x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Cum ne bronzăm fără riscuri

Cum ne bronzăm fără riscuri

de Steluta Indrei    |    25 Mai 2012   •   21:00
Cum ne bronzăm fără riscuri

Cremele autobronzante reprezinta solutia ideala pentru persoanele care vor sa aiba un look estival, dar se tem de efectele nocive ale expunerii la soare. Insa nici autobronzantele nu sunt lipsite de riscuri daca le alegem la intamplare. Iata ce trebuie sa contina un autobronzant sigur:

- substante autobronzante. Sunt doua astfel de substante: dihidroxiacetona (DHA), care confera rapid straturilor superficiale ale pielii o tenta colorata, si eritruloza, care permite obtinerea unei nuante uniforme pe tot corpul. Pentru a obtine un bronz reusit, cu aspect natural, este important sa alegeti o crema pe baza de DHA in concentratie adaptata fototipului fiecarei persoane (de exemplu 2% pentru pielea deschisa pana la 5% pentru pielea inchisa).

- O substanta acidifianta. Acidul citric, care determina DHA sa reactioneze cu aminoacizii din piele, creeaza asa-numita reactie a lui Maillard. Astfel apar moleculele care duc la aparitia bronzului pe piele. Aceasta reactie este optima cand pH-ul pielii este de 4,5 in momentul aplicarii cremei autobronzante.

- O substanta-tampon. Sulfatul de sodiu sau fosfatul de sodiu este necesar pentru ca pH-ul acid al produsului sa ramana stabil.

- Substante hidratante. Glicerina, acidul hialuronic trebuie sa se regaseasca in compozitia cremei autobronzante pentru a preveni deshidratarea pielii (deoarece reactia lui Maillard este consumatoare de apa, ceea ce explica senzatia de strangere a pielii dupa aplicare).

- Substante hranitoare. Uleiurile naturale (de masline, in, samburi etc.), ceara naturala sau untul vegetal (karite, cacao) au rolul de a hrani pielea in profunzime (epidermul).

- Antioxidanti. Vitamina E sau C, care impiedica oxidarea DHA si protejeaza pielea de actiunea radicalilor liberi.

- Coloranti naturali. Caramelul, care permite obtinerea unei nuante ciocolatii a pielii si contracararea tendintei DHA de a duce la o culoare galben-portocalie.

- Parfum. Cum substantele autobronzante au un miros nu prea placut, majoritatea marcilor compenseaza acest inconvenient cu parfumuri tropicale: ylang-ylang, monoï, vanilie…

Substante care nu trebuie sa se afle in compozitia cremelor autobronzante:

- Alcoolul, pentru ca accentueaza efectul deshidratant al autobronzantului si producerea de radicali liberi prin patrunderea DHA in straturile profunde ale pielii, ceea ce este de evitat.

- Uleiurile esentiale, pentru ca sunt substante fotosensibilizante care duc la aparitia petelor pigmentare.

Sfatul medicului

Crema autobronzanta nu ne protejeaza de soare, pentru ca nu contine factori de protectie solara; in schimb, daca avem deja pielea ciocolatie fara a merge la plaja, nu mai suntem tentati sa ne expunem excesiv la soare, ceea ce limiteaza riscurile, considera dr. Mihaela Leventer, medic primar dermatolog, presedintele Societatii de Medicina Estetica. Pentru a obtine un aspect uniform al bronzului, este bine ca produsul autobronzant sa fie aplicat pe pielea uscata, exfoliata si epilata.

×