromele, ca unele uleiuri vegetale pot avea si ele un miros propriu, care poate schimba aroma produsului final. Oricum, avand in vedere ca nu lucrati cu cantitati industiale, va permiteti sa expe­rimentati si sa va jucati cu aromele. Daca nu stiti ce uleiuri vegetale sa folositi, mergeti intr-un loc in care se vand produse de aromate­rapie si intrebati un specialist. Cele mai potrivite ar fi cele de migdale sau din samburi de struguri, dar totul tine de preferinte. Si uleiurile esentiale tot in acelasi loc le gasiti sau in magazinele de tip plafar.

Mai retineti ca, pe langa faptul ca va creati propriul parfum, mai aveti un beneficiu: uleiurile vegetale si cele esentiale au proprie­tati terapeutice, motiv pentru care si corpul dumneavoastra va fi feri­cit.

Iar daca vreti sa incercati sa va creati propriul parfum chiar acum si nu stiti de unde sa incepeti, puteti da un 'search' pe internet, sigur veti afla niste retete simple. Doar putina munca va desparte de un parfum propriu si original.

×
Subiecte în articol: fun